Jašarevića je po več kot 40 minutah streljanja zadel ostrostrelec in ranjenega so ga nato aretirali. Foto: Reuters
Jašarevića je po več kot 40 minutah streljanja zadel ostrostrelec in ranjenega so ga nato aretirali. Foto: Reuters

Sodišče je v obrazložitvi znižanja kazni kot olajševalne okoliščine navedlo, da Mevlid Jašarević ni bil del kriminalne skupine.

Prejšnji teden se je Jašarević opravičil, ker je 28. oktobra 2011 več kot 40 minut streljal na poslopje ameriškega veleposlaništva v prestolnici BiH-a. Streljanje je označil za "neumno dejanje".

Namesto z dolgo brado in v tradicionalni muslimanski halji ter čepici se je Jašarević na sodišču pojavil obrit v srajci in kavbojkah. Pred kratkim je dejal, da se je sam distanciral od radikalne vahabistične veje islama, ki ji je še pripadal, ko se je odločil za streljanje.

Najprej je bil obtožen organiziranja teroristične skupine, vendar je sodišče pozneje odstopilo od te točke obtožnice.

Razveljavitev prve obsodbe
Vahabistična struja je v BiH-u vzniknila med vojno od leta 1992 do leta 1995, ko so se na strani bošnjaških sil borili tudi borci iz muslimanskih držav. Jašarević je tri leta živel v izolirani skupnosti pripadnikov vahabizma v Gornji Maoči na severovzhodu BiH-a.

Zaradi pomanjkljivosti pri sojenju je sodišče julija letos razveljavilo obsodbo na 18 let zapora iz lanskega decembra. Obramba se je pritožila, ker ni imela dostopa do dokazov in vsebine zaslišanj prič.

Sodišče je zdaj sporočilo, da je nova kazen primeren odraz resnosti kriminalnega dejanja in odgovornosti storilca. Na novo razsodbo pritožba ni več mogoča.

V napadu na veleposlaništvo ZDA pred dvema letoma je bil ranjen policist, na poslopju pa je bilo za 100.000 dolarjev škode.