Prvi vrh Trumpa in Kima je bil junija v Singapurju. Foto: AP
Prvi vrh Trumpa in Kima je bil junija v Singapurju. Foto: AP
Pompeo je po Severni Koreji obiskal Južno Korejo. Foto: Reuters

Po pogovorih so iz Seula sporočili, da je Pompeo s Kimom dosegel dogovor o pripravi novega vrha z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

"Imel sem dobro srečanje s Kimom v Pjongjangu. Še naprej dosegamo napredek pri dogovorih z vrha v Singapurju," je tvitnil Pompeo pred prihodom v Seul.

Na kasnejšem srečanju z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom, ki je pomembno prispeval k zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku, je Pompeo povedal, da sta se s Kimom dogovorila za čimprejšnje novo srečanje voditeljev ZDA in Severne Koreje.

Strinjala sta se tudi, da bosta Washington in Pjongjang nadaljevala pogovore o dnevu in kraju drugega vrha Trumpa in Kima.

Cilj: Razviti zaupanje
Pompeo je v soboto začel turnejo po Aziji. Že na letu iz ZDA v Tokio je izrazil upanje, da mu bo uspelo pospešiti organizacijo drugega vrha med Kimom in Trumpom. Kot je še dejal takrat, je cilj njegove poti "razviti zadostno zaupanje" med zgodovinskima sovražnicama.

Potem ko je Trump še pred letom dni grozil, da bo Severno Korejo "zbrisal z obličja Zemlje", Pompeo upa, da bodo z diplomatskimi sredstvi mladega diktatorja prepričali, da se odreče jedrskemu orožju in programu balističnih raket. K popolni jedrski razorožitvi se je Kim zavezal na prvem vrhu s Trumpom junija v Singapurju.

Prva postaja Pompea na najnovejši turneji po Aziji je bil Tokio, kjer se je srečal z japonskim premierjem Šinzom Abejem. Ta je pozval k usklajenosti med Tokiom in Washingtonom glede severnokorejske jedrske grožnje in vprašanja Japoncev, ki jih je pred desetletji ugrabila Severna Koreja.

Ameriški zunanji minister je Abeju obljubil, da bo o tem spregovoril na srečanju s Kimom. Azijsko turnejo bo Pompeo v ponedeljek sklenil na Kitajskem.