Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika so Novo razvojno banko (New Development Bank - NDB) ustanovile kot alternativo Svetovni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), ki ju po mnenju teh držav obvladujejo Evropa in ZDA. "NDB bo na zdrav način dopolnil obstoječi mednarodni finančni sistem in proučil možnosti inovacij v modelih vodenja," je dejal vodja banke Kundapur Vaman Kamath.

Z začetnimi 50 milijardami zagonskih sredstev, ki naj bi se v prihodnjih letih podvojila, bodo zgradili infrastrukturo in vzdržne razvojne projekte. Po poročanju BBC-ja bo banka pomagala državam v razvoju pri njihovih infrastrukturnih projektih. Prvo posojilo naj bi banka NDB izvedla prihodnje leto.

Kitajska si želi večjo vlogo
Ustanovna seja guvernerjev razvojne banke je bila na začetku julija letos v Rusiji, ko so podpisali tudi dogovor o delovanju bazena deviznih rezerv, ki bo začel veljati 30. julija in bo vreden 100 milijard dolarjev. Levji delež začetnih sredstev, 41 milijard dolarjev, bo zagotovila Kitajska, po 18 milijard Brazilija, Indija in Rusija, pet milijard pa Južnoafriška republika.

Kitajska, ki si kot drugo največje nacionalno gospodarstvo na svetu želi večjo vlogo na svetovnem političnem parketu, je sicer ločeno ustanovila tudi Azijsko infrastrukturno in investicijsko banko (AIIB), pri kateri sodeluje 57 držav, vrednost odobrenega kapitala banke naj bi znašala 100 milijard dolarjev.

Prebivalci držav BRICS-a predstavljajo 42 odstotkov celotne svetovne populacije in ustvarijo 20 odstotkov svetovnega BDP-ja.