Merklovi se obeta nov mandat na mestu kanclerke. Foto: Reuters
Merklovi se obeta nov mandat na mestu kanclerke. Foto: Reuters

Tedenska javnomnenjska raziskava televizije ZDF je pokazala, da krščanska unija (CDU/CSU) še vedno vodi pred socialdemokrati (SPD), saj stranko podpira 36 odstotkov vprašanih, vendar je v primerjavi s prejšnjim tednom izgubila dve odstotni točki podpore. SPD je pridobil odstotno točko in ga podpira 23 odstotkov vprašanih.

To je edina anketa tega tedna, ki je zaznala rast podpore socialdemokratov, saj ta, sodeč po anketah drugih inštitutov, stagnira oziroma pada.

Po anketi ZDF-ja si tretje mesto delijo liberalci (FDP) in Alternativna za Nemčijo (AfD). Obe stranki sta pridobili odstotno točko podpore, ki zdaj znaša deset odstotkov. Levica in Zeleni ostajajo pri devetih oziroma osmih odstotkih podpore.

Ni navdušenja za najverjetnejši koaliciji
Sodeč po anketah, bosta po parlamentarnih volitvah 24. septembra v bundestagu mogoči dve koaliciji; nadaljevanje že obstoječe velike koalicije unije in socialdemokratov ali pa tako imenovana "jamajška koalicija" (poimenovana po uradnih barvah strank, op. a.) CDU, FDP in Zelenih. Vendar nobena od koalicij med državljani ne uživa podpore. Še najbolj podpirajo nadaljevanje velike koalicije (40 odstotkov), temu pa nasprotuje 42 odstotkov vprašanih.

V anketi je sodelovalo 1.383 vprašanih. 39 odstotkov med njimi se še ni odločilo, za koga bodo volili.