Talibani so v četrtek izvedli napad z avtomobilom, polnim razstreliva, ki se je zaletel v stavbo nemškega konzulata. Ubitih je bilo najmanj šest ljudi. Foto: Reuters
Talibani so v četrtek izvedli napad z avtomobilom, polnim razstreliva, ki se je zaletel v stavbo nemškega konzulata. Ubitih je bilo najmanj šest ljudi. Foto: Reuters
Napad v Kunduzu
V zračnem napadu v Kunduzu je bilo ubitih 30 civilistov, talibani pa za napad krivijo tudi Nemčijo, ki naj bi ZDA posredovala podatke. Foto: Reuters
Afganistan: Po napadu na konzulat strelski incident

V napadu na konzulat je bilo ranjenih okoli 120 ljudi. Talibani so ponoči sporočili, da gre za maščevanje za zračni napad v pokrajini Kunduz 3. novembra, v katerem je umrlo 30 civilistov, tudi ženske in otroci, in za katerega je po njihovem sokriva Nemčija, ki so jo označili za invazivno državo. Po bombnem napadu je prišlo tudi do strelskega napada.

Tiskovni predstavnik talibanov Sabiula Mudžahahid je dejal, da je Nemčija soodgovorna za ameriški novembrski zračni napad v pokrajini Kunduz. Talibani namreč menijo, da so Nemci ameriški vojski predali tajne informacije, zato so v četrtek napadli konzulat, je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal Mudžahahid.

Nemške oblasti medtem trdijo, da nemška vojska ni bila vpletena v omenjeni napad. Nemčija vodi Natovo diplomatsko misijo na severu Afganistana, v državi pa ima razporejenih skoraj 1.000 vojakov, poroča BBC.

Tiskovni predstavnik ameriške vojske v Afganistanu general Charles Cleveland pa je za DPA sporočil, da so zračni napad izvedli za obrambo afganistansko-ameriških sil, ki so bile napadene v kopenski ofenzivi.

Z avtomobilom bombo v konzulat
Talibani so v četrtek izvedli napad z avtomobilom, polnim razstreliva, ki se je zaletel v stavbo nemškega konzulata. V napadu je po najnovejših podatkih umrlo šest ljudi, med njimi tudi eden od napadalcev.

Še vedno ni jasno, koliko talibanov je bilo vpletenih v napad. Načelnik tamkajšnje policije Sajed Sadat je sporočil, da so davi aretirali drugega napadalca, ki so ga našli pod ruševinami. Nemško zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bilo v napad vpletenih več dobro oboroženih ljudi.

Afganistan: Po napadu na konzulat strelski incident