Eden izmed napadalcev, ujet na posnetek varnostnih kamer. Foto: EPA
Eden izmed napadalcev, ujet na posnetek varnostnih kamer. Foto: EPA
Nakupovalno središče Westgate po štiridnevnem obleganju. Foto: EPA

Nemi posnetek je nastal 21. septembra, na prvi dan napada, na njem pa je videti prestrašene odzive nič hudega slutečih kupcev v trenutku, ko se je drama začela. Napadalci so streljali povsem naključno, pri tem pa sprejemali telefonske klice, občasno pa so se ustavili in zmolili.

Na posnetku je videti samo štiri napadalce, za katere še vedno ni jasno, ali so pobegnili ali so bili ubiti.

CNN, ki je posnetke prejel, je večji del, vključno z najnazornejšimi prizori, cenzuriral.

Kot je s tega zadnjega posnetka razvidno, so kupci, ko so se zavedli, kaj se dogaja, skušali pobegniti v zadnji del trgovine. Eden izmed ranjenih skuša poklicati na pomoč, a se za njim pojavi drugi strelec in ga pokonča.

Preiskava še poteka
Posnetek kaže tudi kupce, kako se skušajo pred kroglami zavarovati s plazenjem po tleh, neka mama z dvema otrokoma pa v vozičku odvaža ranjenega otroka. Sledi jima ranjena najstnica z rokami v zrak, strelec pa ji daje napotke, kam naj gre.

V napadu je bilo ubitih najmanj 67 ljudi, a točnega podatka še vedno ni, preiskava pa še poteka. Odgovornost za napad je sicer prevzela z Al Kaido povezana teroristična organizacija Al Šabab, podatek o številu napadalcev pa niha. Policija je sprva menila, da je bilo v kompleksu 10-15 strelcev, a vsi do zdaj objavljeni posnetki kažejo samo štiri.

Policija preiskuje norveškega državljana
So pa oblasti sporočile ime moškega, ki ga v povezavi z napadom preiskuje norveška policija. Kot poroča BBC, je to Hassan Abdi Dhuhulow, 23-letni norveški državljan somalijskega rodu. Dhuhulow se je rodil v Somaliji, a se je z družino kot begunec leta 1999 preselil v Larvik na Norveškem.
Državo naj bi zapustil leta 2009 in se odselil nazaj v Somalijo, od koder je družina pogosto dobivala njegove vse bolj blodeče telefonske klice.

Nazadnje naj bi jih poklical poleti, ko jim je rekel, da je v težavah in da bi se rad vrnil domov. "Ne vem, kaj naj si mislim ... če je to res on, so mu morali sprati možgane," je za BBC povedal neki Dhuhulowov svojec.
Na Norveškem sicer živi okoli 23.000 Somalcev in predstavljajo največjo begunsko skupnost v tej skandinavski državi. Norveški preiskovalci ocenjujejo, da je Norveško zapustilo od 20 do 30 etničnih Somalcev, ki so se vrnili v svojo matično državo, da bi se borili z milico Al Šabab, ki naj bi imela z Norveško tesnejše povezave kot z drugimi evropskimi državami.

V napadu sodeloval norveški državljan
V napadu sodeloval norveški državljan