Prizorišče zločina na vzhodu Francije, kjer so umrli štirje ljudje. Foto: EPA
Prizorišče zločina na vzhodu Francije, kjer so umrli štirje ljudje. Foto: EPA
Umor
Žalno cvetje pred hišo družine Al Hili v Surreyju. Foto: EPA
Umor
Preiskava hiše poteka že drugi dan. Foto: EPA

Francoski državni tožilec Eric Mailaud je povedal, da se je Zainab zbudila iz umetne kome. V bolnišnici sta ob njej njena stric in teta, ki sta prišla iz Velike Britanije, od koder je doma družina, ki je bila med tednom žrtev strelskega pokola v vasi Chevaline pri jezeru Annecy v francoskih Alpah. Mailaud je pojasnil, da se je njena sestra, ki je napad preživela nepoškodovana, že vrnila nazaj v domovino.

Policija upa, da jih bo sedemletna deklica, ki je bilo ustreljena v ramo in je prejela tri močne udarce v glavo, zaradi česar ima počeno lobanjo, pripeljala na sled storilcev okrutnega štirikratnega umora.

Maillaud je potrdil, da so bile žrtve umora v Alpah ubite z dvema streloma v glavo, kar bi lahko pomenilo, da je šlo za profesionalnega morilca.

Britanski preiskovalci so v soboto začeli preiskavo 1,85 milijona evrov vredne hiše umorjenega Saada Al Hilija v Surreyju na jugu Anglije. Pri preiskavi umora sicer sodelujeta britanska in francoska policija. Maillaud je na tiskovni konferenci novinarjem pojasnil, da bodo zaslišali vse sorodnike družine Al Hili, tudi "znamenitega brata, ki se ga omenja zaradi družinskega spora".

Bosta preiskovalce na pravo sled vodila prenosna telefona?
V prestreljenem BMW-ju so preiskovalci odkrili tudi dva prenosna telefona, za katera upajo, da jih bosta pripeljala na pravo sled. Zdaj imajo vpogled v to, s kom so se umorjeni nazadnje pogovarjali in katera sporočila so pošiljali.

Prav tako bodo lahko videli, kje vse so se zadrževali med počitnikovanjem v Franciji. Če družina ni bila žrtev naključnega ropa, obstaja verjetnost, da jim je morilec sledil.

Glavni osumljenec za umor je Saadov brat, s katerim sta se pravdala zaradi očetove dediščine. Njun oče, ki je umrl lani, je imel v lasti nepremičnine v Franciji, Švici in Grčiji, sama pa se nista mogla dogovoriti o delitvi.

Pokojnik bi lahko posedoval zaupne podatke
50-letni Al Hili, njegova 47 let stara žena in njena 77-letna mati, ki je imela švedski potni list, so bili ustreljeni v mirnem okolju v bližini med turisti priljubljenega jezeru Annecy.

Na kraju dogodka je umrl tudi francoski kolesar, ki se je v trenutku strelskega pokola pripeljal mimo in bil verjetno priča grozljivemu prizoru. 45-letni domačin je bil ustreljen petkrat.

Preiskovalci še vedno ne vedo, kaj je bil vzrok za umor. Ob tem se sprašujejo, ali je šlo za neuspeli rop, morda spor zaradi družinske dediščine, ali pa je bila družina le ob napačnem času na nepravem mestu?

Britanski Daily Mail je prišel na sled, da je bil Al Haili aeronavtični inženir, ki je bil vpleten v neimenovan projekt Evropske družbe za aeronavtiko, obrambo in vesolje (EADS), ki sicer sodeluje z Rusijo, Kitajsko in zunanjimi ministrstvi držav. Al Haili naj bi tako imel strogo zaupne informacije s področja satelitske tehnologije, kar bi prav tako lahko bil motiv za njegov umor.