Obdukcija je pokazala, da je najstnika zadelo šest nabojev, od katerih bi lahko preživel vse, razen strela v čelo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Obdukcija je pokazala, da je najstnika zadelo šest nabojev, od katerih bi lahko preživel vse, razen strela v čelo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Nekateri med njimi so skušali zapreti eno od ulic in so metali plastenke in steklenice, zato je policija uporabila solzivec, da bi razgnala demonstrante. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obama poziva k umiritvi razmer v Fergusonu
Rasni nemiri ne pojenjajo

V ameriškem mestu Fergusonu potekajo novi protesti zaradi uboja neoboroženega 18-letnega temnopoltega Michaela Browna, ki ga je 9. avgusta ustrelil 28-letni belopolti policist Darren Wilson. Policija je teden dni pozneje objavila posnetek nadzorne kamere, ki po njeni interpretaciji prikazuje Browna med krajo cigar in nadlegovanjem prodajalca. Policist, ki ga je ustrelil, ni vedel, da je Brown česa osumljen, ustavil ga je namreč, ker je hodil po cesti in naj bi oviral promet.

Sprva miroljubni popoldanski protesti, ki se jih je v soseski predmestja St. Louisa udeležilo več kot tisoč ljudi, so se sprevrgli v nasilje. Skupina protestnikov je začela v policiste in narodno gardo metati kamenje, steklenice in zažigalne steklenice, policisti so jim odgovorili z uporabo solzivca in šokgranat, ki začasno ohromijo vid in sluh, ne povzročajo pa dolgotrajnih poškodb. Policija je aretirala 31 protestnikov.

Slišati je bilo tudi streljanje
Po poročanju ameriškega CNN-a je bilo v mestu slišati tudi strele, dva protestnika naj bi bila ranjena. Kdo je streljal, ni znano. Nekateri protestniki so s prenosnimi sanitarijami zabarikadirali cesto in iztrgali prometni znak z napisom "prepovedan vstop".

Obama poziva k spravi
Guverner ameriške zvezne države Misuri Jay Nixon je v ponedeljek na ulice Fergusona poslal narodno gardo. Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek zvečer obsodil nasilne proteste in pozval k spravi. Napovedal je še, da bo razmere v mestu spremljal in videl, ali bo namestitev narodne garde pomagala ali škodila.

V sredo bo Ferguson obiskal pravosodni minister Eric Holder, ki je sporočil, da preiskavo na terenu vodi več kot 40 agentov FBI. Povedal je tudi, da je naročil zvezno obdukcijo ustreljenega, ki jo bo izvedel izkušeni vojaški mrliški oglednik. Obdukcijo je že opravila lokalna policija, ki rezultatov ni objavila, v ponedeljek pa jo je v imenu družine ubitega opravil še nekdanji glavni mrliški oglednik New Yorka Michael Baden.

Usoden je bil strel v čelo
Ta je sporočil, da je Browna zadelo šest nabojev, od katerih bi lahko preživel vse, razen strela v čelo. Na truplu ni našel nobenih sledov pretepa. Lokalna policija trdi, da sta se Wilson in Brown zapletla v pretep, priče pa pravijo, da je Wilson ubil Browna, ki se mu je želel predati.

Obama in Holder sta v ponedeljek napovedala tudi revizijo programov, po katerih lokalne policije v ZDA dobivajo presežek vojaške opreme od Pentagona. Obama je dejal, da želi strogo ločiti vojsko in policijo, potem ko so oklepniki in druga vojaška oprema še bolj razjezili protestnike v Fergusonu.

Obama tudi o rasnih odnosih v ZDA
Ameriški predsednik je dejal, da so ZDA naredile velik napredek v stoletju boja proti rasnim predsodkom, ki so po mnenju številnih vzrok za streljanje na temnopoltega mladeniča. Vendar pa napredek ni zadosten in še naprej obstaja prepad zaupanja med prebivalci in policijo mnogih mest.

"Kot Američani moramo izkoristiti ta trenutek, da poiščemo skupno človečnost in začnemo reševati težave kot družina. Poiščimo razumevanje in nehajmo kričati drug na drugega," je dejal Obama.

Obama poziva k umiritvi razmer v Fergusonu
Rasni nemiri ne pojenjajo