Obama in Karzaj sta na tiskovni konferenci skušala pokazati, da so razlike med državama le stvar preteklosti. Foto: EPA
Obama in Karzaj sta na tiskovni konferenci skušala pokazati, da so razlike med državama le stvar preteklosti. Foto: EPA
Mike Mullen, Robert Gates in Hillary Clinton
Tiskovno konferenco Obame in Karzaja so poslušali tudi admiral Mike Mullen, obrambni minister Robert Gates in zunanja ministrica Hillary Clinton. Foto: EPA

Namen srečanja ameriškega in afganistanskega predsednika v Beli hiši je bila ocena napredka v izvajanju skupne strategije za stabilizacijo Afganistana, New York Times pa poroča, da je bila do potankosti usklajena tiskovna konferenca bolj v znamenju tistega, česar sogovornika nista povedala, kot tistega, kar sta.

Čeprav je predsednik Obama napovedal, da se bodo ZDA poleti naslednje leto začele počasi umikati iz Afganistana, pa je Bela hiša zadnje tedne vneto prepričevala predsednika Karzaja, da ZDA ne bodo zapustile Afganistana. Karzaj in njegova vlada sta se po napovedi Obame namreč prestrašila, da se bodo po umiku ameriških sil napadi talibanskih upornikov še povečali. Tudi predsednik Obama je na tiskovni konferenci ponovil, da bodo ZDA Afganistanu stale ob strani.

Odnosi med državama skoraj "idilični"
Obama, ki je zatrdil, da so odnosi med državama trdni, je govoril o korupciji in trgovini z mamili v Afganistanu, ki po mnenju ameriške administracije "napaja" talibanske upornike v Afganistanu, ob tem pa pohvalil predsednika Karzaja, saj naj bi njegova vlada naredila opazen napredek v boju proti korupciji.

Oba predsednika sta zagotovila, da sta izničila razlike med administracijama, ki so se pojavile v zadnjih mesecih, Bela hiša pa je predstavila novo strategijo do Afganistana, strategijo prijaznih besed namesto pritiskov. Predsednika sta pojasnila, da so ameriško-afganistanski odnosi odlični in usmerjeni k skupnim ciljem. "Ponavljava najin skupni cilj, da razbijemo, razorožimo in premagamo Al Kaido in njihove ekstremistične zaveznike," je povedal Obama in dodal, da so nesporazumi med predsednikom Karzajem in predstavniki ameriške administracije pozabljeni. Tudi Karzaj, ki je nasmejan stal ob Obami, je dejal: "Z vsem spoštovanjem lahko potrdim, da so vsi nesporazumi med ZDA in Afganistanom pozabljeni".

Sogovornika zamolčala nekatere težave
Ne Obama in ne Karzaj nista nisi z besedo omenila Karzajeve grožnje, ko je prejšnji mesec dejal, da se bo pridružil talibanskim upornikom, proti katerim se borijo ameriške sile v državi, če zahodne države ne bodo nehale pritiskati nanj. Prav tako so o zadevi molčali štirje novinarji, ki sta jih sogovornika povabila na konferenco. Obama ni omenil opozorila zunanje ministrice Hillary Clinton, da bo civilna pomoč državni odvisna od tega, kako bo uspel Karzaj zmanjšati korupcijo, prav tako pa ni omenil ameriškega veleposlanika v Afganistanu Karla W. Eikenberryja, ki je Karzaja označil kot neprimernega strateškega partnerja.

Obama na tiskovni konferenci tudi ni ponovil javnih opazk svojega svetovalca za nacionalno varnost, generala Jamesa L. Jonesa, ki je dejal, da bo moral Karzaj v svojem drugem mandatu doumeti, da so nekatere stvari, s katerimi se je v prvem mandatu premalo ukvarjal, kot boj proti korupciji.