Protesti so večinoma potekali mirno. Foto: Reuters
Protesti so večinoma potekali mirno. Foto: Reuters
Skopje
Albanci v Makedoniji predstavljajo četrtino prebivalstva. Foto: Reuters

Za umor petih Makedoncev na pravoslavni veliki četrtek, 12. aprila, so oblasti prijele 20 ljudi, za katere so pojasnile, da pripadajo skupini islamskih skrajnežev.

Pet prijetih posameznikov je tudi uradno obtoženih. Mnogo Albancev je aretacije sprejelo z neodobravanjem in demonstracije so priredili že prejšnji petek.

Po besedah makedonske notranje ministrice Gordane Jankulovski je bil namen petkratnega umora podžiganje nemirov in strahu med pripadniki albanske in makedonske etnične skupnosti.

Albanski protestniki nasprotno menijo, da bi morale oblasti resnične morilce iskati med Srbi in Makedonci.

Tako kot pred tednom dni so se tudi današnje demonstracije začele pri mošeji Jaja Paša, nato pa so protestniki odšli proti poslopju sodišča in sedežu vlade. "Mi nismo teroristi, smo muslimani," so vzklikali protestniki.

Udeleženci shoda so proti poslopju vlade metali kamne in pri tem razbili nekaj oken, medtem ko so Janukolovsko označili za skrajno kristjanko.

Očitki o zrežiranem procesu
V izjavi za javnost so organizatorji protesta zapisali, da so protest pripravili zaradi razžalitve Albancev muslimanske veroizpovedi, in vlado premierja Nikole Gruevskega obtožili, da proti aretiranim Albancem pripravlja zmanipuliran sodni proces.

Gruevski je v četrtek prebivalce pozval, naj na protestnih shodih ravnajo v skladu z zakoni. Proti današnjim protestom se je izrekla vodilna opozicijska albanska stranka DPA (Demokratska stranka Albancev).