Peres je zavrnil zahteve po ustavitvi gradenj nezakonitih judovskih naselbin na palestinskih ozemljih. Foto: EPA
Peres je zavrnil zahteve po ustavitvi gradenj nezakonitih judovskih naselbin na palestinskih ozemljih. Foto: EPA
Judovska naselbina
Judovske naselbine stojijo na ozemljih, ki naj bi predstavljala osrčje neodvisne palestinske države. Foto: EPA

Dvorana v Strasbourgu, kjer potekajo plenarna zasedanja Evropskega parlamenta, je bila polna kot že dolgo ne, saj so poslanci z zanimanjem prisluhnili zgodovinskemu, prvemu govoru izraelskega predsednika v Evropskem parlamentu v skoraj treh desetletjih in ga na koncu nagradili z glasnim aplavzom. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schultz je Peresa pozdravil kot človeka "vizionarskega poguma".

Peres jim ni ostal dolžan. Izrazil je občudovanje združeni Evropi, v kateri so vojaške zamenjali znanstveni centri, kjer je rasizem zločin in kjer je kljub gospodarski krizi "nebo brez oblakov vojne". Evropa po njegovem "gradi boljši svet" in si je zaslužila Nobelovo nagrado za mir.

Spomnil je, da sta tako država Izrael kot predhodnica današnjega EU-ja nastali že nekaj let po koncu druge svetovne vojne in sta oba nekakšen "čudež". Večkrat je pozval k nadaljevanju tesnega sodelovanja med njima na vseh področjih. "Izzivov, ki so pred nami, je mnogo, a kdo bi se lahko bolje boril proti njim kot dva čudeža."

Iranska grožnja
Pomemben del svojega govora je Peres danes posvetil kritiki. Iranski režim je po njegovih besedah "diktatorski režim v verski preobleki", ki tepta človekove pravice. Poleg tega ogroža neodvisnost arabskih držav v regiji in obstoj Izraela, podpira terorizem in predstavlja "največjo nevarnost svetovnemu miru". "Nihče ne ogroža Irana, Iran ogroža druge."

Kot je posvaril, predstavlja jedrsko orožje v rokah neodgovornega režima, kakršen je iranski, "neposredno nevarnost". Pozabiti ne smemo tudi, da Iran razpolaga z raketami dolgega dosega, ki lahko nosijo jedrsko orožje in dosežejo tudi Evropo.

Medtem "glavni zastopnik" in zaveznik Teherana, Hezbolah, po vsem svetu načrtuje in izvaja teroristične napade, tudi v Bolgariji in na Cipru, je še opozoril Peres. Evropsko unijo je pozval, naj gibanje uvrsti med teroristične organizacije. "Terorizem moramo poimenovati z njegovim pravim imenom, terorizem."

V Siriji morajo posredovati Arabci
Glede Sirije je izraelski predsednik pozval k posredovanju Arabske lige, in sicer k oblikovanju misije modrih čelad z mandatom Združenih narodov. Pomembno je, da bi jo oblikovali Arabci in ne Zahod, saj je tako Sirci ne bi dojemali kot tujo intervencijo, poleg tega pa Arabci "vedo, kaj je treba narediti".

Posebej je opozoril še na nevarnost velikega arzenala kemičnega orožja, ki si ga je zgradil Al Asadov režim in bi lahko kmalu tudi padel v napačne roke.

Pravi čas za nova pogajanja
V zvezi z mirovnimi pogajanji s Palestinci je bil Peres optimističen. Prepričan je, da je zdaj pravi čas, tudi z oblikovanjem nove izraelske vlade, za njihovo obnovo. Uspeh lahko po njegovem prinesejo že v "relativno kratkem času". Mirovni proces namreč že ima "dogovorjen začetek in tudi dogovorjeno rešitev", to je rešitev "dveh držav za dva naroda".

Je pa Peres tudi danes ostal odločen glede pravice Izraela do gradnje judovskih naselbin in je zavrnil zahteve, da bi nemudoma prenehali sporno gradnjo teh naselbin.

Kot je poudaril, so v preteklosti razpustili vse judovske naselbine na območju Gaze. "To je bila priložnost za Palestince, da zgradijo pas neodvisnosti in miru, na žalost pa so ga spremenili v teroristično oporišče." Z Zahodnega brega ne bodo odšli, dokler ne bodo prepričani, da se tam ne bo ponovila enaka zgodba.

"Izrael je otok v nemirnem oceanu. Moramo braniti svoj otok in imamo tudi interes, da se morje umiri," je bila misel, ki jo je z različnimi besedami danes večkrat ponovil Peres.

Izraelski predsednik je obenem večkrat poudaril, da se ne želi osredotočati na preteklost, ampak na prihodnost. Kljub "bolečim spominom" ima, kot je dejal, "veliko upanje v duši", zre v prihodnost "z velikim zaupanjem" in ima sanje, saj "se ljudje staramo, sanje ne".