S. in J. Amerika
Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel sta Donalda Trumpa pozvala k ohranitvi sporazuma. Foto: Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani je zatrdil, da bo Teheran kljub odstopu ZDA še naprej spoštoval sporazum, če ga bodo spoštovale druge podpisnice. Foto: Reuters
VIDEO
Odzivi na ameriški odhod...
VIDEO
EU skuša vplivati na Trum...
VIDEO
Kako se bo odločil Trump...

Dodaj v

Trump: ZDA zapuščajo iranski jedrski sporazum in obnavljajo sankcije

Observer: Trumpovi ljudje želeli diskreditirati dogovor
8. maj 2018 ob 16:50,
zadnji poseg: 8. maj 2018 ob 22:21
Washington,Teheran - MMC RTV SLO, STA

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da ZDA odstopajo od jedrskega sporazuma z Iranom in znova vzpostavljajo gospodarske sankcije. Iran je sporočil, da kljub temu ostaja zavezan sporazumu.

"Kmalu bom podpisal predsedniški memorandum za začetek ponovnega vzpostavljanja najstrožjih gospodarskih sankcij," je iz Bele hiše napovedal Trump. Ponovna vzpostavitev sankcij bo Iranu močno otežila prodajo nafte v tujino in sodelovanje v mednarodnem bančnem sistemu.

"V zadnjem mesecu smo se pogovarjali z našimi zavezniki Francijo, Veliko Britanijo in Nemčijo ter na Bližnjem vzhodu. Združeni smo v prepričanju, da Iran ne sme nikoli razviti jedrskega orožja," je dejal Trump in poudaril, da zaradi tega ZDA odstopajo od trenutnega jedrskega sporazuma. Ameriški predsednik je že večkrat napovedal, da bo ZDA povlekel iz dogovora.

Iranski predsednik Hasan Rohani je medtem sporočil, da bo Iran ostal del jedrskega sporazuma tudi brez ZDA in da je po pogovorih s podpisnicami iz Evropske unije pripravljen slediti zavezam. Dodal je, da je Trump že večkrat spodkopaval mednarodne sporazume.

Evropske podpisnice sporazuma Velika Britanija, Nemčija in Francija so izrazile obžalovanje Trumpove poteze. Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da si bo Francija v prihodnje prizadevala za širši obseg iranskega sporazuma, ki bi poleg jedrskega orožja vključeval tudi balistični program in iransko delovanje na Bližnjem vzhodu - za kar si je prizadeval tudi Trump.

Oglasil se je tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki je leta 2015 podpisal sporazum. Čeprav predsedniki ZDA tradicionalno ne komentirajo odločitev svojih naslednikov, pa je na Facebooku med drugim zapisal: "Menim, da je ogrozitev obstoja sporazuma, brez vsake iranske kršitve, resna napaka."
.

"Brez sporazuma lahko ZDA ostanejo pred odločitvijo med jedrsko oboroženim Iranom ali novo vojno na Bližnjem vzhodu," je dodal in izrazil obžalovanje za izgubljenimi leti diplomatskega dela, ki so tudi ZDA delala varnejše.
.

"Sporazum deluje, to mnenje delijo evropski zavezniki, neodvisni strokovnjaki in trenutni obrambni minister ZDA James Mattis. Odstop od sporazuma obrača hrbet najtesnejšim zaveznikom in sporazumu, ki so ga dosegli naši vodilni diplomati, znanstveniki in obveščevalci."


Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je druge države pozvala k nadaljnjemu spoštovanju sporazuma in izrazila zaskrbljenost predvsem zaradi obnovitve sankcij, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je izpostavil pomembnost enotnega pristopa EU-ja.

Bolton z evropskimi kolegi o Iranu
Novi ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je potrdil, da je Trump že podpisal odlok o vnovični vzpostavitvi sankcij, po njegovih besedah pa so mogoči še dodatni novi ukrepi. Dodal je, da se bo v sredo z britanskimi, nemškimi in francoskimi kolegi pogovarjal o naslednjih korakih glede Irana.

Izrael in Savdska Arabija sta medtem podprla ameriško odločitev.

Pompeo na poti v Severno Korejo
Novi ameriški zunanji minister Mike Pompeo je medtem že na poti v Severno Korejo, je v govoru še sporočil Trump. Pompeo je pred odhodom dejal, da nima natančnih informacij, s kom se bo v Severni Koreji sešel, bo pa na srečanju izpostavil vprašanje ameriških zapornikov v Pjongjangu. Izrazil je prepričanje, da bo Severna Koreja "storila pravo stvar".

Kitajski predsednik Ši Džinping je Trumpa pozval, naj pri reševanju korejske krize upošteva "upravičene varnostne skrbi" Pjongjanga. Ši se je s Trumpom po telefonu pogovarjal nekaj ur po vnovičnem srečanju s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom na severovzhodu Kitajske.

Trump začenja znova
Ameriški predsednik je pred oznanitvijo svoje odločitve napovedal, da bo začel znova in Iran prisilil v pogajanja o novem sporazumu, ki bo zajel tudi raketni program in destabilizacijske dejavnosti po Bližnjem vzhodu. Zakaj bi Iran v to privolil, ni jasno, še posebej ker bodo ob morebitnem Trumpovem odstopu ZDA kršile svoje mednarodne obveznosti in ponudile Iranu pomembno zmago z vidika propagande.

Teheran je do zdaj opozarjal, da bodo ZDA z odstopom od sporazuma naredile veliko napako in da bo obnovil svoje jedrske dejavnosti, vendar je iranski predsednik Rohani v zadnjih dneh umiril retoriko in dodal, da bodo kljub morebitnemu ameriškemu odstopu še naprej spoštovali sporazum, če ga bodo tudi druge podpisnice.

Skupaj s Francijo, Nemčijo in Veliko Britanijo je v pogovoru z namestnikom iranskega zunanjega ministra Abasom Aragčijem Evropska unija potrdila podporo sporazumu. Bruselj se je zavezal za njegovo nadaljnje učinkovito izvajanje. Unija je pripravljena spoštovati dogovor toliko časa, dokler se bo Iran držal svojih obvez.

Ključne točke sklenjenega sporazuma
Maja 2015 je Iran po 12 letih spora z mednarodno skupnostjo podpisal sporazum o omejitvi jedrskega programa v zameno za odpravo številnih sankcij. Med ključnimi točkami je število centrifug za bogatenje urana, ki ga bo Iran zmanjšal z 19.000 na 6.000 za prihodnjih deset let. Glede na sporazum lahko centrifuge obogatijo uran le do nižje stopnje 3,67 odstotka, kar je dovolj za delovanje jedrskih elektrarn, medtem ko je za jedrsko orožje potreben 90-odstotni visoko obogateni uran.

Obenem bo Iran drastično znižal zaloge nizko obogatenega urana z 12 ton na 300 kilogramov, omejitev pa bo spoštoval 15 let. Raziskovalni reaktor Arak bo zgrajen tako, da kot jedrskega odpadka ne bodo mogli proizvajati plutonija. Brez te določbe bi lahko letno pridobili dovolj plutonija za dve bojni konici. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo redno in temeljito pregledovala jedrska prizorišča in tako zagotovila, da jih ne izkoriščajo v vojaške namene.

V zameno bodo odpravili gospodarske sankcije Zahoda pri izvozu nafte iz Irana, bančništvu in na drugih področjih. Prepoved Združenih narodov glede uvoza in izvoza orožja bo ostala veljavna še nadaljnjih pet let. Tuja dobava za balistični raketni program Irana pa bo prepovedana še osem let. Iran in šesterica držav so se dogovorili o mehanizmu ponovne uvedbe sankcij, če bo Teheran kršil sporazum.

Observer: Trumpovi ljudje diskreditirali dogovor
Medtem je britanski Observer, ki se sklicuje na zaupne vire in dokumente, razkril, da so Trumpovi ljudje najeli zasebno izraelsko obveščevalno podjetje "Črna kocka", kjer so zaposleni nekdanji vohuni, za zbiranje "umazanih" podatkov ključnih posameznikov v Obamovi administraciji, ki so pomagali pri pogajanjih glede jedrskega dogovora z Iranom. "Ljudje iz Trumpovega tabora so maja lani najeli zasebne preiskovalce, da bi za razveljavitev sporazuma dobili "umazane" podrobnosti iz življenja Bena Rhodesa, nekdanjega tiskovnega predstavnika sveta za nacionalno varnost, in Colina Kahla, svetovalca nekdanjega ameriškega predsednika," so med drugim zapisali pri Observerju.

Glede na dokumente, na katere se sklicujejo, je bilo preiskovalcem naročeno, naj pridobijo vse podrobnosti iz zasebnega in političnega življenja Rhodesa in Kahla kakor tudi podpredsednika Joeja Bidna. Želeli so najti kakršne koli dokaze o sodelovanju omenjenih z iranskimi lobisti oziroma tem, ali so zaradi sporazuma imeli osebne ali politične koristi. Na ta način bi bilo lažje odstopiti od sporazuma, dodaja Observer.

Straw: Bistvo pogajanj je, da ne uporabljajo trikov
Nekdanji britanski zunanji minister Jack Straw, ki je sodeloval pri prejšnjih prizadevanjih za omejitev iranskega orožja, je dejal, da gre za "nenavadne in grozljive obtožbe, ki pa ponazarjajo visoko raven obupa Trumpa in Netanjahuja, ne toliko za diskreditacijo dogovora kot pa spodkopavanje ljudi okoli njega". "Takšno početje je grozljivo. Bistvo pogajanj je, da se ne uporabljajo tako umazani triki, kot je ta," je dodal, piše Guardian.

Glede na vire so uradniki, povezani s Trumpovimi ljudmi, v stik s preiskovalci stopili tik pred obiskom ameriškega predsednika v Tel Avivu pred letom dni. To je bila prva turneja Trumpa na položaju ameriškega predsednika. Izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju je obljubil, da Iran nikoli ne bo imel jedrskega orožja, in dodal, da so Iranci mislili, da lahko delajo, kar želijo, odkar so se dogovorili za jedrski sporazum.

T. J., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 08.05.2018 ob 19:13
ZDA so največja grožnja za svetovni mir,...
darkwader
# 08.05.2018 ob 19:49
Mislim da je skrajni čas da izstopimo iz Nata!!!
DETROITS
# 08.05.2018 ob 19:31
Takoj uvesti sankcije proti ZDA!
royayers
# 08.05.2018 ob 18:50
Redneckse čimprej razglasiti za neprijateljsko državo. Zdraharji zadnjih 50 let, milijoni mrtvih, razseljenih, naj imajo svoj american dream in si zgradijo zid, preostali svet pa pri miru pustijo. Takoj nam bo lepše...
Ramus
# 08.05.2018 ob 21:25
Trump naznanil odstop ZDA od jedrskega sporazuma z Iranom

Zakaj nismo proameriški? Ker ZDA ni mogoče zaupati,....
CarlosNorris
# 08.05.2018 ob 20:35
Gangsterska država, ki unilateralno odstopa od sporazuma zmenjenega med vsemi silami sveta in spet dokazuje da je njena beseda vredna nič.
HOR
# 08.05.2018 ob 19:00
Medtem Saudijci, katerih zaveznica in podpornica v vojni v Jemnu je ZDA, uprizarjajo bombne pokole nad civilisti v Jemnu...
klik...
FDVjevec
# 08.05.2018 ob 21:26
Zapomnite si, da za vsem tem s*anjem stojijo Izraelci.
Ramus
# 08.05.2018 ob 21:54
Ko se ZDA pogovarjajo z EU, so to Anglija, Francija in Nemčija. Mnenje preostalih 22 članic je očitno nepomembno. Hlapci ubogi.

V bistvu je Trump pokazal, da mu dol visi za celotno EU,... ob tem je pa največji lolek izpadel Macron, ki s svojimi solo akcijami ruši zunanjo politiko EU,....
Druga Švica
# 08.05.2018 ob 21:48
Ko se ZDA pogovarjajo z EU, so to Anglija, Francija in Nemčija. Mnenje preostalih 22 članic je očitno nepomembno. Hlapci ubogi.
mb128
# 08.05.2018 ob 21:37
Hehehe, Spiegel že piše, da je ameriški veleposlanik v Nemčiji nemcem že kar ukazal, da naj se njihove firme takoj potegnejo iz Irana!
Mislim...., toliko o demokraciji z moje strani. Kaj takega so si drznile samo še takšne kreature kot je Stalin!
svabo
# 08.05.2018 ob 20:34
Ta res ni gladek. Dragi Pahor se bo oglasil. Kaj pa veleposlaniki. Čakam, da nam razložijo te "zahodne vrednote" ki so po novem očitno nekaj popolnoma novega, kar mi več ne razumemo zelo dobro pa razumejo Hrvatje. Gredo pa takole, podpišeš lahko vse, saj je vse skup samo kup usranega papirja in nima nikakršnega pomena, ker jutri lahko vsako pogodbo prekličem, ker ni dobra zame! Stupidness first news press
FDVjevec
# 08.05.2018 ob 20:18
Odstopil je od sporazuma. To je vse maslo Izraela.
Edini cilj jim je uničenje Irana, zato so najprej uničili Irak, probali so še Sirijo, pa jim na srečo ni uspelo.
HOR
# 08.05.2018 ob 18:53
Krogi okrog Trumpa so najeli izraelsko vohunsko podjetje "Black Cube" *, da bi "izkopalo" (sfabriciralo...!?) umazanijo glede pogajanj o sporazumu z Iranom, ki bi lahko Trumpu pomagala spodkopati sporazum...!
* "Črna kocka" je najprej zanikala, nato okolišila, nato pa priznala vohunjenje glede pogajanj o iranskem sporazumu...!?
klik...
klik...
grenadir
# 08.05.2018 ob 17:04
"Trump pred odločitvijo glede jedrskega sporazuma z Iranom"... Odločitev, ki je vsaj 10 x večja od Trumpa... Zato je tu zgolj odločitev Trumpa brezpredmetna..... Po drugi strani pa lahko pričakujemo vsaj poiskus, da bo še nekaj časa spoštoval sporazum, ker drugače se lahko kar poslovi od kakšnega srečanja s Kimom.... O samem sporazumu z Iranom, in kako je to prvorazredna geostrateška tema trenutnega sveta, pa kdaj drugič...
mb128
# 08.05.2018 ob 17:16
No ja ne glede ali bodo Zda odstopile od te multilaterale ali ne je nadvse pomembno, da ostale podpisnice ostanejo pri njej. In takrat, če bodo Zda pač odstopile bo preostanek sveta lahko preprosto rekel Zda who.
Jep, Zda zaradi svoje nadvse zmedene politike marginalizirajo predvsem sebe! Zakaj to počno? Ne vem a imam občutek, da Zda na tak način skrivajo nek svoj velik problem In načina kako to skrivajo se ne bi sramoval niti Hollywood.
Sicer pa res ne vem zakaj se posveča toliko pozornosti tej ameriški zmedi, ki je postala, od kar je predsednik Dump, že kar stalnica. Sumim, da t.i. zahodni mediji pa tudi mmc že prav asistirajo Dumpu pri prikrivanju nekaj velikega, nekaj strašega kar bo, ko bo odkrito, povsem transformiralo ameriško družbo! Dump me vsebolj spominja na nekega afriškega ptiča, ki se pretvarja pred šakalom z namenom, da bi zaščitil gnezdo, da je ne vem kakšen invalid že in ko se šakal požene za njim ptič preprosto odleti!
Ergo dejansko sploh ni pomembno kaj bodo oz. ne bodo storile Zda glede tega pomembno je to da ostali ostanejo pri podpisanemu!
Mimogrede le kako bo Mickey Mouse lahko verjel potencjalnemu Dumpovemu podpisu na kaj jaz vem kaj že bosta takrat podpisala če se pa lahko preprosto zgodi, da bo Dump čez nekaj časa preprosto od tega odstopil?! Skratka z zaenkrat potencjalnim odstopom postajajo Zda vednobolj irelevantne, nezanesljive, muhaste!
tomazmb
# 08.05.2018 ob 20:49
Sedaj so na vrsti ostali podpisniki sporazuma z Iranom. Lahko, da se bo Evropa dokončno začela odtujevati od ZDA, saj vsi napori prepričati nekoga v dialog, ki dialoga noče, ne obrodijo sadov - Trump je nova vrsta ameriškega politika, ki gleda na cel ostali svet zviška in podcenjujoče. Čas je za Evropo, da se postavi na svoje noge. Amerika in njeni voditelji razumejo samo politiko moči. Močna združena Evropa je edino lahko kos izsiljevalskemu načinu razmišljanja Trumpove administracije. Sam imam pri Trumpu občutek, da mu je občutek moči v vlogi predsednika ZDA tako stopil v glavo, da enači politiko s poslovnim svetom, kjer lahko močnejši vedno izsiljuje šibkejšega. Te lekcije, da je politika umetnost možnega in polna kompromisov, Trump ne dojame in je po mojem tudi ne bo.

Lp!
tupamaross
# 08.05.2018 ob 20:45
Torej, kar se tiče ZDA, Iran lahko proizvaja jedrsko orožje.
hareKrishna
# 08.05.2018 ob 18:58
Pa kaj odkrivate toplo vodo. Trump se igra, skupaj z Izraelom, politiko popolne kontrole BV. Prej se ne bodo ustavili. 3SV je blizu
grenadir
# 08.05.2018 ob 19:01
Kakor koli obrnemo, pa bo najbolj zanimivo videti idziv evropskih držav, še posebej sopodpisnic sporazuma.... Kakšen bo odziv Kitajske in Rusije, ki sta prav tako sopodpisnici, pa je upam jasno....Je pa Trump že naznanil uvedbo novih ( starih ) sankcij, kot so bile pred sporazumom.... Veliko vprašanje pa seveda je, kdo se jih bo danes še držal...
darkwader
# 08.05.2018 ob 17:34
Edini razlog za odstop od tega sporazuma je, da je pod ta sporazum podpisan "napačni" predsednik.
zzob
# 08.05.2018 ob 21:45
Trumpovo ihtavo odstopanje od pomembnih mednarodnih sporazumov zelo spodkopava kredibilnost ameriške politike.
J@st
# 08.05.2018 ob 19:37
Nekdanji britanski zunanji minister Jack Straw, ki je sodeloval pri prejšnjih prizadevanjih za omejitev iranskega orožja, je dejal, da gre za "nenavadne in grozljive obtožbe, ki pa ponazarjajo visoko raven visoko raven obupa Trumpa in Netanjahuja
--------------------------
Tale stavek pove vse. Skorumpirani morilec palestincev in njegov dvorni debeloriti, plesasti oproda.
ti-ne
# 08.05.2018 ob 18:58
Lutka orožarskega lobija.
velenjcan
# 08.05.2018 ob 21:39
Američanom se res udirajo tla pod nogami. Takihle s*anj se še Jugosi niso šli.
generacija56
# 08.05.2018 ob 22:42
Berem, berem in se čudim...
Kar direktno se špekulira, da ZDA nekaj skrivajo...
Razlog, zakaj tako dramatična poteza....

Samo en razlog je. In niti ena zahodna država, pa tudi vzhod tega ne izpostavlja...

DOLAR!!!!

Ves čas je jasno, kot beli dan, a ker noben medij, država, posameznik tega ne napiše, nihče noče videti. Kot da so ZDA hipnotizirale ves svet!
Ker nihče z globokim poznavanjem sveta, na katerem je zgrajen dolar ne napiše poglobljene analize, se narod ne zaveda, kako življenjskega pomena je dolar za ZDA!
ZDA že zdavnaj niso več konkurenčne. Z dolarjem, kot svetovno valuto, prenašajo ogromen del bremena svoje nekonkurenčnosti na ves svet.
Vsakokrat, ko neka država zapusti dolar,je to kot vsaditev raka v njihov sistem...
Zato je zbomban ves bližnji vzhod...
Iran je le sprožilec, ki ga ZDA ne želijo videti...
Nihče se ne zaveda, koliko desetin milijard dolarjev razdelijo ZDA vsako leto, da vse kupljene države uporabljajo dolar.. Ustvarjajo potrebo, trg, odvisnost...
Sedaj se vse ruši...
Že iščejo koalicijo za napad...
Naslednje dni, mesece, bo zanimivo spremljati Evropske politike...
To bo štala!
Sedaj vsi podpirajo sporazum. Deklarativno.... Iran bi bil s tem zadovoljen...
Ampak, vsak dan bomo izvedeli kaj novega, hahahaha...
grenadir
# 08.05.2018 ob 21:10
"ZDA bodo dali iranskim partnerjem od 90 do 180 dni za prenehanje sodelovanja z Iranom.
Finančno ministerstvo ZDA" ... Tole bo najbolj pomembno, spremljati, pri razumevanju bodočega ustroja sveta.... Mimogrede .... Iran will remain in nuclear deal, US withdrawal illegal - Rouhani ... Iran bo ostal v sporazumu, USrA deluje nelegalno....................
RYAN
# 08.05.2018 ob 20:24
temu se reče globalizacija. hočeš nočeš vsi pridejo na vrsto. brez izjem če ne danes pa jutri.
vsi naši voditelji pa so ZA to.
J@st
# 08.05.2018 ob 19:46
To je bila prva turneja Trumpa na položaju ameriškega predsednika. Izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju
---------------------------
Netanjahu in njegov zvesti ameriski pudelj zidovski hlapec. Neprecenljivo;)
darkwader
# 08.05.2018 ob 19:46
Torej je uradno oranžna katastrofa je odstopila od iranskega sporazuma. Nekateri bi mu pa še Nobelovo nagrado za mir dajali.
KLIPAN
# 08.05.2018 ob 21:19
Tipično desničarsko dejanje lutke orožarjev in Pentagona.
Nekaj je pač potrebno najti, da se zadovoljijo apetiti Izraela, Pentagona in orožarske industrije, Trump je njihov pajac in bo vedno naredil kar mu bodo tile povedali.
Ker se Trump zavzema za malega človeka......

In na koncu bo spet tekla kri, gorel bo cel BV, spet miljoni beguncev, krivi pa bomo levičarji in Hanžek.
SpookyDonk
# 08.05.2018 ob 20:23
Stable genius spet z “genialno” idejo. Gremo spet v novo vojno.
grenadir
# 08.05.2018 ob 18:26
Medtem, ko se čaka na rdečelasega in njegovo sramoto... Xi in Kim sta se znova srečala .. Če do sedaj komu ni bilo jasno, pa je sedajvsekakor, da Kim v zvezi z J. Korejo nič ne počne nalastno pest..
VevericaStrela
# 08.05.2018 ob 22:24
V bistvu gre za to, da Iran spet kensla dolar pri trgovanju z nafto.
DrMinistr
# 08.05.2018 ob 22:06
Bravo Donny, daleč najboljši ameriški preCednik. Brez skrivanja in hinavčine kot pri njegovih predhodnikih (še posebejl kakem Obomberju) kaže ameriško politiko tako kot je: pokvarjena do obisti.
Ob koncu njegovega mandata bojo ZDA tako osovražene in osamljene, kot v zgodovini še niso bile. In tudi tako nepomembne bojo postale, kot niso bile verjetno že od časa 1. svetovne vojne (ali še dlje nazaj).

Še dobro da je Atlantik širok in divji...da ne bomo od tam dobivali ekonomskih migrantov, ko se bo njihov prenapihnjen sistem sesul...
royayers
# 08.05.2018 ob 21:51
Zda so fašistična in zločinska organizacija, pika. S tem rednecksom Trumpom, so izgubili še zadnjo podporo, ki so jo imeli. EU se mora nujno distancirati od te zločinske države, če se ne bo, naj Slovenija TAKOJ zapusti EU. Referendum je resna opicja, ta trenutek pa je mala malica zbrati podpise za referendum o izstopu iz EU!
Ramus
# 08.05.2018 ob 21:40
Kaj ta tip pocne? Ne stekam, kaj je endgame.

Prevlada ZDA na bližnjem vzhodu,.... maja 2017 je Trump na obisku v Savdski Arabiji napovedal vojno Iranu in ruskim interesom na bližnjem vzhodu.

http://www.arabnews.com/node/1215421/sau
di-arabia
123pepe321
# 08.05.2018 ob 20:33
Slovenci pa moramo naznati izstop iz nata!
Ramus
# 08.05.2018 ob 22:23
Neverjetno koliko gospodarske škode, uničenja okolja in porušenja mednarodnih odnosov, je povzročil zgolj en sam samcat "stabilni genij",...
grenadir
# 08.05.2018 ob 21:21
Je pa tole Rohanijev šah- mat...Sem prepričan, da sta strica za njim tole lepo požegnala.... Iran bo s še nadalnjim sodelovanjem v sporazumu, popolnoma razkril zahodno alianso.... Če ostanejo v sporazumu z Iranom jim sledijo sankcije USrA, če pa tudi one izstopijo, pa bo ne samo učinek na politično integriteto, pač pa še bolj na ekonomijo enormen.... Mislim, da si EU ob čedalje višji ceni nafe in plina in sankcij proti Rusiji, ki njih najbolj tepe, še enih sankcij, ki jim bo še bolj jemalo šolde ne more več privoščiti.. Medtem, kot Iran, glede na to, da ima zelo dobre odnose tako s Kitajsko, kot z Rusijo teh sankcij niti ne bo občutil....
Roky89
# 08.05.2018 ob 20:54
Ahja... Vsi pravijo kako je Trump nepredvidljiv,vendar to sploh ni res. Pri vsem kar počne si lahko prepričan, da bo izbral slabšo opcijo, če bo imel na voljo dve ali tri...
Tip nima kompasa.
KdoJeDarthVader
# 08.05.2018 ob 22:19
Tako kot židje žvižgajo Trumpet pleše ...
mb128
# 08.05.2018 ob 21:16
Focus on line že piše, da bo Eu ne glede na to kar so storile Zda in dokler se bo Iran držal dogovora pri tem dogovoru tudi ostal. Oglasil se je tudi Tusk in napovedal enoten Eu odgovor na ameriški odstop od multilaterale.
Medtem se je oglasil tudi Pentagon in izrazil zaskrbljenost nad, tako Pentagon, nenadnimi in nenavadnimi premiki iranskih sil v Siriji!
grenadir
# 08.05.2018 ob 20:54
Jutri je parada v Moskvi in trikrat lahko ugibate, kaj bo tam počel Bibi...
J@st
# 08.05.2018 ob 21:38
Kekec99
# 08.05.2018 ob 21:13
Prijavi neprimerno vsebino
Sedaj pa pričakuje da bo Kim podpisal nek sporazum in ostal brez nuklearnega orožja? Ne verjamem, res da je debel, vendar ni jeumen.
-----------------
Sem brala da se pogaja z kitajci da bo jim predal jedrsko orožje in da bo Kitajska nastopila kot garant za SK varnost.
Mogoče je zato ponovno obiskal Kitajsko.
Tako da bo na varnem.
NoFuture
# 08.05.2018 ob 21:20
Te mone bodo napadle Iran.
darkwader
# 08.05.2018 ob 20:52
FDVjevec

Hvala, sem pa mnenja da se naredimo "američane" in iz Nata vseeno izstopimo.
Kekec99
# 08.05.2018 ob 20:51
Kaj to pomeni za visoko politiko, so dovovori in podpisi brez vrednosti? Kakšno sporočilo pošilja Trump?
grenadir
# 08.05.2018 ob 19:51
3.4. maj - Obisk USrA delegacije v Pekingu glede vzajemnih sankcij in možnosti medtrgovinskega dogovora.. Rezultat pogovorov... Nada, nič, nijente.... Pred tem obiska Makarona in frau Merkel, pri vrhovnem komandantu ... Rezultat pogovorov.. Nada, nič, nijente.... Putin sestavlja vlado, kar mu je seveda dober izgovor, da čaka in čaka in čaka... In najbolj pomembno... 15. maj... Dan odločitve Tov. Trumpa ( oziroma njegovih nalogodajalecev ), kakšni bodo odnosi s Kitajsko a "boga mi čak i šire" v bodoče.... Ali bo America first, ali pa bomo gledali zgolj še zadnji poiskus, napihnjene veličinepo imenu Pax Americana...Kar pa se tiče sporazuma, pa predvidevam nekakšen skupen odgovor Kitajske, Rusije in Irana....
ishgilliath
# 08.05.2018 ob 21:42
Izpolnil, kar je obljubil pred volitvami, kako si drzne, na grmado z njim!

Na grmado bi moral že takrat, ko je to pred volitvami obljubljal... Ni problem, da se drži predvolilnih obljub, problem je, da se tovrstne namenske poskuse destabilizacije in izsiljevanja sploh tolerira.
Kazalo