Letto čaka zahtevna naloga. Foto: EPA
Letto čaka zahtevna naloga. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconija ni v novi vladi, a se pričakuje, da bo vlekel niti iz ozadja. Foto: EPA

Začel je v Berlinu, kjer mu je nemška kanclerka Angela Merkel zaželela "resnično srečno roko", nadaljeval pa bo v sredo v Parizu in nato v Bruslju. "Italija je že prehodila precejšnjo pot," je poudarila Merklova in gostu zaželela veliko sreče v dobro Italiji, odnosom med njunima državama in Evropi.

Obenem je kanclerka branila svoj način reševanja krize območja z evrom. Trenutno je po njenih besedah najpomembneje povrniti zaupanje in ustvarjati delovna mesta. Sanacija javnih financ in gospodarska rast si ne nasprotujeta, ampak morata iti z roko v roki ter skupaj voditi v zagon gospodarstva in odpiranje delovnih mest, je poudarila.
"Iz krize močnejši"
Letta je bil prepričljiv. "Iz te krize bomo izšli močnejši," je zatrdil in dodal, da napredovanje na poti proračunske konsolidacije ostaja trdna zaveza vlade v Rimu. Kot je dejal, bo njegova vlada široko podporo, ki jo ima v parlamentu, izkoristila, da ponovno pridobi zaupanje v italijanske institucije ter povrne upanje Italijanom in italijanskim podjetjem.

Zatrdil je še, da je usmeritev njegove vlade močno evropska. Pri reševanju težav stare celine si želi največje mogoče sloge z Nemčijo. "Evropa je vedno dosegala sijajne rezultate, ko sta Nemčija in Italija hodili druga ob drugi," je poudaril.

Letta in Merklova sta bila zelo prijateljska, a obenem je bilo očitno, da sta na različnih bregovih: kanclerka vztraja pri strogi konsolidaciji javnih financ, Letta pa resda izpostavlja Nemčijo kot najpomembnejšo partnerico Italije, a obenem je jasno, da je Italija po njegovem mnenju že boleče varčevala in da zgolj sanacija javnih financ vodi v smrt.
Prepričljiva podpora
Novo Lettovo vlado je sicer danes podprlo 233 senatorjev, 59 jih je bilo proti, 18 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Podporo je dobila od senatorjev Lettove Demokratske stranke, desnosredinskega Ljudstva svobode medijskega mogotca in nekdanjega premierja Silvia Berlusconija ter sredinskega bloka okoli nekdanjega tehničnega premierja Maria Montija.

Senatorji protestnega gibanja Pet zvezd, ki ga vodi populistični nekdanji komik Beppe Grillo, in leve stranke SEL so glasovali proti. Glasovanja so se vzdržali senatorji Severne lige.

Vodja senatne skupine Gibanja 5 zvezd Vito Crimi je dejal, da novo vlado podpirajo stranke, ki želijo državo popeljati v propad, s čimer si je prislužil protest v vrstah.

Poudarek na gospodarski rasti
46-letni Letta je pred obema glasovanjema predstavil program vlade, ki se bo usmerila predvsem na gospodarsko rast in zmanjšanje davčnega pritiska. Med obiskom Bruslja se namerava zavzeti za revizijo pakta stabilnosti za Italijo.

Liberalni politik je vodenje vlade tretjega največjega gospodarstva evrskega območja prevzel v času hude krize, ko recesijo spremlja brezposelnost na najvišji ravni v zadnjih 20 letih.

Čestitke in svarila
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schultz in predsednik Evropske komisije sta Letti že čestitala za zaupnico v senatu. Schultz je ob tem zahteval odmik od ostre varčevalne politike, ki po njegovih besedah ne duši samo Italije, ampak tudi druge države evrskega območja.

Barroso na drugi strani je italijanskega premierja posvaril pred odmikom od reformne usmeritve, ki je po njegovih besedah nujna, da bodo lahko evropski državljani premagali izzive, ki jih je postavila kriza, in da bosta gospodarska rast in zaposlovanje znova rasla.