Medvedjev je zapisal, da je Trump 'nesposoben igralec, ki bi ga bilo treba odstraniti'. Foto: Reuters
Medvedjev je zapisal, da je Trump 'nesposoben igralec, ki bi ga bilo treba odstraniti'. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump brez odobritve kongresa ne bo mogel sam rahljati sankcij proti Rusiji. Foto: Reuters
Trump podpisal nove sankcije proti Rusiji

Ameriški predsednik Trump je v sredo zaradi domnevnega vmešavanja Rusije v ameriške predsedniške volitve in njenih dejanj v Ukrajini podpisal nove sankcije proti Moskvi, ki so usmerjene predvsem proti ruskemu energetskemu sektorju. Trumpu ni preostalo drugega, saj je sankcije nedavno z veliko večino sprejel kongres. Med drugim je predsedniku po novem prepovedano rahljanje sankcij proti Rusiji brez dovoljenja kongresa, s čimer je omejeno tudi njegovo odločanje o zunanji politiki.

"Trump je nesposoben"
Iz Kremlja prihajajo ostri odzivi. Premier Medvedjev je na Facebooku zapisal, da so nove sankcije enakovredne "napovedi popolne trgovinske vojne" proti Moskvi, ni pa varčeval niti s kritikami na račun Trumpa. Tako je zapisal, da ga je kongres pretental in osramotil ter da se je znova pokazala njegova popolna nesposobnost, zato bodo sledili novi koraki s ciljem, da se ga odstrani z oblasti. Dodal je še, da je ukrep ZDA "pokopal upe za izboljšanje odnosov z novo ameriško administracijo". "Režim sankcij je bil sprejet in bo veljal več desetletij, če se ne bo zgodil kakšen čudež," je zapisal.

Na preži tudi EU
Ker nove sankcije omogočajo ameriški administraciji "kaznovanje" podjetij, ki sodelujejo pri razvoju ruskih izvoznih plinovodov, kot je tudi plinovod Severni tok 2, po katerem ruski plin po dnu Baltskega morja teče v Evropo oziroma Nemčijo, so se odzvale tudi nekatere evropske države. Evropska unija je tako že napovedala protiukrepe, če bodo ameriške sankcije ogrozile evropsko energetsko varnost, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je posvaril pred "nenamernimi enostranskimi učinki, ki vplivajo na energetsko varnost Evropske unije".

Nove sankcije tudi proti Iranu in Severni Koreji
Trump je zakon z imenom "Boj proti sovražnikom ZDA s sankcijami" podpisal za zaprtimi vrati. Zakon je označil za "zelo pomanjkljiv", kongres pa obtožil, da je prekoračil svoje ustavne pristojnosti. Odnosi med ZDA in Rusijo so po Trumpovi oceni na najnižji in zelo nevarni ravni, krivdo za to pa je pripisal kongresu. "Naši odnosi z Rusijo so na najnižji in zelo nevarni ravni," je tvitnil Trump. "Lahko se zahvalite kongresu - ljudem, ki nam ne morejo urediti niti zdravstvenega zavarovanja," je dodal in s tem spomnil na nedavni poraz republikanskega predloga zdravstvene reforme v senatu.

Zakon je uvedel dodatne ukrepe tudi proti Iranu in Severni Koreji, ki se na potezo ZDA še ni odzvala. Iz Teherana pa so sporočili, da nove sankcije kršijo jedrski dogovor, zato se bo država odzvala "na primeren in sorazmeren način".

Trump sicer ves čas zanika, da je njegova ekipa v predvolilni kampanji sodelovala z Rusi, ki naj bi mu pomagali do zmage, a domnevne nepravilnosti preiskujeta kongres in posebni preiskovalec. Tudi Moskva vmešavanje v notranje zadeve ZDA zanika.

Trump podpisal nove sankcije proti Rusiji