Sindikat CGT pričakuje več sto tisoč ljudi. Kljub zahtevam sindikatov po umiku reforme vlada pri njej vztraja. Foto: Reuters
Sindikat CGT pričakuje več sto tisoč ljudi. Kljub zahtevam sindikatov po umiku reforme vlada pri njej vztraja. Foto: Reuters
false
Nove vsedržavne proteste in stavke so sindikati že napovedali za 23. in 28. junij. Foto: Reuters
Spopadi med policijo in protestniki v Parizu

Gre za najnovejše sindikalne proteste in stavke, ki so se začeli 9. marca zaradi vladne reforme, ki po mnenju sindikatov, študentov in drugih nasprotnikov krči delavske pravice. Vlada na drugi strani trdi, da bo reforma koristna v boju proti brezposelnosti.

CGT, drugi največji sindikat v državi, je protestnike iz vse države pripeljal v Pariz s 600 avtobusi. Ocene glede udeležbe so sicer zelo različne. Medtem ko sindikati sporočajo, da se je v Parizu zbralo milijon protestnikov, pa se je po ocenah policije protesta udeležilo le med 75.000 in 80.000 ljudi, po vsej Franciji pa najmanj 125.000.

Tudi glede udeležbe drugod se ocene močno razlikujejo. V Marseillu naj bi bilo po podatkih sindikatov 140.000 ljudi, po podatkih policije pa okoli 5.000.

V CGT-ju so sicer upali, da se jim bo v Parizu pridružilo še več ljudi kot 31. marca, ko je v 250 krajih po državi po ocenah organizatorjev protestiralo 1,2 milijona ljudi, po ocenah policije pa 390.000.

Nasilje ob robu protesta
Ob robu protesta v Parizu je medtem že izbruhnilo nasilje. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je več sto zamaskiranih protestnikov metalo predmete - lesene panele in tlakovce - v pripadnike varnostnih sil. Ob tem so sežigali smetnjake in uničevali izložbena okna. Francoska policija je sporočila, da je ranjenih 40 ljudi, med njimi 29 policistov. Policija je uporabila vodne topove, 73 protestnikov pa je aretiranih.

Eifflov stolp zaprt zaradi sodelovanja osebja na protestih
Upravljavec Eifflovega stolpa, družba SETE, je moral danes zapreti stolp zaradi udeležbe dela uslužbencev na protestih. Zaprli so ga, ker obiskovalcem ne bi mogli zagotavljati ustreznih uslug in varnosti, so sporočili. Pariško znamenitost je lani obiskalo sedem milijonov ljudi, zaprt pa je v času, ko je zaradi evropskega nogometnega prvenstva v Parizu še več obiskovalcev.

Zaradi stavk sta resno motena železniški in letalski promet, pojavljajo se tudi pomanjkanje goriva in kupi smeti na pariških ulicah. Stavka pilotov letalske družbe Air France, ki je prizadela vsak peti polet, naj bi se končala danes, stavka v nacionalnem železniškem podjetju SNCF pa traja že 14 dni. Stavke in protesti še dodatno slabo vplivajo na turizem, ki ga je prizadel teroristični napad v Parizu novembra lani.

Vlada sprejela reformo brez glasovanja parlamenta
Protesti proti reformi se nadaljujejo, potem ko je vlada premierja Manuela Vallsa na začetku maja z odlokom brez glasovanja v parlamentu sprejela reformo delovne zakonodaje.

Reformo mora sicer potrditi še senat, kjer ima večino opozicija. Kot navaja AFP, je pričakovati, da bodo senatorji do 24. junija, ko naj bi končali razpravo, sprejeli spremembe v korist delavcev. O predlogu zakona bodo glasovali 28. junija.

Vlada zavrača zahteve sindikatov po umiku predloga zakona, a ga je nekoliko omilila. Sindikati niso zadovoljni in vztrajajo, da koristi predvsem delodajalcem, tudi ti pa so po spremembah manj naklonjeni vladni reformi.

Spopadi med policijo in protestniki v Parizu