Po poročanju kosovskih medijev so protestniki s kamenjem in zažigalnimi bombami obmetavali policiste, ti pa so proti protestnikom med drugim uporabili solzivec. Foto: Reuters
Po poročanju kosovskih medijev so protestniki s kamenjem in zažigalnimi bombami obmetavali policiste, ti pa so proti protestnikom med drugim uporabili solzivec. Foto: Reuters

Vodjo poslanske skupine opozicijskega Zavezništva za prihodnost Kosova Doniko Kadaj-Bajupi so aretirali, saj je v kosovskem parlamentu večkrat odvrgla solzivec. V središču Prištine so po novici, da je sodišče zanjo odredilo 30 dni pripora, popoldne izbruhnili nasilni protesti opozicije.

Ranjeni, aretirani
Po poročanju kosovskih medijev so protestniki s kamenjem in zažigalnimi bombami obmetavali policiste, ti pa so proti protestnikom med drugim uporabili solzivec, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Protestniki so tudi zažgali najmanj štiri vladne avtomobile, škoda pa je nastala tudi na drugih parkiranih vozilih. Najmanj štirje policisti so bili ranjeni, 13 protestnikov je bilo aretiranih.

Kosovska policija je sicer danes po aretaciji Kadaj-Bajupijeve obkolila tudi zgradbo, v kateri živi poslanec stranke Samoopredelitev Albin Kurti, ki je v torek s poprovim razpršilom poškropil poslanca vladne koalicije. Poslanci vladajoče koalicije so po incidentu sejo nadaljevali v drugih prostorih parlamenta in potrdili proračun za prihodnje leto.

Političen obračun
Tožilstvo je zaradi suma, da sta v parlamentu odvrgla solzivec in druge predmete, vložilo obtožnico še proti dvema poslancema Samoopredelitve Albuleni Haxhiu in Fatonu Topalliju.

Zavezništvo za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja je po aretaciji poslanke sporočilo, da gre za političen obračun, in pozvalo pravosodne organe, naj "ne poslušajo politikov oziroma kriminalcev, kot so premier Isa Mustafa, zunanji minister Hashim Thaci in predsednik parlamenta Kadri Veseli". Ob tem so zahtevali, naj Kadaj-Bajupijevo takoj izpustijo iz pripora. Predtem je kosovska policija pred ustavnim sodiščem v Prištini odkrila ročno bombo, ki so jo dezaktivirali pirotehniki.

V kosovski skupščini so se v zadnjih šestih tednih zgodili štirje napadi s solzivcem, ki so sprožili spopade med policijo in protivladnimi protestniki. Pri tem je bilo več kot deset policistov poškodovanih, več oseb pa je bilo aretiranih. Opozicija poskuša z incidenti preprečiti ratifikacijo sporazuma z Beogradom o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin, s katero bi kosovski Srbi dobili večjo avtonomijo.