Prebežniki v prenatrpanih centrih v Grčiji živijo v zelo slabih razmerah. Poleg tega se bojijo, da jih bodo v skladu z dogovorom med EU-jem in Turčijo odpeljali v Turčijo, medtem ko želijo sami nadaljevati pot v Evropo. Foto: EPA
Prebežniki v prenatrpanih centrih v Grčiji živijo v zelo slabih razmerah. Poleg tega se bojijo, da jih bodo v skladu z dogovorom med EU-jem in Turčijo odpeljali v Turčijo, medtem ko želijo sami nadaljevati pot v Evropo. Foto: EPA
false
Nemški notranji minister Thomas de Maiziere svari pred prihodom novih prebežnikov prek Libije in Italije. Foto: EPA

Protestniki so z zaporo ceste onemogočili dostop do desetih bivalnih zabojnikov, si čimer so želeli preprečiti prihod novih prebežnikov v namestitveni center, je poročal grški časopis Katimerini.

Prosilci za azil živijo v slabih razmerah, obenem pa še v strahu pred tem, da jih bodo v okviru dogovora med Turčijo in EU-jem vrnili v Turčijo. V sredo je tako spodletel poskus razbremenitve centra, ko so želeli prebežnike s čolni prepeljati na druge grške otoke, a so ti, misleč, da jih bodo prepeljali v Turčijo, zapustili čolne in se skrili pred policisti.

Po podatkih grške vlade je na Hiosu trenutno 2.100 prebežnikov, center pa je namenjen sprejemu 1.100 ljudi. Med begunci se tako pojavljajo številne napetosti in spopadi. Pred dnevi so izgredi izbruhnili tudi na otoku Lezbos, in sicer v zaprtem centru za pridržanje prebežnikov. Takratne nemire naj bi sprožil incident, v katerem je domnevno policist udaril mladoletnega prebežnika.

Od četrtka rešenih 600 prebežnikov ob Libiji
Medtem prihaja poročilo, da so od četrtka v okviru petih reševalnih akcij iz libijskih voda na varno pripeljali 600 prebežnikov. Reševanje je vodila italijanska obalna straža.

V reševanje so bile vključene tudi nemške in španske ladje, ki delujejo v okviru mednarodne operacije EU-ja Sophia, ki ima nalogo zbiranja informacij in patruljiranja na odprtem morju.

Nemčija svari pred prebežniki, ki prihajajo prek Libije in Italije
Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je v petek dejal, da je, potem ko so begunci prenehali prihajati v Nemčijo prek Balkana, vprašanje, ali se bo povečalo število prebežnikov, ki bodo prihajali prek Libije in Italije.

"Jasno je, da je balkanska pot stvar preteklosti in po njej ne bodo in ne bi smeli več prihajati ljudi v Nemčijo in Avstrijo ter naprej v osrednjo Evropo," je dejal de Maiziere na tiskovni konferenci v Potsdamu. Ob tem je izpostavil alternativne poti, tako na Balkanu kot prek Libije in Italije, poroča Reuters.
Nemčija: Italija naj registrira prebežnike
Iz nemške vlade medtem prihajajo sporočila, da mora Italija izpolniti svoje obveznosti v prebežniški krizi, kar vključuje registracijo in nastanitev novih prebežnikov.

Avstrija medtem sporoča, da bo morda spet uvedla nadzor na meji z Italijo na prelazu Brenner, da bi preprečila prihod novih prebežnikov.