Gjorgje Ivanov se je vendarle odločil za preklic pomilostitev. Foto: EPA
Gjorgje Ivanov se je vendarle odločil za preklic pomilostitev. Foto: EPA

Preklic pomilostitve je Ivanovu omogočilo dopolnilo zakona o pomilostitvah, ki ga je minuli teden sprejel makedonski parlament. Za pomilostitve se je sicer odločil sredi aprila, s sledečimi demonstracijami pa se je poglobila politična kriza v državi. Odpovedali so tudi predčasne volitve, ki so bile razpisane za 5. junij.

"Noben politik ni nad zakonom. Noben politik ni nedotakljiv. Nasprotno, vsakdo mora odgovarjati za svoja dejanja," je v nagovoru v predsedniški palači dejal Ivanov in dodal: "Prepričan sem, da bo brez vzajemnega zaupanja in sprave ta kriza trajala zelo dolgo, kar pa ni v interesu državljanov ali države. Vedno sem pripravljen pomagati pri premagovanju krize." Pristavil je, da še vedno verjame, da je bila pomilostitev najboljša možna pot iz politične krize.

Neodobravanje nad aprilsko potezo v ZDA in EU-ju
Ivanov je preklic pomilostitev doslej zavračal. Več politikov je sicer v minulih mesecih zahtevalo umik pomilostitve, med njimi tudi nekdanji makedonski predsednik Branko Crvenkovski in nekdanji premier Nikola Gruevski. To lahko storijo tudi posamezniki, za katere Ivanov ni preklical pomilostitve.

Pomiloščeni posamezniki naj bi bili vpleteni v nezakonito prisluškovanje 20.000 makedonskim državljanom, korupcijo in številna druga nezakonita dejanja. Aprilska poteza makedonskega predsednika je na neodobravanje naletela tudi v tujini. ZDA in Evropska unija so opozorile, da je odločitev o pomilostitvi sprožila dvom o vladavini prava v Makedoniji in da bi lahko škodila prizadevanjem države za članstvo v EU-ju.