Saif Al Islam je bil ujet na begu iz Libije v Niger. Foto: Reuters
Saif Al Islam je bil ujet na begu iz Libije v Niger. Foto: Reuters
Libija
S prijetjem Saifa Al Islama se v Libiji začenja novo poglavje, poudarjajo nove libijske oblasti. Foto: Reuters

Po mesecih iskanja so sina pokojnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija našli v puščavi na jugu Libije, ko je skušal zbežati v Niger. Abdel Rahim Al Kiba je po obisku mesta Zinta, kamor so prepeljali Al Islama, dejal, da zaupa milici v mestu, da bo dobro skrbela za ujetnika.

Številni namreč dvomijo, da bodo z 39-letnikom ravnali korektno, potem ko so 20. oktobra njegovega očeta po prijetju ubili, pojavljajo pa se tudi namigovanja, da bi milica Al Islama lahko uporabila kot orodje za pogajanje pri sestavi nove libijske vlade, ki naj bi bila znana zelo kmalu.

Kiba je pred novinarji v Zintanu izrazil upanje, da je prijetje Saifa Al Islama "začetek poglavja o transparentnosti, demokraciji in svobodi" v Libiji. "Libijcem in svetu zagotavljamo, da bo Saif Al Islam deležen poštenega sojenja v skladu s poštenimi pravnimi procesi, ki so jih našemu ljudstvu odrekali 40 let," je dodal.

Saif Al Islam (njegovo ime pomeni 'meč islama'), drugi najstarejši Gadafijev sin, je veljal za naslednika svojega očeta. Med uporom je javno napovedal, da se bo boril "do zadnje krogle". Saif je dolgo veljal za nasprotje svojega očeta, ki je pred leti napovedal program "uničenja uvoženih ideologij, pa najsi bodo vzhodne ali zahodne", saj tekoče govori angleško, je diplomiral na London School of Economics in bil pogosto pogajalec v pogovorih z mednarodnimi predstavniki.

Pred uporom se je prikazoval kot borec za človekove pravice ter si prizadeval za demokratične in institucionalne reforme, ki bi ljudem podelile več moči in svobode.

Zaradi naprednih nazorov je bil v nasprotju z drugimi Gadafijevimi sinovi priljubljen tudi na Zahodu, zaradi svetovljanstva in razgledanosti pa so številni upali, da bo državo moderniziral in demokratiziral. Po uporu je odločno stopil v bran svojemu očetu in sodeloval pri nasilnem zatrtju protestov, zaradi česar je ICC za njim izdal tiralico.

Bojevniki v Zintanu pravijo, da so Saifa Al Islama ujeli v mestu Obari na jugu skupaj s številnimi njegovimi pomočniki, ne da bi bil pri tem izstreljen en sam strel. V roko naj bi bil ranjen že pred časom med zračnim napadom zveze Nato.

"Bilo je noro"
Gadafi naj bi bil preoblečen v pastirja kamel, ko je skušal pobegniti v Niger. "Ko smo ga ujeli, je rekel, da mu je ime Abdul Salem in da je pastir kamel. Bilo je noro," je razkril Ahmed Amur, poveljnik borcev brigade Abu Bakar Al Sadik iz Zintana, ki so ga zajeli. Njegova enota je več kot mesec dni patruljirala po veliki puščavi, ko so prejšnji teden dobili namig, da je Saif Al Islam blizu mesta Obari, iz katerega cesta vodi tako v Alžirijo kot Niger.

Kot je napovedal ovaduh, sta se v petek po cesti proti Nigru pripeljala dva avtomobila. Borci so proti njima izstrelili opozorilne strele, da bi se ustavila. Iz drugega je izstopil Saif Al Islam in se vrgel na tla ter začel po obrazu drgniti z zemljo, da bi zakril svoj obraz, pripovedovanje Amura povzema britanski časnik Guardian.

Sojenje najverjetneje v Libiji
Najbolj razvpit sin pokojnega libijskega voditelja je zanikal, da je eden najbolj iskanih ljudi na svetu in se predstavil kot Abdul Salem, kar je enako, kot če bi se v slovenščini predstavil kot Janez Novak. Kljub temu so ga prepoznali. "Rekel nam je: "Streljajte!"," pripoveduje Amura in dodaja, da uporniki tega niso želeli storiti. "Ne ubijamo ali poškodujemo ujetnikov, smo islam," je pojasnil.

V letalu, ki je Saifa Al Islama popeljalo v Zintan, je bil tudi reporter Reutersa. Ta je razkril, da je ujetnik kazal tako znake strahu pred usodo, ki je doletela njegovega očeta, kot drznost, skrbelo pa ga je tudi zaradi pasivnega kajenja. Ko so moški na letalu prižgali cigarete, jim je dejal, da ogrožajo njegovo življenje: "Letalo je zaprto in zadušili se bomo."

Za Saifom Al Islamom, zadnjim ujetim Gadafijevim sinom, je zaradi zločinov proti človečnosti mednarodno tiralico izdalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC). Tožilec ICC-ja Luis Moreno Ocampo namerava prihodnji teden obiskati Libijo, da bi se s tamkajšnjo vlado dogovoril o tem, kje bo potekalo sojenje Saifu Al Islamu. Sojenje v Haagu naj bi bilo malo verjetno, saj mu želijo nove libijske oblasti soditi v Libiji, kjer je njegov oče vladal več kot 40 let.