Notranji minister Sobotka je dejal, da so zaradi težav z glasovnicami preložili izvedbo drugega kroga volitev. Foto: EPA
Notranji minister Sobotka je dejal, da so zaradi težav z glasovnicami preložili izvedbo drugega kroga volitev. Foto: EPA

Preložitev drugega kroga volitev je na novinarski konferenci napovedal avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka. Volitve bodo 4. decembra, cilj je bil namreč volitve izvesti še letos.

V zadnjih dneh so v Avstriji odkrili več sto poškodovanih volilnih glasovnic za glasovanje po pošti. Gre za to, da lepilni trak na ovojnici, ki jo volivci prejmejo skupaj z glasovnico in v kateri jo morajo nato odposlati, ne drži.

Sobotka je odredil preiskavo zapleta in pojasnil, da trenutno ne morejo povedati, koliko in katere ovojnice bi se še lahko odprle. Dodal je, da se bodo pri iskanju nove rešitve izogibali preprostim ovojnicam, ki so bile v uporabi do leta 2009. Poleg tega mora biti tiskarna, kjer izdelajo tovrstne ovojnice, pooblaščena.

Pojavlja se tudi vprašanje, ali je treba posodobiti volilni register. Do ponovljenih volitev bo namreč nekaj volilnih upravičencev umrlo, nekaj pa jih bo dopolnilo 16 let in s tem pridobilo volilno pravico. Sobotka je izrazil podporo posodobitvi registra.

FPÖ uspel s pritožbo
Drugi krog, v katerem je neodvisni kandidat Alexander Van der Bellen, ki ima podporo Zelenih, tesno premagal kandidata skrajne desne Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) Norberta Hoferja, je potekal 22. maja. Zelo tesno je zmagal van der Bellen (razlika je bila le dobrih 30.000 glasov), a je avstrijsko ustavno sodišče ugodilo pritožbi FPÖ-ja zaradi nepravilnosti pri štetju glasovnic iz tujine in drugi krog razveljavilo.