Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 18 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Pri Gabrieleju našli tudi ček za papeža in kepo zlata
  • Sojenje se ne bo začelo pred oktobrom
Paolo Gabriele
Proti papeževemu osebnemu tajniku je vložena 35 strani dolga obtožnica. Foto: Reuters

Papežev tajnik je želel izkoreniniti "zlo in korupcijo v Cerkvi"

Sojenje se ne bo začelo pred koncem septembra
13. avgust 2012 ob 14:41,
zadnji poseg: 13. avgust 2012 ob 14:43
Rim - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Paolo Gabriele, nekdanji osebni tajnik papeža Benedikta XVI., se bo moral zaradi kraje in razkrivanja zaupnih dokumentov zagovarjati pred sodiščem, je odločil Vatikan.

Obtožnico je vatikanski preiskovalni sodnik Piero Bonnet vložil tudi proti programerju iz državnega sekretariata Claudiu Sciarpellettiju, ki ga obtožujejo sodelovanja pri kraji. Vatikansko pravosodje se je za vložitev obtožnic odločilo na podlagi ugotovitev posebne komisije treh kardinalov, ki jo je imenoval papež Benedikt XVI. sam in ki je preiskovala, kako so zaupni dokumenti Svetega sedeža prišli v roke medijev.

Iz 35 strani dolge obtožnice je razvidno, da je Gabriele v pogovoru s preiskovalci dejal, da je ravnal tako, kot je, ker je "povsod v Cerkvi videl zlo in korupcijo" in ju je na ta način želel izkoreniniti, saj "papež ni bil dovolj obveščen", poroča Reuters. Ko je enkrat začel krasti in kopirati dokumente, je "dosegel točko, od koder ni bilo več vrnitve", in se ni mogel več ustaviti, je še priznal Gabriele.

Gabrieleju v obtožnici sicer očitajo, da je s papeževe pisalne mize ukradel zaupne dokumente. Nekateri so se nato pojavili v medijih; med njimi so tudi dokumenti o domnevni zaroti za umor papeža in o spornih poslih vatikanske banke IOR.

Sojenje se ne bo začelo pred oktobrom
Tajnika so aretirali sredi maja, potem ko so v njegovem stanovanju odkrili vrsto zaupnih vatikanskih dokumentov. Vse od takrat je bil priprt, od sredine julija pa na odločitev vatikanskih preiskovalcev čaka v hišnem priporu. Če bo obsojen, mu grozi do šest let zapora. Po navedbah Vatikana se sojenje ne bo začelo pred oktobrom.

Gabriele je papeža zaradi razkrivanja tajnih dokumentov že prosil za odpuščanje in mu zagotovil, da je deloval sam, čeprav se pojavljajo govorice, da je v primer vpletenih več ljudi.

Pri Gabrieleju našli tudi ček za papeža in kepo zlata
Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je pojasnil, da morebitno vpletenost drugih osumljencev še preiskujejo. Povedal je še, da pri papeževem majordomu niso našli le zaupnih papeževih dokumentov, ampak tudi ček v vrednosti 100.000 evrov, izdan na papeževo ime, kepo zlata, ki jo je Benedikt nekoč dobil v dar, in dragoceno knjigo iz 16. stoletja.

Lombardi je ob tem še dejal, da preiskava proti Gabrieleju še poteka, zanj pa so zahtevali tudi mnenje psihiatra, saj nekatera njegova dejanja in pojasnila kažejo, da ima morda težave z duševnim zdravjem.

VIDEO
Papeževemu strežniku bodo sodili
T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Fleaa
# 13.08.2012 ob 14:52
zlo in korupcijo v Cerkvi

pa ne no, najbolj poštena inštitucija na svetu! gre jim za za dobro vernikov!!
. . . kera mafija, ne morš verjet. Po moje najmočnejša na svetu
Korošec
# 13.08.2012 ob 15:14
kepo zlata, ki jo je Benedikt nekoč dobil v dar
Sploh ne vem, kaj naj napišem, al je samo po sebi dovolj smešno.
Tačka
# 13.08.2012 ob 14:54
"Lombardi je ob tem še dejal, da preiskava proti Gabrieleju še poteka, zanj pa so zahtevali tudi mnenje psihiatra, saj nekatera njegova dejanja in pojasnila kažejo, da ima morda težave z duševnim zdravjem."
no, ta je pa najboljša.. želiš razkrriti svinjarije , pa si duševno moten :)
whitewalker
# 13.08.2012 ob 14:51
Menim, da bi morali prijeti vse ostale, ki so omenjeni v članku in ne ubogega tajnika, ki je želel razkriti resnico. VatikanLeaks
Hanzy23
# 13.08.2012 ob 15:23
Only on planet earth :). Razkriješ nepravilnosti in svinjarije, potem te ustanova toži in totalno uniči, še naprej pa počne svinjarije in nezakonite stvari... Super, to je pa biser zahodne demokracije, prav ponosen sm da sm del tako velike in briljantne ureditve...
lojal
# 13.08.2012 ob 15:03
Sami lumpi, tudi Rode je med njimi, čeprav taji, da nima nič s premestitvijo Urana. On pač nima grehov.

Link
muki-1
# 13.08.2012 ob 14:55
Gabrieleju v obtožnici sicer očitajo, da je s papeževe pisalne mize ukradel zaupne dokumente, med katerimi so se nekateri pojavili v medijih. Med njimi so tudi dokumenti o domnevni zaroti za umor papeža in o spornih poslih vatikanske banke IOR.

Se pravi, če so taki dokumenti na papeževi pisalni mizi, to pomeni, da papež dobro ve o spornih zadevah, oz jih vodi ali v njih sodeluje?

Papež lahko, kot suveren Vatikana, kadar koli pomilosti Gabrieleja ali ustavi sojenje, a se zdaj za to še ni odločil,

Hm, če bi papež verjel v boga, bi mu najbrž odpustil in prepustil sodbo bogu. Mislim pa je papež ateist, ki vodi svojo cerkev tako kot menedžer podjetje.
Whitetrasher
# 13.08.2012 ob 14:59
Oni so užaljeni ker je nekdo hotel razkriti njihove zarote in spletke.
hahaha ne morš vrjet.
lojal
# 13.08.2012 ob 14:51
Če je papež pravi dedec, mu bo grehe odpustil. Tudi Janez Pavel je odustil atentatorju.
Arafat76
# 13.08.2012 ob 15:26
Prosim preberte si tole e-knjigo in boste vidli kaj se dogaja, kdo nam vlada, kdo so naši "Rodeti, Urani...", zakaj cerkev ne plačujejo davkov...
Žal je v srbskem jeziku.

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Al
bertoRomeroRivera-Vatikanske_ubice.pdf
zlatorog00
# 13.08.2012 ob 15:05
Katero sodišče mu bo pa sodilo? Vatikansko ali Italijansko? Ker, če mu bo Italijansko bi moralo delovati v obe strani, tudi za pedofile itd... ne pa samo za ta primer, kjer je objavil svinjarije nekaterih "božjih pastirjev" aka gospodarjev zahodnega sveta!!!!
severna zvezda
# 13.08.2012 ob 15:53
no, ta je pa najboljša.. želiš razkrriti svinjarije , pa si duševno moten :)

..... to je lajtmotiv Vatikana! ..... vedno isto lajnajo, pred časom, ko je en moški med mašo na Petrovem trgu skušal papežu posredovati Biblijo (so ga prej ujeli), so tudi razglasili, da je duševno moten ali nekaj takega .... seveda, papežu je hotel na neposreden način sporočiti, da se NE držijo 10 božjih zapovedi :); pa ena ženska med mašo, ko se je preveč približala papežu (hotela ga je objeti, to se ne dela; samo papež lahko sam objema, ljubčka itd. dojenčke in vse druge) - isto so jo razglasili za neprištevno! .....

.... izraz neprišeteven, duševno moten, psihično nestabilen - tako trdijo danes; nekoč so inkvizitorji rekli, da gre za ljudi, ki jih je obsedel hudič! .... bili so ''le'' znanstveniki, filozofi, izumitelji, veliki misleci in kritiki cerkve ter papeža ....... go, figure!
Wagra
# 13.08.2012 ob 16:04
Če bi izkoreninil zlo in korupcijo v Cerkvi, bi od nje bolj malo ostalo.
24minut
# 13.08.2012 ob 16:00
evo Cerkev- taka kot kapitalisti-ZDA. zakaj?! ZDA preganjajo wikileaks in assange-a, ker je izdal take dokumente, Cerkev pa tega tajnika.
Kosana
# 13.08.2012 ob 15:45
. Razkriješ nepravilnosti in svinjarije, potem te ustanova toži in totalno uniči, še naprej pa počne svinjarije in nezakonite stvari

katoliška (mis)kultura
sure_fantek
# 13.08.2012 ob 15:13
Cerkev JE korupcija in zlo :)
Sebastjan666
# 13.08.2012 ob 16:15
Vatikan je vse tisto kar je Jezus preganjal in grajal.
Samo kdaj bodo verniki spregledali......
Saj jih veliko še v mislih grajati si ne upa zločine in grehe cerkve, ker bi to spodkopalo njihovo vero. Žalostno.
cairns
# 13.08.2012 ob 16:55
Gabriele v pogovoru s preiskovalci dejal, da je ravnal tako, kot je, ker je "povsod v Cerkvi videl zlo in korupcijo" in ju je na ta način želel izkoreniniti,

Jaz sem to videl že v mladosti, čeprav nikoli nisem bil pri verskih obredih ali v bližini klerikov RKC. Dovolj sem izvedel od sošolcev iz OŠ in opazovanjem obnašanja klerikov.
Po naravi sem skeptik, tako da mi je bila dovolj najmanjša informacija da ugotovim da je RKC leglo zla.
DRegos
# 13.08.2012 ob 16:00
Gajko, kaj je pravzaprav teorija zarote? Tvoj proti argument napisanemu je "Hitler ni napisal Mein Kampf ampak nek Jezuit)". Po čem sklepaš, da je to tako malo verjetno? Pusti odprti um. Cela slovanska zgodovina je poustvarjena s strani Vatikana in dunajske zgodovinske šole. Meni je slabo, ko prebiram dokaze. NE TEORIJE ampak dokaze! Tako, da tudi če knjigo Alberta Rivera vzameš z rezervo, ti mora biti zelo slabo.
Kosana
# 13.08.2012 ob 15:43
Papežev tajnik je želel izkoreniniti "zlo in korupcijo v Cerkvi"

To je tako, kot da bi hotel izkoreniniti ''zemljo'' na njivi.
cairns
# 13.08.2012 ob 17:06
Povedal je še, da pri papeževem majordomu niso našli le zaupnih papeževih dokumentov, ampak tudi ček v vrednosti 100.000 evrov, izdan na papeževo ime, kepo zlata, ki jo je Benedikt nekoč dobil v dar, in dragoceno knjigo iz 16. stoletja.

Siromahi ti kleriki, da kar izginjajo čeki za 6 mestne ciffre, kepe zlata ipd. Samo ugibamo lahko kaliko se dnevno steče v vatikanske trezorje.
Res so siromahi. Pri reviji Forbs vsako leto kiksnejo in na prvo mesto postavijo napačnega človeka.
mercury89
# 13.08.2012 ob 17:05
V tem primeru bodo poskrbeli, da bo "grešnik" prišel na sodišče. Če bi pa spolno zlorabil otroka, bi pa ta "incidentek" hitr pometli pod preprogo.
cairns
# 13.08.2012 ob 17:01
Gabrieleju v obtožnici sicer očitajo, da je s papeževe pisalne mize ukradel zaupne dokumente

Če je bilo osebnemu tajniku, po pregledu zaupnih dokumentov kristalno jasno kaj se dogaja, zakaj po njegovem papež ni bil dovolj obveščen. Očitno papeža zagovarja, ker ve da je bil tudi papež obveščen o vsem in vseeno ni ukprepal.
Da ni ukrepal pa je zoper podrejene pa je itak skoraj 2000 let stara praksa.
KLIPAN
# 13.08.2012 ob 15:17
Kdaj bodo pa sodili cerkvi kot organizaciji za vse njene zločine v zgodovini??
Sicer bi proces zaradi množice zločinov trajal par desetletij, pa vendar.
Ramus
# 13.08.2012 ob 18:28
"Ko je enkrat začel krasti in kopirati dokumente, je "dosegel točko, od koder ni bilo več vrnitve", in se ni mogel več ustaviti, je še priznal Gabriele."

Človek ne jemlji si pravice v svoje roke in ne prestopaj Božjih Zapovedi, Gospod je, ki bo sodil On je ki bo povračal,...

Rimljanom 12,19. " Ne maščujte se sami, ljubljeni, temuč dajte mesta jezi Božji; kajti pisano je: „Moje je maščevanje, jaz povrnem, govori Gospod
Ramus
# 13.08.2012 ob 18:25
"Papež lahko kadar koli pomilosti Gabrieleja ali ustavi sojenje, a se zdaj za to še ni odločil, je pojasnil tiskovni predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi"

Tega ni pričakovati od monarha,... Kristus pa je učil drugače.

Matej 18,32-35. "Tedaj ga pokliče gospodar njegov in mu veli: Hudobni hlapec! ves tisti dolg sem ti odpustil, ker si me prosil; 33 ali bi ne bilo prav, da se tudi ti usmiliš sohlapca svojega, kakor sem se tudi jaz tebe usmilil? 34 In gospodar njegov se razjezi in ga izroči trinogom, dokler ne poplača vsega, kar mu je bil dolžen. 35 Tako bo storil tudi Oče moj nebeški vam, ako ne odpustite iz srca svojega vsakteri svojemu bratu."
Ramus
# 13.08.2012 ob 18:19
"Lombardi je ob tem še dejal, da preiskava proti Gabrieleju še poteka, zanj pa so zahtevali tudi mnenje psihiatra, saj nekatera njegova dejanja in pojasnila kažejo, da ima morda težave z duševnim zdravjem"

Človeka, ki je toliko videl in toliko ve, je potrebno naprej diskreditirati in po možnosti narediti še za norca, da ljudje slučajno ne bi pomislili, kaj pa če je vse res,... vendar je za to že prepozno. Dekadenca in moralni propad vrednot v Rimski kuriji je namreč viden in slišen že na daleč, tudi čistim laikom.
marshall#3
# 13.08.2012 ob 17:47
enkrat bo pač treba prepovedat vse vere,boljše prej kot kasnej.vse se vrti okoli denarja,družina od tam in tam za 20svetih maš,okej sam oni k še verjamejo v raune religije jih itak ni na netu,ampak so v ustanovah in jim nosijo denar,da bodo nekoč na lepšem,ajoj.
brane666
# 01.09.2012 ob 22:17
Fleaa
# 13.08.2012 ob 14:52
Prijavi neprimerno vsebino
zlo in korupcijo v Cerkvi

pa ne no, najbolj poštena inštitucija na svetu! gre jim za za dobro vernikov!!
. . . kera mafija, ne morš verjet. Po moje najmočnejša na svetu če vatikan ne dovoli se mafija tudi premakne ne,znano je vsem da so mafijske združbe fanatično verne,in ne odpuščajo kot tudi cerkev ne odpušča čeprav uči nasprotno,hinavščina brez para
boroč
# 13.08.2012 ob 19:32
Ramus Pošten a naiven možak,... v Vatikanu se namreč prav nič ne zgodi brez papeževega vedenja.
____________________
Ali je (bil) Gabrijele pošten, to bo moral kdo presoditi, ali je( bil) naiven, je tudi vprašanje. Verjetno je to vprašanje za psihologe, psihiatre.
Trditi, da pa se v Vatikanu nič ne zgodi brez papeževega vedenja, je naivna ali pa zlonamerna trditev. Prav vsak, ki dela v Vatikanu, je svobodno bitje, prav vsak se v vsakem trenutku odloča med dobrim in slabim. Jezus je res vedel, da ga bo Judež izdal ali Peter zatajil, papež pa res ne more vedeti, kako bo kdo ravnal.
Ramus
# 13.08.2012 ob 18:15
"povsod v Cerkvi videl zlo in korupcijo" in ju je na ta način želel izkoreniniti, saj "papež ni bil dovolj obveščen",

Pošten a naiven možak,... v Vatikanu se namreč prav nič ne zgodi brez papeževega vedenja.
Ramus
# 13.08.2012 ob 18:14
"Papežev tajnik je želel izkoreniniti "zlo in korupcijo v Cerkvi"

Če bi Paolo bral Sveto Pismo bi vedel da kaj takega ni mogoče,... edino kar bi lahko storil je da se odzovove klicu Gospoda, ki v poslednjem času kliče svojemu ljudtsvu,...

"izidi moje ljudstvo"
boroč
# 13.08.2012 ob 17:53
lojal
Če je papež pravi dedec, mu bo grehe odpustil. Tudi Janez Pavel je odustil atentatorju.
------------------------------------------------------
Vsekakor. Kar pa ne pomeni, da mu ne bo treba odgovarjati in kazen odslužiti, če je kaj zagrešil. To sta dva različna pojma.
Majster
# 14.08.2012 ob 10:54
"ampak tudi ček v vrednosti 100.000 evrov, izdan na papeževo ime, kepo zlata, ki jo je Benedikt nekoč dobil v dar, in dragoceno knjigo iz 16. stoletja."

Podtaknjeno, mogoče, bi pa rad videl vsebino teh dokumentov.

Tisti, ki pravijo, da je cerkev samo slaba so bedaki.
idris
# 13.08.2012 ob 19:45
Denar in kepe zlata so mu podtaknili kot največji mojstri MOSAD-a in CIA-e. Da bo ja kriv, pa se strašen stroj, ki lahko poseže po glavah najvišjih ustavi. Kdo bo le še verjel temu?
Gajko
# 13.08.2012 ob 15:50
@Arafat76

Kolega, ne bit naiven. Tole kar si poslal je bulšit. Tipična teorija zarote; piše da Hitler ni napisal Mein Kampf (ampak nek Jezuit). Čisto vsega pa res ni treba verjet (čeprav bi si želel take resnice).
zms
# 13.08.2012 ob 15:46
Iskrene čestitke. Podpiram ga! Škoda, da mu ne morem pomagat!
Ampak komunisti so se pa od njih veliko naučili!
silverbullet
# 13.08.2012 ob 16:38
@dregos

"... Cela slovanska zgodovina je poustvarjena s strani Vatikana in dunajske zgodovinske šole.... "

Za vplive "dunajske" in "jugoslovanske" šole vem, ni mi pa jasno, od kod si v to zgodbo vpletel še Vatikan. Mogoče izgubljaš fokus? Z RKC je dobro obračunat in obračunavat drugje, v naši "zgodovini" (ne samo zadnji, kar celotni) imamo namreč mnogo drugih akutnih dejavnikov "percepiranja", ki so še kako aktualni.
SLOVENCC
# 13.08.2012 ob 15:10
Ateisti se spet vtikajo v tuje stvari

lenuhi
Kazalo