Oporišče v Bagramu je eno najbolj varovanih krajev v Afganistanu. Foto: Reuters
Oporišče v Bagramu je eno najbolj varovanih krajev v Afganistanu. Foto: Reuters
Napad se je zgodil dan za napadom na nemški konzulat. Foto: Reuters

Med ranjenimi je 16 Američanov in Poljak. Po navedbah afganistanskih oblasti je silovita eksplozija odjeknila okoli 5.30 po krajevnem času.

Po navedbah predstavnika tamkajšnjih oblasti naj bi bil samomorilski napadalec, ki se je razstrelil pred obednico, Afganistanec, ki je bil zaposlen v tem izredno varovanem oporišču. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je sporočil, da so talibani izvedli napad z "veliko žrtvami med ameriškimi zavojevalci". Talibani so pred zimo, ko orožje praviloma potihne, po vsej državi okrepili napade.

Ameriški obrambni minister Ash Carter je poudaril, da je varnost ameriških vojakov v Afganistanu prva naloga ZDA, napadalcem pa sporočil, da jih ne bo nič odvrnilo od zaščite domovine in pomoči Afganistanu, da si zagotovi prihodnost. V državi je še okoli 10.000 ameriških vojakov, največ prav v oporišču v Bagramu.

Poslabšanje varnostnih razmer
Napad kaže na poslabšanje varnostnih razmer v državi skoraj dve leti po uradnem koncu bojnih operacij Nata. Napad se je zgodil le dan za napadom talibanov na nemški konzulat v Mazar-i-Šarifu, v katerem je bilo ubitih šest ljudi.

Oporišče v Bagramu, ki leži okoli 50 kilometrov od Kabula, je bilo že večkrat tarča napadov talibanov. Decembra lani se je samomorilski napadalec razstrelil pred vhodom v oporišče, pri tem pa ubil šest ameriških vojakov.