Ministrica za notranje zadeve Gordana Jankulovska. Foto: EPA
Ministrica za notranje zadeve Gordana Jankulovska. Foto: EPA
Prijeli osumljene "pošasti"

Makedonska notranja ministrica Gordana Jankulovska je sporočila, da so se osumljenci v Afganistanu in Pakistanu bojevali proti silam zveze Nato. V policijski akciji je sodelovalo okoli 800 pripadnikov notranjega ministrstva, 20 priprtih, ki so večinoma makedonski državljani, pa je osumljenih terorističnih dejanj. Z ministrstva so še sporočili, da policijska akcija "Monstrum" (Pošast) še poteka, nove informacije pa naj bi objavili v prihodnjih 24 urah.

Po navedbah Jankulovske naj bi bila glavna motiva za zločin ubijanje v imenu radikalnega islama in vzbujanje občutka strahu v širši javnosti. V policijski akciji so zasegli tudi več kosov orožja, preiskava, ali je vmes tudi orožje, uporabljeno pri petih umorih, pa še poteka.

V predelu Skopja Radišanima je bilo 12. aprila ubitih pet moških pripadnikov makedonske večine, štirje mladeniči, stari med 18 in 20 let, ter moški, star 45 let. Njihova trupla so našli ribiči blizu jezera v severnem predmestju Skopja.

V Makedoniji so v dneh po zločinu vzniknile nove medetnične napetosti med Makedonci in makedonskimi Albanci. Petkratni umor je drugi hujši medetničen incident v Makedoniji v zadnjih dveh mesecih. Februarja je v Gostivarju v prepiru policist ubil dva albanska mladeniča, kar je bil povod za niz nasilnih dogodkov po državi. Napetosti so se pozneje pomirile, a so po novem incidentu znova izbruhnile.
Makedonsko notranje ministrstvo je ob sporočilu za javnost objavilo dva videoposnetka akcije Monstrum (Pošast), ki ju pripenjamo spodaj.

Prijeli osumljene "pošasti"