Livnijeva je med izraelsko ofenzivo v Gazi vodila izraelsko obrambno ministrstvo. Foto: EPA
Livnijeva je med izraelsko ofenzivo v Gazi vodila izraelsko obrambno ministrstvo. Foto: EPA
Gaza
Zaradi ofenzive v Gazi je Izrael deležen številnih kritik. Foto: EPA

Spor se je zgodil, ko je sodišče v Londonu izdalo nalog za aretacijo izraelske opozicijske voditeljice Cipi Livni, nekdanje obrambne ministrice, zaradi njene vloge v vojni v Gazi konec lanskega in v začetku letošnjega leta. Potezo sodišča je izraelski premier Benjamin Netanjahu označil za "popolnoma absurdno".

Livnijeva pot v Veliko Britanijo odpovedala
Nalog za aretacijo Livnijeve je bil že umaknjen, kar pa ni zmanjšalo zadrege britanskega zunanjega ministrstva, ko se je izvedelo, da Livnijeva sploh ni v Veliki Britaniji. Izraelska političarka naj bi se udeležila konference v Londonu, a je udeležbo odpovedala že pred dvema tednoma, so sporočili iz njenega urada.

London napovedal revizijo postopka
Odzval se je tudi uradni London. Britanski zunanji minister David Miliband je dejal, da mora biti izraelskim voditeljem "omogočeno, da obiščejo in imajo primeren dialog z britansko vlado". Dodal je, da vlada pospešeno išče načine, da bi spremenili pravni sistem. "Postopek, s katerim se lahko zahteva in izda nalog za aretacijo brez predhodnega znanja ali priporočila tožilstva, je nenavadna lastnost pravnega sistema v Angliji in Walesu," je izjavil.

Britanski premier Gordon Brown je poklical Livnijevo in ji sporočil, da je kljub izdanemu nalogu za njeno aretacijo še vedno dobrodošla v Veliki Britaniji, in ji zagotovil, da namerava spremeniti zakon, ki omogoča, da se tudi Nebritanci znajdejo pred britanskimi sodišči. Voditeljica največje izraelske opozicijske stranke Kadima je zakon kritizirala, češ da šikanira državljane vseh nacij, "ki so prisiljeni, da se borijo proti terorizmu". Dodala je, da "nima težav s tem, da hoče svet soditi Izraelu. Težava pa nastane v trenutku, ko izraelske vojake primerjajo s teroristi".

Zmanjšana vloga Londona v mirovnih pogajanjih
Kljub umiku naloga za aretacijo je Izrael besen. "Izrael ne more biti ujetnik nepomembnih skupin protiizraelskih ekstremistov, ki preprečujejo politikom, poslovnežem in uradnikom obisk v Veliki Britaniji," je bil jezen izraelski veleposlanik v Veliki Britaniji Ron Prosor. Na zagovor na izraelsko zunanje ministrstvo v Jeruzalemu je bil poklican britanski veleposlanik v Izraelu Tom Phillips. Na ministrstvu so mu povedali, da izraelski uradniki v Veliko Britanijo ne bodo potovali, dokler zadeva ne bo razrešena, in ga opozorili, da je vloga Londona v bližnjevzhodnem mirovnem procesu zmanjšana.

Zaradi podobnih nalogov za aretacijo, ki so bili izdani na zahtevo palestinskih aktivistov, so številni izraelski uradniki odpovedali svoje obiske v Veliki Britaniji. Septembra so propalestinski odvetniki, sklicujoč se na univerzalno sodno oblast, zahtevali aretacijo Ehuda Baraka, zdajšnjega izraelskega obrambnega ministra, ki pa ima zaradi svojega položaja diplomatsko imuniteto.

Čeprav Livnijeva na Zahodu velja za pacifistko, je močno zagovarjala izraelsko vojaško ofenzivo na Gazo, v kateri je po podatkih palestinskih in izraelskih človekoljubnih organizacij umrlo okoli 1.400 ljudi.