Portugalske oblasti so za območje severno od reke Tajo razglasile izredne razmere. Foto: Reuters
Portugalske oblasti so za območje severno od reke Tajo razglasile izredne razmere. Foto: Reuters

Požari so po besedah tiskovne predstavnice portugalske civilne zaščite Patricie Gaspar posledica neobičajno visoke temperature in hude suše. Več tisoč gasilcev se še vedno bojuje s 145 požari, 32 med njimi je večjih. Po zadnjih podatkih je umrlo 27 ljudi, 51 je ranjenih. Pretrgane so številne cestne povezave, med drugim so zaprte tri avtoceste, tudi glavna povezava med Lizbono in Portom. Sprva so agencije poročale o šestih smrtnih žrtvah požarov, potem pa se je število močno zvišalo. Portugalsko so hudi požari prizadeli že junija, ko je v velikem požaru v osrednjem delu države umrlo 64 ljudi.

Portugalski premier Antonio Costa je požare razglasil za naravno katastrofo.

V Španiji najhuje v Galiciji
V Španiji so se ognjeni zublji hitro širili tudi zaradi močnih vetrov, ki jih je povzročil orkan Ophelia, ki je danes dosegel Irsko. V Španiji je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti podtaknjenih najmanj 17 požarov, ki so v nedeljo zahtevali tri smrtne žrtve. Razmere so najbolj kritične v Galiciji, kjer bi se 15 požarov lahko združilo v enega ogromnega, je dejal predsednik regionalne vlade Alberto Nuñez Feijoo. "Razmere so kritične."

V bližini največjega galicijskega mesta, Viga, gori pet požarov, med drugim so morali na obrobju mesta evakuirati nakupovalno središče in
tovarno avtomobilskega kandidata PSA Peugeot Citroen. Zublji pa so že dosegli park O Castro v središču mesta, je poročala španska televizija TVE. Najmanj deset šol je zaprtih, zaradi požarov je prekinjena železniška povezava med Vigojem in Barcelono. V pokrajini je zaprtih tudi več cest.