Proti papeževemu osebnemu tajniku je vložena 35 strani dolga obtožnica. Foto: Reuters
Proti papeževemu osebnemu tajniku je vložena 35 strani dolga obtožnica. Foto: Reuters

Obtožnico je vatikanski preiskovalni sodnik Piero Bonnet vložil tudi proti programerju iz državnega sekretariata Claudiu Sciarpellettiju, ki ga obtožujejo sodelovanja pri kraji. Vatikansko pravosodje se je za vložitev obtožnic odločilo na podlagi ugotovitev posebne komisije treh kardinalov, ki jo je imenoval papež Benedikt XVI. sam in ki je preiskovala, kako so zaupni dokumenti Svetega sedeža prišli v roke medijev.

Iz 35 strani dolge obtožnice je razvidno, da je Gabriele v pogovoru s preiskovalci dejal, da je ravnal tako, kot je, ker je "povsod v Cerkvi videl zlo in korupcijo" in ju je na ta način želel izkoreniniti, saj "papež ni bil dovolj obveščen", poroča Reuters. Ko je enkrat začel krasti in kopirati dokumente, je "dosegel točko, od koder ni bilo več vrnitve", in se ni mogel več ustaviti, je še priznal Gabriele.

Gabrieleju v obtožnici sicer očitajo, da je s papeževe pisalne mize ukradel zaupne dokumente. Nekateri so se nato pojavili v medijih; med njimi so tudi dokumenti o domnevni zaroti za umor papeža in o spornih poslih vatikanske banke IOR.

Sojenje se ne bo začelo pred oktobrom
Tajnika so aretirali sredi maja, potem ko so v njegovem stanovanju odkrili vrsto zaupnih vatikanskih dokumentov. Vse od takrat je bil priprt, od sredine julija pa na odločitev vatikanskih preiskovalcev čaka v hišnem priporu. Če bo obsojen, mu grozi do šest let zapora. Po navedbah Vatikana se sojenje ne bo začelo pred oktobrom.

Gabriele je papeža zaradi razkrivanja tajnih dokumentov že prosil za odpuščanje in mu zagotovil, da je deloval sam, čeprav se pojavljajo govorice, da je v primer vpletenih več ljudi.

Pri Gabrieleju našli tudi ček za papeža in kepo zlata
Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je pojasnil, da morebitno vpletenost drugih osumljencev še preiskujejo. Povedal je še, da pri papeževem majordomu niso našli le zaupnih papeževih dokumentov, ampak tudi ček v vrednosti 100.000 evrov, izdan na papeževo ime, kepo zlata, ki jo je Benedikt nekoč dobil v dar, in dragoceno knjigo iz 16. stoletja.

Lombardi je ob tem še dejal, da preiskava proti Gabrieleju še poteka, zanj pa so zahtevali tudi mnenje psihiatra, saj nekatera njegova dejanja in pojasnila kažejo, da ima morda težave z duševnim zdravjem.

Papeževemu strežniku bodo sodili
Papeževemu strežniku bodo sodili