AI je začel novo globalno kampanjo Stop mučenju. Foto: EPA
AI je začel novo globalno kampanjo Stop mučenju. Foto: EPA
AI
Številni po svetu se bojijo mučenja. Foto: EPA

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je v poročilu Mučenje v letu 2014: 20 let prelomljenih obljub obtožila vlade po svetu, da so izdale svoje obveze o izkoreninjenju mučenja. Generalni sekretar organizacije Al Salil Shetty je opozoril, da države mučenje zakonsko prepovedujejo, v praksi pa ga omogočajo.

Shetty je ob tem dodal, da mučenje ni le "živo in zdravo, ampak v mnogo predelih sveta kar cveti".

"Medtem ko vse več vlad skuša upravičevati mučenje v imenu nacionalne varnosti, prihaja do erozije postopnega napredka, ki je bil dosežen na tem področju v zadnjih tridesetih letih," je še opozoril.

AI je v zadnjih petih letih poročal o mučenju ali drugih oblikah slabega ravnanja v 141 državah, od katerih jih je 77 ratificiralo konvencijo proti mučenju iz leta 1984. Skupno je konvencijo ratificiralo 155 držav.

V najmanj 79 državah pogodbenicah konvencije je AI letos ugotovil primere mučenja. Mučenje so ugotovili tudi v 32 državah, ki konvencije niso sprejela, a jih kljub temu zavezuje globalna prepoved mučenja.

Strah pred mučenjem
AI je izvedel tudi globalno anketo z 21.000 vprašanimi v 21 državah na vseh celinah in ugotovitve so pokazale na veliko razširjenost strahu pred mučenjem. Skoraj polovica vprašanih se boji mučenja v primeru pridržanja, medtem ko si jih več kot 80 odstotkov želi močne zakone, ki bi jih varovali pred mučenjem.

Najbolj skrb vzbujajoče pa je verjetno to, da več kot tretjina vprašanih meni, da je mučenje včasih potrebno in opravičljivo za pridobivanje informacij, ki bi lahko zaščitile javnost.

"Mučenje je postalo skoraj normalno, postalo je rutina," je z obžalovanjem ugotovil Shetty na novinarski konferenci v Londonu.

"Od začetka t. i. vojne proti terorizmu je uporaba mučenja, še posebej v ZDA in na njenem območju vpliva, postala običajen del nacionalne varnosti," je dejal in kot primer navedel izvedbo atentatov.

Podpora mučenju se po državah razlikuje - znaša od 74-odstotne podpore na Kitajskem in v Indiji do 12-odstotne v Grčiji in 15-odstotne v Argentini, še kaže globalna anketa GlobeScan.

V Veliki Britaniji, kjer je strah pred mučenjem najmanjši, kar 29 odstotkov vprašanih podpira mučenje. Po mnenju Kate Allen, direktorice AI za Veliko Britanijo, je podpora povezana s priljubljenostjo televizijskih vohunskih serij, še posebej nasilnih.

"Nadaljevanke, kot so 24 ur in Domovina, poveličujejo mučenje, vendar pa obstaja velikanska razlika med predstavljanjem mučenja v teh serijah in mučenjem v mučilnih sobah, kakršno izvajajo vladni agenti," je poudarila.

Poziv k uresničitvi zaščitnih mehanizmov
AI v poročilu podrobno predstavlja raznolikost mučilnih tehnik - od prisilnih položajev in odtegovanja spanja do elektrošokov genitalij - ki se uporabljajo proti kazenskim osumljencem, osumljencem, ki naj bi ogrožali varnost, disidentom, političnim tekmecem in drugim.

AI poziva vlade k uresničevanju zaščitnih mehanizmov za preprečevanje in kaznovanje mučenja - kot so primerni zdravniški pregledi, hiter dostop do odvetnikov, neodvisni pregledi mest pridržanj, neodvisne in učinkovite preiskave obtožb o mučenju, pregon osumljencev in ustrezne odškodnine za žrtve.

Amnesty razkriva nove podatke o mučenju
Amnesty razkriva nove podatke o mučenju