Svet
Rex Tillerson, Sergej Lavrov
Ministra sta se srečala ob robu zasedanja zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Foto: Reuters
Ukrajinska vojska
Na vzhodu Ukrajine še naprej potekajo spopadi med ukrajinskimi vladnimi silami in proruskimi uporniki. Foto: Reuters

Dodaj v

Lavrov in Tillerson na nasprotnih bregovih glede opazovalne misije ZN-a v Ukrajini

Strinjanje je zgolj načelno
7. december 2017 ob 19:35
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Ruski in ameriški zunanji minister Sergej Lavrov in Rex Tillerson sta na Dunaju izražala nestrinjanje glede opazovalne misije ZN-a v Ukrajini. Predmet spora je njen mandat.

Lavrov in Tillerson, ki sta se srečala ob robu zasedanja zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), sta pred pogovori izražala nasprotujoča si stališča glede ukrajinskega konflikta.

Tillerson je povedal, da je ameriški predsednik Donald Trump že med lansko predsedniško kampanjo dejal, da želi boljše odnose z Rusijo. "Vendar pa je težava, ki stoji na poti, Ukrajina," je povedal na novinarski konferenci po ministrskem zasedanju. "Lahko imamo različna mnenja na drugih področjih (...), ko pa ena država napade drugo, je to razlika, ki jo je težko spregledati ali premostiti," je poudaril.

Med drugim se Washington in Moskva ne strinjata glede opazovalne misije ZN-a v tej državi. Obe državi sta načelno podprli idejo, da bi v vzhodno Ukrajino poslali oborožene modre čelade Združenih narodov, ki bi se pridružile opazovalcem Ovseja, ki so že na terenu. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa naj bi bilo odprto predvsem vprašanje mandata misije.

Rusija za omejen mandat
Rusija predvideva, da bi imela misija ZN-a zgolj mandat zaščite opazovalcev Ovseja, zahodne države pod vodstvom ZDA pa si želijo, da bi bil mandat širši in da bi vključeval tudi nadzor premirja in preiskovanje njegovih kršitev. Ne želijo si namreč, da bi se zgolj z opazovanjem dogajanja na frontni črti ustvaril zamrznjen konflikt, ki bi de facto potrdil ozemeljske pridobitve proruskih upornikov in s tem Rusije.

Lavrov je v otvoritvenem nagovoru Zahod obtožil dvoličnosti. Ameriška ideja "robustne misije" bi po njegovem mnenju vodila v okupacijsko silo, s čimer bi "pokopali sveženj ukrepov, ki jih je soglasno potrdil Varnostni svet ZN-a, in težavo reševali s silo".

Tillerson v svojem nagovoru sicer ni neposredno omenil misije ZN-a, je pa Lavrovu dejal, da je Rusija tista, ki pravzaprav ogroža zdajšnjo neoboroženo opazovalno misijo. Poudaril je tudi, da ZDA ne bodo odpravile sankcij proti Rusiji, dokler se ta ne bo umaknila s pripojenega ukrajinskega polotoka Krim in vzhodnega dela Ukrajine. Rusija sicer zanika prisotnost svojih sil na vzhodu Ukrajine, kjer naj bi bili le ruski posamezniki.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 19:47
Še dobro, da je Ukrajina v srednji Ameriki tako, da USrA ne bo imela težke naloge ščititi svojih avtohtonih prebivalcev v Ukrajini...
Ramus
# 07.12.2017 ob 20:27
"Tillerson je povedal, da je ameriški predsednik Donald Trump že med lansko predsedniško kampanjo dejal, da želi boljše odnose z Rusijo. "Vendar pa je težava, ki stoji na poti, Ukrajina,"

Težava je ameriški imperializem,... so mislili, da se bodo sončili na Krimu.
Ramus
# 07.12.2017 ob 20:24
Kaj pa opazovalna misija v Jeruzalemu, kjer sionisti ravnokar streljajo Palestince?!!
Kekec99
# 07.12.2017 ob 19:49
"Lahko imamo različna mnenja na drugi področjih (...) ko pa ena država napade drugo, je to razlika, ki jo je težko spregledati ali premostiti," je poudaril.
-------------------------------------------
Koliko držav je v zadnjih 50ih letih napadla S.Z. ali današnja Rusija in koliko ZDA?
pajcan
# 07.12.2017 ob 20:31
Hvala bogu, da obstaja država kot je Rusija.
pajcan
# 07.12.2017 ob 20:12
USA in NATO okupatorji Evrope se lepo poberite domov, ker tu nimate kaj iskati. O Evropi bomo odločali mi Evropejci skupaj z Rusi ne pa washingtonski vsiljivci.
komsomolec
# 07.12.2017 ob 21:07
z američani se nima smisla pogajati. o zmagi v Siriji zahodna trobila molčijo. Ukrajino so v kri pahnili cia plačanci. zdaj velika histerija proti Rusom.
Ramus
# 07.12.2017 ob 20:31
"Poudaril je tudi, da ZDA ne bodo odpravile sankcij proti Rusiji, dokler se ta ne bo umaknila s pripojenega ukrajinskega polotoka Krim in vzhodnega dela Ukrajine."

Kdaj bodo še živeči predsedniki ZDA stopili pred sodišče za vojne zločine? Od Busha pa naprej,....
Ramus
# 07.12.2017 ob 20:29
"Lahko imamo različna mnenja na drugih področjih (...), ko pa ena država napade drugo, je to razlika, ki jo je težko spregledati ali premostiti," je poudaril."

Ja res je težko mirno stati in gledati ameriški puč v Ukrajini,.... hinavec.
help
# 07.12.2017 ob 22:24
Teli mislijo, da so Rusi včeraj z jablane padli. Vsi vemo, kako se je končala misija UN (UNMIK) na Kosovu, ki je bila predhodnica razglasitve teroristične paradržave v ameriškem interesu, čeprav naj bi kao izvajala resolucijo 1244. Enostavno Amerom ne smeš pustiti niti metra ozemlja, ker razumejo samo silo.
TIGR
# 07.12.2017 ob 22:15
Kdo sploh bere nebuloze Pacota? Prbiješ minus in greš dalje... :-)
TIGR
# 07.12.2017 ob 22:48
Pac-Man
spominjaš me na tistega, ki vozi po nasprotnem pasu avtoceste in se čudi, kako se vsi vozijo kontra njemu...
No brain - no tumor.
POLTERGEIST
# 07.12.2017 ob 22:31
@Pac-Man

Ponosen si na lastno trdobučnost?

Butale so bile potopis, ne fikcija.


A pristranskost naj nagrajujemo z plusi?
moj komentar
# 07.12.2017 ob 21:30
Zdaj so Američani angažirali svojega supermena Sakašvilija. On bo rešil vse probleme.
bobby8
# 07.12.2017 ob 21:13
J@st
Evo, Madžarska že zahteva stalno prisotnost misije OVSE v Zakarpatski regiji, ker neonacisti grozijo, pretepajo in ustrahujejo 150.000 madžarov, ki živijo v Ukrajini.
-----------------------------------
Ukrajinski neonacisti so paravojska Ameriške sekte kot je IS v Siriji in Iraku
mircek007
# 07.12.2017 ob 21:07
pac-man.Zakaj te matra kaj je delala SZ pred 60 leti?Raje glej zadnjih 15 let,kar so naredile ZDA na BV..Drugače bi še kar sovražili Nemce,ker so okupirali Evropo pred 70 leti,pa ni tako..Eni hodijo delati v Nemčijo..
J@st
# 07.12.2017 ob 20:59
Evo, Madžarska že zahteva stalno prisotnost misije OVSE v Zakarpatski regiji, ker neonacisti grozijo, pretepajo in ustrahujejo 150.000 madžarov, ki živijo v Ukrajini.
bobby8
# 07.12.2017 ob 20:55
Poudaril je tudi, da ZDA ne bodo odpravile sankcij proti Rusiji, dokler se ta ne bo umaknila s pripojenega ukrajinskega polotoka Krim
-----------------------------------------
Ameriško sekto zelo boli,ker bi želeli imeti na Krimu vojaško oporišče iz katerega bi grozila Rusiji.
Še bolj pa jih boli ker ne dobijo na vzhodu Ukrajine bogatih rudnikov tako kot so to dobili na Srbskem kosovu rudnike in prostor za vojaško bazo iz katere nadzorujejo pretok OPIJA iz Avganistana-Turčije-Albnije-Srbsko kosovo-Europa.

Torej nekaj Amerški sekti še vedno ni jasno,da nikoli ne bo korakal po Ruskem Krimu
Ameriški morilski škorenj. :-)
DETROITS
# 07.12.2017 ob 22:12
Krim si Rusi niso pripojili ampak so se prebivalci Krima demokraticno tako odlocili. Kdo pa siri demokracijo po svetu pa vsi dobro vemo. Zivel mir, zivela Rusija, zivel nas predsednik PUTIN.
Krissssss
# 08.12.2017 ob 08:31
zgleda ljudje pozabljajo kako se je vse zacelo da vas mal spomnem vse se je zacelo na zacetku 2000 ko je "al quaida" cudezno uprizorila teroristicni napad po katerem sta dvojcka v new yorku padla z hitrostjo prostega pada hahhaha .. ok ok .. ja no tko se je zacel spomnimo se kmalu po tem se je zacela vojna v afganistanu potem pa so se obrnili se na irak kjer so pod laznimi dokazi napadli suvereno drzavo in ustvarili odlicne pogoje za sestavo nove teroristicne organizacije pod imenom isis , seveda so v sirijo odpeljali teh par specialcev kateri so se pridruzili protestov kateri so se takrat izvajali proti Asaadu vse pa se je zacelo ko so le ti "protestniki" napadli vojasko bazo in celo ubili nekaj vojakov siriske vojske potem pa se stanje zakomplicira ker je uletel isis uletela je al quaida uletela je uglavnm najvecja golazen na tem svetu vsak seveda z svojo agendo da si pridobijo ozemlje sirije americani kot ponavadi so si izbrali eno in jih zaceli zasuvati z orozjem , denarjem in treningom nc se niso naucili iz zgodovine ko so zasuvali z denarjem in orozjem contro v nikaragvi ali pa v afganistanu in so naredili isto napako mislili so da jih bojo poslusal pa jih seveda niso in te "uporniki" so denar in orozje seveda predajali isisu ki se je siril in siril, asaad je zgubljal iz meseca v mesec in pred popolnim porazom bi ga resila samo se Rusija no to se je tudi zgodilo spomnimo se kako je tako asaad kot celoten zahod ponavljal da je Siriska vojska par mesecov odaljena od popolnega poraza Asaad je poklical Putina in ga prosil za pomoc ( torej da ponovimo Assad izvoljeni predsednik suverene drzave Sirije je osebno prosil drugega predsednika suverene drzave da mu priskoci na pomoc ) in to se je tudi zgodilo seveda zahod tega ni pricakoval in ko so Rusi zaceli bombardirati to gamad so skocili v luft niso vedeli kaj naredit bli so zgubljeni niso verjel svojim ocem kaj se dogaja in od takrat naprej so zacel sirit lazi o vojnih zlocinih in kako se kao krsijo vse clovekove pravice v Siriji a istocasno smo dobivali posnetke kako "uporniki" katere podpira zda rezejo vratove otrokom v Siriji ... sedaj pa je koncno konec Asaad je z pomocjo Rusije zmagal vecina pomembnega ozemlja je v njihovih rokah , US pa se tepe po glavi in sprasuje kje je slo narobe.. kar pa se tice Ukrajine pa ne smemo pozabiti da se je isto zacelo z protesti in kako so neo nacisti zaceli terorizirat takratno oblast ( na zacetku sem se strinjal z protesti in sem bil mnenja da je potrebna zamenjava oblasti v Ukrajini a ko sem videl kdo to pocne sem seveda opustil mojo podporo le njim ) to so bli naziji kateri so hodili po pisarnah pretepali uradnike in na silo prevzemali oblast potem se je zacelo krsenje v obliki teroriziranja rusko govorecega prebivalstva ukinjanje ruskega jezika , sol itd. kmalu po temu so prebivalci Krim-a rekli dosti je tako ne gre naprej hocemo neodvisnost in prikljucitev Rusiji .. organizirali so glasovanje katerega so seveda hoteli vojaki Ukrajinske armije in neonacistov prekiniti s tem da so ustrahovali ljudi nekaj jih je bilo tudi ustreljenih zato je Ruska vojska sla iz svojih vojasnic na krimu ter dobesedno zaprla ukrajinsko vojsko v svoje in jih strazila dokler ni bilo konec glasovanja , na glasovnici sta bila dva vprasanja , ali ste za neodvisnost krima od ukrajine in drugo ali ste za prikljucitev k rusiji .. velika vecina je seveda bila za oboje in tako je rusija dobila krim , situacija v vzhodni ukrajini je bila drugacna seveda razlogi za vojno so bili podobni a razlika je bila da so na vzhodu hoteli samo neodvisnost in ne prikljucitev k Rusiji tako so se zaceli spopadi kateri trajajo se danes in verjemte mi ce bi ruski vojaki bli na vzhodu Ukrajine pod ukazom Putina bi tam vojna bla ze koncana pa jih seveda ni ne izkljucujem dejstva (ubistvu si zelim da bi bilo res ) da pa Rusija opremlja upornike z orozjem in drugimi stvarmi a tudi to vsaj po posnetkih bojev ni ravno 100% res mogoce v kasnih zlo majhnih procentih a orozje katerega imajo uporniki mi deluje bolj na zastarelo celo v nekaterih primerih orozje katerega so uporabljali v ww2 se celo t34 tank so usposobili tako da ja da ne pozabimo kako se je to vse skupaj zacelo , mal daljsi komentar vem
jarovit
# 07.12.2017 ob 23:33
Seveda se je našemu sokomentatorju @Pac-Man pomotoma zapisalo, da je RF napadla Gruzijo in ne obratno. Prav tako je nenamerno pozabil napisal napisat, da so ZDA napadle tudi Sirijo in del njenega okupirale.
J@st
# 07.12.2017 ob 22:02
Ameriška ideja "robustne misije" bi po njegovem mnenju vodila v okupacijsko silo, s čimer bi "pokopali sveženj ukrepov, ki jih je soglasno potrdil Varnostni svet ZN-a, in težavo reševali s silo".
----------------------
Hahahaaaa. Kdo bo spustil američanov na Donbas?
So naveločani živeti?
Še avtoriteta Putina tukaj nima nobene moči.
Nikoli ameriški škorenj ne bo stopil na zemljo LDNR.
Enostavno
# 07.12.2017 ob 21:54
"... ZDA ne bodo odpravile sankcij proti Rusiji, dokler se ta ne bo umaknila s pripojenega ukrajinskega polotoka Krim in vzhodnega dela Ukrajine."

Eh...ZDA...od teh vaših holivud želja ne bo nič.Okupirali ste celo evropo pa še nimate dovolj...pa vi ste hujši kot vaši predhodniki iz 2.sv.v.... ki so zasužnjili evrpo takrat.
GeorgeB
# 07.12.2017 ob 21:41
A ni tale Tilerček odpuščen?
moj komentar
# 07.12.2017 ob 21:27
J@st
Zdaj tudi američani grozijo Ukrajinske hunte, ker jih ne uboga in noče nehati krasti.


Norce so spustili z verige, zdaj jih pa krotiti ne morejo.
bobby8
# 07.12.2017 ob 21:26
J@st
Zdaj tudi američani grozijo Ukrajinske hunte, ker jih ne uboga in noče nehati krasti.
----------------------------------------
Ja ugotovili so,da bolje kradejo kot to počno sami. ;-)

Ta dokomentarec spodaj je vreden ogleda.
In nikjer na teh posnetkih ne omenjajo,da je Krim del Ukrajine. ;-)
J@st
# 07.12.2017 ob 21:17
granadir
# 07.12.2017 ob 19:47
Prijavi neprimerno vsebino
Še dobro, da je Ukrajina v srednji Ameriki tako, da USrA ne bo imela težke naloge ščititi svojih avtohtonih prebivalcev v Ukrajini...
----------------------
Ampak še res je.)))
Misliš da forumski telebajski vejo, kje se nahaja Ukrajina ali Rusija.
Pomebno da v računalniških igricah vedno zmaga Mcdonalds.
bobby8
# 07.12.2017 ob 21:08
mircek007
Dober da Tilerson priznava vmešavanje oz.napade na Sirijo.Naj se Američani brigajo za sebe in popravijo svojo dvoličnost..
---------------------------
Za to Ameriško sekto je izgubil upanje tudi bog,ker so se v popolnosti predali satanu.
mircek007
# 07.12.2017 ob 21:02
"Lahko imamo različna mnenja na drugih področjih (...), ko pa ena država napade drugo, je to razlika, ki jo je težko spregledati ali premostiti," je poudaril.
........
Dober da Tilerson priznava vmešavanje oz.napade na Sirijo.Naj se Američani brigajo za sebe in popravijo svojo dvoličnost..
moj komentar
# 08.12.2017 ob 00:39
Sploh pa tvoji jenkiji nimajo v Siriji kaj delat.
Zgodba zaključena.
moj komentar
# 08.12.2017 ob 00:36
Pac-Man

Osvobojenih manjših krajev je še veliko, a vse večje in ključne je osvobodila sirska vojska. Območje Raqqe pa so osvobodile kurdske enote in enote sirske vojske. Samo mesto Raqqa pa so američani zbombardirali do tal, istočasno pa vse teroristične enote IS prevažali v Deir Ez Zor.
Rusi so v Allepu taktično bombardirali samo strateške točke, v katerih so se nahajale teroristične enote, američani pa so Raqqo bombardirali na zastarel način s tepih varianto. Že to dosti pove, da so teroristi bili vedno vnaprej obveščani kateri distrikt bo bombardiran, da so se slednji lahko umikali na varno. Raqqo so Američani porušili samo iz principa, da se vanjo prebivalstvo ne vrne nikoli.
moj komentar
# 08.12.2017 ob 00:28
IS je bil ameriška proxy vojska in ZDA so največja teroristična država.
moj komentar
# 08.12.2017 ob 00:13
Katera mesta je iz rok IS osvobodila Rusija oz. od nje podprte sile?

Aleppo, Palmira, Deir Ez Zor, Al Bab, Al Tabqah, As Suknah, Al Bukamal, Al Mayadin, Abu Hamam, Al Quaryatayn, Daraa, Al Qusayr, Al Quriyah, .........a še naštevam, a bo dost?
TIGR
# 08.12.2017 ob 00:03
Paco lagati ni prepovedano, spodobi se pa tudi ne...
http://www.delo.si/asset
s/media/picture/20110914/ostr%C5%BEek.jp
g?rev=1
TIGR
# 08.12.2017 ob 00:01
Samo za Pacota in ameriški "borbi" priti ISIS-u...
https://www.globalresearch.ca/how-the-u-s-enabled-isis-to-take-deir-ezzor/5569307
No significant U.S. air attacks have been flown against ISIS forces around Deir Ezzor at all. All attacks flown by the U.S. in the area have been against Syrian government troops or their supporting infrastructure.

The U.S. official rhetoric about fighting ISIS is not supported by observable facts on the battle field. One can only conclude that the U.S. military does not only condone but supports ISIS in gaining control over Deir Ezzor despite the extreme high risk for anyone left in the city.

This likely to further the larger long term plan of installing a “Salafist principality” in western Iraq and eastern Syria that creates a justification for the U.S. military to stay in the area to “fight ISIS” and which can be activated against the Syrian and Iraqi government whenever convenient. U.S. President Obama and Secretary of State Kerry have both admitted that they earlier allowed ISIS to gro
moj komentar
# 07.12.2017 ob 23:58
Katera mesta je iz rok IS osvobodila Rusija oz. od nje podprte sile?

Vse kar so zasedle ameriške sile ISIS-a.
moj komentar
# 07.12.2017 ob 23:57
Prebegli general SDF trdi da SDF v resnici ne obstaja kot samostojna struktura ampak, da gre za kreacijo ZDA, s katero upravljajo ameriški vojaški štab in ameriška politika. trdi tudi to, da so ZDA obroževale vse teroristične enote in z njimi upravljale v vojnih akcijah:
[url="https://www.logicno.com/politika/e
kskluzivno-bivsi-zapovjednik-sdf-snaga-talal-sillo-otkriva-prljavstine-sirijskog-rata.html"]https://www.logicno.com/polit
ika/ekskluzivno-bivsi-zapovjednik-sdf-snaga-talal-sillo-otkriva-prljavstine-sirijskog-rata.html
[/url]
TIGR
# 07.12.2017 ob 23:43
Pac-Man
DA so se v Siriji ukvarjala z IS...

Se strinjam, predvsem z dobavo orožja, inštruktorjev in neskončno število Toyot... Lepo, da priznaš. :-)
https://www.globalresearch.ca/america-created-al-qaeda-and-the-isis-terror-group/5402881
J@st
# 07.12.2017 ob 23:07
Ti pa mene na idealni subjekt totalitarnega režima.
--------------------
Pac man
Še totalitarni režim ne bo pomagal tvoji kredibilnosti, če nimaš pojma o dogajanju in le lepiš laži propagandnih medijev in wikipacimanije.
TIGR
# 07.12.2017 ob 23:06
Paco
Žal je prvo mesto v opranoglavosti že dolgo oddano tebi... Vsaj nekje si nosilec zlate medalje.

Uporabniki MMC portala ti iskreno čestitamo za ta "dosežek".
J@st
# 07.12.2017 ob 23:02
Ko kuža grize roko svojega lastnika)))

Ne glede na grožnje in telefonske klice iz Washingtona, Brusla in IMF, danes ponoči ukrajinski parlament je razrešil vodjo odbora za boj proti korupciji le da bi preprečili raziskavo proti vladnih roparjev iz državnega korita.

Direktor Biden centra Michael Carpenter pred glasovanjem:
"Če Rada glasuje za razrešitev vodje odbora za boj proti korupciji in predsednika Državnega urada za boj proti korupciji, bom priporočil, da se ukine vsa ameriška in evropska pomoč Ukrajini, vključno z vojaško podporo." Sramota."

Bomo videli, kaj bo.
J@st
# 07.12.2017 ob 21:34
moj komentar
# 07.12.2017 ob 21:30
Prijavi neprimerno vsebino
Zdaj so Američani angažirali svojega supermena Sakašvilija. On bo rešil vse probleme.
-----------------------
So že okarali Porošenko da zelo grdo ravna s botrom svojih otrok.)))
bobby8
# 07.12.2017 ob 21:18
bobby8
# 07.12.2017 ob 21:05
moj komentar
# 08.12.2017 ob 00:19
Zdaj bo sirska vojska lepo opravila še z ameriško kreacijo SDF-om in bo zmaga popolna.
TIGR
# 08.12.2017 ob 00:09
Pac-Man
ZDA niso delovale okrog DeZ.
...temveč USA backed bradači - torej? Upam, da znaš seštet 1+1. Čeprav, če si plačan, da ne razumeš ti zna tudi tale izračun povzročat težave... :-)
TIGR
# 08.12.2017 ob 00:06
Pac-Man
Verjamem, da ti je hudo, ker so jih tvoji bradati kameradi fasali po kljunih... Lahko se jim pa pridružiš, če te tako skrbi zanje. Američani so veseli vsakega pudlja...
TIGR
# 07.12.2017 ob 23:56
Pac-Man
Dier er zoir...bimbo!
jarovit
# 07.12.2017 ob 23:53
@Pac-Man
SRY, Jaz sem mislil na 2008

Kar pa se Sirije tiče pa gre za tipično agresijo. Ker so tam proti volji Sirske vlade in v nasprotju z resolucijami OZN je to agresija in ne boj proti IS. In ja ukvarjajo se tudi z vladnimi silami.
Kazalo