Ameriški predsednik barack Obama je priznal, da so koalicijske sile povečale pritisk na Islamsko državo v Siriji in Iraku. Foto: Reuters
Ameriški predsednik barack Obama je priznal, da so koalicijske sile povečale pritisk na Islamsko državo v Siriji in Iraku. Foto: Reuters

Po srečanju z varnostnimi in vojaškimi strokovnjaki na zasedanju sveta za nacionalno varnost v Pentagonu je ameriški predsednik Barack Obama v prvi vrsti kritiziral predvsem politiko ruskega predsednika Vladimirja Putina do Sirije.

Dejal je, da so ZDA sicer pripravljene na sodelovanje z Rusijo v boju proti Islamski državi (IS) in teroristični mreži Al Kaida, da pa Rusija ni naredila potrebnih korakov, saj se položaj na terenu poslabšuje. "Nisem prepričan, da lahko zaupamo Rusom in Vladimirju Putinu, zato moramo preveriti, ali lahko dosežemo dejansko prekinitev sovražnosti, kar vključuje tudi konec letalskih bombardiranj, smrti med civilisti in uničevanja, ki ga izvaja Asadov režim," je dejal Obama.

"V to se podajamo brez plašnic na očeh," je dodal in podkrepil ponedeljkove pozive ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja, naj se Rusija zadrži pri ofenzivnih operacijah, zlasti pri letalski podpori Asadovih sil v bojih za Alep.

Stopnjevanje pritiska se nadaljuje
Po drugi strani pa je ameriški predsednik zagotovil, da bo nadaljeval pritisk na IS, katerega padec je po njegovih besedah neizogiben. Napadi koalicijskih sil pod vodstvom ZDA se bodo "agresivno nadaljevali na vseh frontah". Vendar pa IS po nekaj hudih udarcih v Siriji in Iraku, kjer izgublja tako moč kot ozemlje, očitno spreminja taktiko, zlasti s spodbujanjem terorističnih napadov, tudi proti ZDA, je opozoril Obama

Mosul in Raka še vedno v rokah IS-ja
Napadi na IS potekajo že tretje leto, odkar je skupina s pravo bliskovito vojno leta 2014 zasedla obsežna območja na severu Sirije in zahodu Iraka in za seboj pustila krvavo sled uničenja in pobojev. 29. junija 2014 je na omenjenem ozemlju razglasila tudi samooklicani kalifat, po vsem svetu pa dobila mnogo privržencev.

Koalicijske sile izvajajo vsakodnevne letalske napade, zlasti z brezpilotnimi napadi - do zdaj jih je bilo že več kot 14.000, prav tako v boju proti IS-ju podpirajo lokalne sile. Kljub temu pa IS še vedno zaseda drugo največje iraško mesto Mosul in sirsko mesto Raka, ki velja za neke vrste prestolnico samooklicanega kalifata.