Po ocenah medijev je po letu dni zaostrovanja napetosti zaradi krize v Ukrajini vse več znakov, da sta strani pripravljeni na pomiritev odnosov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Po ocenah medijev je po letu dni zaostrovanja napetosti zaradi krize v Ukrajini vse več znakov, da sta strani pripravljeni na pomiritev odnosov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Lavrov
Sergej Lavrov je na Twitterju ruskega zunanjega ministrstva objavil fotografijo, ko ameriškemu kolegu Johnu Kerryju poklanja košaro ruskega paradižnika in krompirja. Foto: Tviter MFA Russia

Putinov tiskovni predstavnik je srečanje v Sočiju označil kot "pozitivni korak", ruski predsednik pa da je pripravljen na "obsežne" pogovore. Kerry se je sešel tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, s katerim sta spregovorila o bilateralnih odnosih med državama.

Na ruskem zunanjem ministrstvu so že pred srečanjem izrazili upanje, da bo obisk Kerryja prispeval k normalizaciji dvostranskih vezi, od katerih je v veliki meri odvisna svetovna stabilnost.

Krompir za Kerryja
Lavrov je Kerryju podaril majico s potiskom simbola sovjetske zmage nad nacizmom kot tudi košaro ruskega paradižnikov in krompirja. To je bila vljudnostna gesta, saj je Kerry januarja lani na pogovorih v Parizu Lavrovu poklonil krompir iz Idaha. Kerry je sicer Lavrovu poklonil knjigo, zbirko citatov iz ruskih medijev, ki po njegovih besedah "ne odražajo resničnega potenciala rusko-ameriških odnosov".

ZDA in države Evropske unije so proti Rusiji uvedle že več sankcij zaradi, kot trdijo zahodne sile, ruske vpletenosti v vojaške spopade na vzhodu Ukrajine, kjer oborožujejo proruske upornike. Rusija obsodbe ves čas zanika. Konflikt v ukrajinskih regijah Doneck in Lugansk je nastal po tem, ko je Rusija po referendumu anektirala Krimski polotok. V konfliktu je bilo ubitih najmanj 6.000 ljudi.

Pomembnost komunikacije med državama
Kerry je na Twitterju zapisal, kako pomembno je, da so komunikacijske povezave med ZDA in Rusijo odprte, "ko se ukvarjamo s perečimi težavami v svetu". V Sočiju sta visoka državnika ob navzočnosti okoli 500 šolarjev položila vence k spomeniku padlim med drugo svetovno vojno, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Kot so že pred srečanjem napovedovali v State Departmentu, naj bi bila kriza v Ukrajini visoko na agendi pogovorov v Sočiju. Kerry in Lavrov naj bi govorila o iskanju naslednjih korakov za konkretno izvajanje premirja na vzhodu te države.

Preučili naj bi tudi možnosti, "ali v Rusiji vidijo priložnost, da storijo več skupaj v Siriji". Ob tem naj bi se posvetili nevarnosti džihadistov Islamske države, pa tudi konflikta v Libiji.

Kerry naj bi Putina obvestil tudi o poteku pogajanj z Iranom glede njegovega spornega jedrskega programa. V Sočiju ga spremlja tudi glavna ameriška pogajalka Wendy Sherman, ki bo v sredo odpotovala naprej na Dunaj na nov krog pogovorov z Iranom.