Bin Ladna je v posebni akciji 2. maja lani ubila ekipa ameriških Tjulnjov. Foto: EPA
Bin Ladna je v posebni akciji 2. maja lani ubila ekipa ameriških Tjulnjov. Foto: EPA
Kompleks v Abottabadu, v katerem se je zadnja leta skrival bin Laden z družino. Foto: EPA
Razbitine ameriškega vojaškega helikopterja nedaleč od bin Ladnovega doma. Foto: EPA

Noben mornar na ameriški bojni ladji USS Carl Vinson ni bil navzoč, ko so truplo nekdanjega prvega moža Al Kaide, ubitega 2. maja lani v Pakistanu, po hitro opravljenem islamskem obredu vrgli s krova v Severnoarabsko morje.

Elektronska pisma je pridobila agencija Associated Press po zakonu o svobodi informacij. Po navedbah AP-ja so pisma močno cenzurirana, a da kljub temu ponujajo prvi vpogled v vladne postopke pri smrti bin Ladna.

Priprava trupla
Nekdanjega vodjo Al Kaide je ubila posebna ekipa Tjulnjov, ki je vdrla v njegov kompleks v Abbottabadu. V enem izmed sporočil, označenem z oznako "tajno" in poslanem 2. maja, admiral Charles Gaouette na kratko opisuje, kako so truplo umili, zavili v belo rjuho, nato pa ga položili v obteženo vrečo.
Vojaški častnik je prebral pripravljen nagovor, ki so ga nato prevedli v arabščino. Po tem kratkem obredu so truplo položili na desko in jo nagnilil čez krov, tako da je pokojnikovo telo zdrsnilo v morje. O pokopu naj bi bila obveščena le majhna skupina ladijskega poveljstva.

Pentagon redkobeseden
Še pred pokopom je Gaouette izmenjal nekaj sporočil z drugim častnikom o prihodu helikopterja z bin Ladnovim truplom, pri čemer sta ga označevala v šifrah. "Kaj novic o pošiljki za nas?" je vprašal admirala Samuela Pereza. "Fedex je pošiljko dostavil," javi Perez. "Oba tovornjaka sta varno na poti v domačo oporišče."

Iz sporočil je razbrati, da je misijo spremljala močno poostrena varnost in da o njej niso ohranili kaj veliko podrobnosti. Obamova administracija gradivo o bin Ladnovi smrti ljubosumno varuje, in tudi ko je AP marca poizvedoval za kakršnimi koli podatki, fotografijami ali videoposnetki akcije, trupla in/ali pokopa, mu je obrambno ministrstvo odgovorilo, da jih "ne more najti".

Iz Pentagona so sporočili še, da ne morejo najti niti mrliškega lista, obdukcijskega poročila ali rezultatov DNK-testov, niti gradiv o pripravah na napad in o tem, kaj storiti s truplom. Obrambno ministrstvo tudi ni želelo potrditi ali zanikati obstoja poročil o stanju helikopterja in poročil o vojaški opremi, uporabljeni v akciji. Eden izmed helikopterjev, ki je prevažal Tjulnje v Abbottabad, je med misijo padel, razbitine pa so pustili za seboj.
Domačini so fotografije razbitega helikopterja fotografirali, toda obrambno ministrstvo AP-ju ni želelo posredovati nobene dodatne informacije o helikopterju.