Nato je glede zadnjih obtožb sporočil le, da so 'zadeli osem vojaških ciljev'. Foto: EPA
Nato je glede zadnjih obtožb sporočil le, da so 'zadeli osem vojaških ciljev'. Foto: EPA

Vas Madžer, ki leži približno deset kilometrov južno od Zlitana, je bila tarča napada Natovih letal v ponedeljek zvečer. Cilj napada je bil po navedbah tiskovnega predstavnika vlade v Tripolisu Ibrahima Muse upornikom omogočiti prodor v Zlitan, ki je pod nadzorom vladnih sil, z juga.

Kot je povedal Musa, so prve tri bombe na vas padle okoli 23. ure po krajevnem času. Po prvem napadu so prebivalci odhiteli reševat svoje bližnje iz porušenih hiš, a takrat je Nato odvrgel še tri bombe. Ubitih naj bi bilo 33 otrok, 32 žensk in 20 moških iz 12 družin.

Uporniške sile, ki iz Misrate prodirajo proti Tripolis, so pred enim tednom prodrle v središče Zlitana, ki ima okoli 200.000 prebivalcev. Izbruhnili so siloviti spopadi, uporniki pa so se morali nato umakniti na obrobje mesta. Zdaj skušajo odbiti napade vladnih sil, a naj bi jim že primanjkovalo streliva.

Tiskovni predstavnik za Natovo operacijo v Libiji Roland Lavoie je kasneje sporočil, da nimajo zaenkrat nobenih dokazov o civilnih žrtvah nočnih napadov zavezniških letal na območju Zlitana. Napadeni cilji južno od Zlitana - dve nekdanji kmetiji, ki jih vladne sile sedaj uporabljajo v vojaške namene - so bili po njegovih besedah "legitimne tarče". Zatrdil je še, da v zavezništvu izjemno pazijo, da žrtve njihovih napadov ne bi bili civilisti, ki v bližini delajo ali živijo.