Tudi ZDA sporočajo, da ni dokazov, da je bil Al Bagdadi ubit. Foto: Reuters
Tudi ZDA sporočajo, da ni dokazov, da je bil Al Bagdadi ubit. Foto: Reuters

Al Bagdadi naj bi tako vendarle preživel ruski letalski napad konec maja. "Al Bagdadi je nedvomno živ. Ni mrtev. Imamo informacije, da je živ. 99-odstotno smo prepričani, da je živ," je za Reuters dejal Talabani. Pred nekaj dnevi je tudi ameriško obrambno ministrstvo sporočilo, da ni dovolj dokazov o smrti vodje džihadistov.

Informacijo o smrti Al Bagdadija naj bi od visokih poveljnikov IS-ja dobil Sirski observatorij za človekove pravice, organizacija s sedežem v Veliki Britaniji, ki prek mreže aktivistov spremlja dogajanje na terenu v Siriji.

Al Bagdadi naj bi se le skrival
Al Bagdadi naj bi se tako zgolj skrival pred iraškimi silami, ki so pred kratkim zavzele drugo največje iraško mesto Mosul, ki je bil od junija 2014 v rokah IS-ja. Drugo oporišče te skupine, Raka v Siriji, je medtem pod vse večjim pritiskom, samooklicani kalifat pa se tako postopoma drobi.

Kurdski protiobveščevalec Talabani je opozoril, da bo IS po padcu začel upor in da bodo za popolno uničenje džihadistične skupine potrebna najmanj od tri do štiri leta.