Med tarčami vohunjenja agencije za nacionalno varnost je bila tudi Evropska unija, predvsem njena zunanja politika. Foto: EPA
Med tarčami vohunjenja agencije za nacionalno varnost je bila tudi Evropska unija, predvsem njena zunanja politika. Foto: EPA

V zaupnem dokumentu iz aprila 2013, ki ga je Spieglu posredoval nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost Edward Snowden, je zapisano, da ameriške obveščevalne službe zbirajo predvsem podatke o zunanji politiki Evropske unije, o mednarodni trgovini ter o ekonomski stabilnosti evropske povezave, zanimajo pa jih tudi področja novih tehnologij in energetska varnost Unije.

Glede zbiranja podatkov o posameznih državah naj bi po pisanju Der Spiegla Washington najbolj zanimale Kitajska, Rusija, Iran, Pakistan, Severna Koreja in Afganistan, srednje zanimive pa so za ZDA Nemčija, Francija in Japonska. Kot manj zanimivi državi sta v dokumentu navedeni Španija in Italija.

Novi dokumenti, na katere se sklicuje nemški časnik, tako potrjujejo prejšnje Snowdnove objave in dokaze, da je Washington prek agencije za nacionalno varnost prisluškoval predstavnikom Evropske unije v Bruslju in v ZDA.

Obama obljublja večjo transparentnost
Ameriški predsednik Barack Obama je pred dvema dnevoma spregovoril o spornih programih prisluškovanja in zbiranja podatkov, kjer je obljubil, da bo njegova administracija sprejela primerne reforme, s katerimi bo zagotovila večji nadzor nad spornimi programi nadzora. Ljudem je zagotovil, da Bela hiša ne želi vohuniti za običajnimi državljani, ter dejal, da morajo biti ZDA bolj transparentne glede prisluškovanja telefonskim in spletnim podatkom.

Snowden v Rusiji, ki se ne uklanja zahtevam ZDA
Edward Snowden, ki je z objavami tajnih dokumentov ameriške agencije za nacionalno varnost opozoril na sporne programe ameriške administracije, je trenutno na neznani lokaciji v Moskvi. Rusija mu je namreč, potem ko je mesec dni preživel na moskovskem letališču Šeremetjevo, odobrila začasni enoletni azil, kar je močno oslabilo odnose med Rusijo in ZDA. Predsednik Obama je zaradi dejanja Rusije, ki Snowdna noče izročiti Ameriki, odpovedal tudi za september napovedano srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.