Monti bo nagovoril še poslance, ki bodo nato glasovali o varčevalnem svežnju. Foto: EPA
Monti bo nagovoril še poslance, ki bodo nato glasovali o varčevalnem svežnju. Foto: EPA

Za zaupnico je glasovalo 495 poslancev. Proti je bilo 88 poslancev iz vrst Severne lige in Italije vrednot, štirje pa so se vzdržali. Z izglasovano zaupnico si je Monti zagotovil dokončno sprejetje varčevalnega svežnja, s katerim pa ni zadovoljna prav nobena stranka. Sveženj ukrepov, ki se nanaša predvsem na nove davke, naj bi vladi omogočil izravnavo proračuna do leta 2013.

Nasprotna izbira bi bila še slabša
V Ljudstvu svobode nekdanjega premierja Silvia Berlusconija so med razlago svojih glasov poudarili, da bodo Montiju izrekli zaupnico zgolj zato, ker bi bila nasprotna izbira še slabša. Po potrditvi svežnja od "Super Maria" pričakujejo, da bo takoj predstavil ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti, ki da jih v tem svežnju ni. Dejali so, da niso proti liberalizaciji posameznih gospodarskih panog, ki jih je napovedal Monti, da pa se ne strinjajo z liberalizacijo lekarn, ker bi to po njihovih ocenah ogrozilo zdravje ljudi. Menijo, da bi moral Monti liberalizirati javne storitve, energetiko in transport.

Proces liberalizacije dolgotrajen
Monti je požel številne kritike prav zaradi umika ukrepov v smeri liberalizacije, med drugim lekarn in taksistične službe. Številni italijanski ekonomisti so prepričani, da je za oživitev gospodarstva, ki stagnira že skoraj dve desetletji, nujna prav odprava privilegijev in visoke zakonske zaščite nekaterih panog. Monti je kritike na račun popuščanja pod pritiski lobijev zavrnil in pojasnil, da je boja proti monopolom in kartelom navajen. Dodal je, da je proces liberalizacije in odprave privilegij dolgotrajen proces in da je mogoče uspeti zgolj z vztrajnostjo, ne pa na prvo žogo.

Premier bo poslance glede varčevalnega svežnja nagovoril zvečer, nato pa bodo poslanci pred končnim glasovanjem o njem pojasnili svoje glasove. Senat bo o varčevalnem svežnju glasoval še pred božičem.

Večje varčevanje, nižja gospodarska rast
Glavne spremembe varčevalnega svežnja, ki je skupaj z novimi davki in krčenjem javne porabe vreden 30 milijard evrov, so podaljšanje delovne dobe za dve leti, zvišanje upokojitvene starosti na 66 let z letom 2018, obdavčitev prve nepremičnine, zvišanje davka na dodano vrednost z 21 na 23 odstotnih točk, obdavčitev luksuznih dobrin in nepremičnin v tujini ter odprava nekaterih privilegijev parlamentarcev.

Sveženj bo gospodarsko rast znižal za okoli 0,5 odstotne točke, po napovedih Confindustrie pa naj bi država prihodnje leto zabredla globoko v recesijo. Bruto domači proizvod se bo po ocenah industrijskega združenja znižal za kar 1,6 odstotka. Kljub temu Montijeve ukrepe podpirajo, pričakujejo pa tudi konkretne reforme.