Gasilci so za zdaj dobili boj z ognjenimi zublji. Foto: EPA
Gasilci so za zdaj dobili boj z ognjenimi zublji. Foto: EPA
Hrvaški gasilci že pogasili večino požarov

Na pogoriščih dežura okoli 500 gasilcev; pri gašenju še vedno pomagajo tudi letala. Delavci medtem odpravljajo škodo, nekateri prebivalci so še vedno brez elektrike in vode. Ponekod so pogoreli nasadi oljk.

"Razmere so pod nadzorom. Požar je pogašen, hišo niso ogrožene. Zdaj saniramo območje. Posamično še izbruhnejo požari, a jih sproti pogasimo," je dejal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Žrnovnica Branimir Roguljič. Prostovoljci Rdečega križa gasilcem razvažajo hrano, ki so jo donirali hoteli, trgovine in posamezniki.

Politiki ponujajo finančno pomoč
Politiki prizadetim v požarih ponujajo tudi finančno pomoč za obnovo vinogradov in oljčnih nasadov, a na tem razbeljenem dalmatinskem kamnu se ljudje bolj zanašajo sami nase. Ko domačini ugibajo o vzrokih za požar, pa namignejo, da bi zaradi njega kdo utegnil imeti koristi - s poceni prekategorizacijo kmetijskih v gradbena zemljišča, poroča dopisnica TV Slovenija Irena Ulčar Cvelbar.

Ukrajinci na pomoč Črnogorcem
Gori tudi v Črni gori. Po navedbah črnogorskega notranjega ministrstva v državi divja najmanj 15 požarov. Pet požarov so našteli na polotoku Luštica, gori tudi v več vaseh blizu Tivata in Herceg Novega, ponoči pa je zagorelo tudi blizu mest Cetinje in Nikšić ter prestolnice Podgorica. V sredo je ogenj na polotoku Luštica začelo gasiti gasilsko letalo iz Ukrajine. Razmere so se na polotoku ob vhodu v Kotorski zaliv sicer nekoliko umirile, saj je veter, ki je v zadnjih dneh oteževal gašenje, nekoliko oslabel.

Hrvaški gasilci že pogasili večino požarov