Hrvaška vlade je po dobri polovici mandata opravila že šest zamenjav. Foto: EPA
Hrvaška vlade je po dobri polovici mandata opravila že šest zamenjav. Foto: EPA

Lalovac je bil do zdaj Liničev namestnik, po novem pa bo politično kariero nadaljeval kot poslanec vladajočih socialdemokratov (SDP).

Novi finančni minister je pred poslanci napovedal, da bo nadaljeval izvajanje dosedanje vladne finančne politike tudi v skladu z zahtevami Bruslja po znižanju primanjkljaja.

Zanikal je, da bo uvajal nove davke, čeprav si želi, da bi do konca mandata, se pravi leto dni in pol, pripravil državo na uvedbo davka na nepremičnine.

Sam kot ključen pogoj za zagon gospodarstva vidi dogovor s hrvaško centralno banko (HNB) o načinih za odmrznitev nepremičninskega kapitala, ki leži v neprodanih stanovanjskih objektih. Želi si poiskati tudi model, s katerim bi pomagali več kot 300.000 hrvaškim državljanom, ki imajo blokirane račune.

Lalovac se je rodil leta 1976 v Splitu. Magistriral je na zagrebški ekonomski fakulteti leta 2006. V politiko je vstopil kot član SDP-ja po zmagi levosredinske koalicije na parlamentarnih volitvah konec leta 2011, ko je tudi postal Linićev namestnik.

V saboru so danes potrdili tudi vrnitev Linića ter njegove nekdanje pomočnice in direktorice davčne uprave Nade Čavlović Smiljanec v saborske klopi socialdemokratov.

Premier prvič odstavil ministra
Milanović je Linića odstavil zaradi pomanjkanja zaupanja in politične odgovornosti za domnevne nepravilnosti na ministrstvu za finance pri izvajanju predstečajnih poravnav.

Na nepravilnosti, ki so pripeljale do Linićevega odhoda iz vlade, naj bi opozorila Čavlović Smiljančeva, ki je odstopila nekaj dni pred odstavitvijo Linića. Pojasnila je, da odstopa zaradi pritiskov in lažnih obtožb proti njej, ki naj bi prišle z vrha ministrstva za finance.

Linić je šesti član hrvaške vlade, ki je zapustil levosredinsko koalicijo po dobri polovici njenega štiriletnega mandata. Je tudi prvi, ki ga je premier Milanović odstavil.

Hrvaški mediji ugibajo, da bo Milanović kmalu okrepil svojo vlado z dodatnim strokovnjakom za gospodarstvo. Med drugim omenjajo guvernerja HNB-ja Borisa Vujčića in ekonomskega analitika Velimirja Šonja, ki naj bi bil tudi med kandidati za finančnega ministra.