Sanader je bil še drugič obsojen zaradi korupcije. Foto: EPA
Sanader je bil še drugič obsojen zaradi korupcije. Foto: EPA
Sanaderju devet let zaradi korupcije

Drugoobtoženi Mladen Barišić, nekdanji direktor hrvaške carine in glavni tajni HDZ-ja, je bil obsojen na tri leta zapora, nekdanji tiskovni predstavnik stranke Ratko Maček na pogojno kazen enega leta s poskusno dobo štirih let, nekdanja glavna računovodkinja HDZ-ja Branka Pavošević je bila obsojena na leto in pol zapora, direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak pa na dve leti. HDZ mora plačati pet milijonov kun in vrniti 3,1 milijona evrov, ki so končali na strankinem "črnem" računu.

Sanaderju bodo odvzeli tudi dva milijona evrov, kolikor naj bi bila razlika med premoženjem in prijavljenimi prihodki njegove družine.

Sodišče je odločilo, da je Sanader kriv organiziranja četverice za odtujitev nezakonitih strankinih sredstev, zlorabe položaja in pooblastil. Krivdo za dejanja, ki jih je obtožencem očitalo tožilstvo, so priznali Barišić, Pavoševićeva in Jurakova, medtem ko sta jo Sanader in Maček vseskozi zanikala. Z nečednimi posli je na strankinem "črnem" računu in v žepih posameznikov končalo 70 milijonov kun.

Sanader, ki je bil tokrat že drugič obsojen korupcije, vztraja, da je nedolžna žrtev političnega pregona, poroča spletna stran hrvaške radiotelevizije HRT.

Kot je v branju obsodbe med drugim dejala sodnica Ivana Čalić, je Sanader s svojo politično avtoriteto predlagal javnim podjetjem, da sodelujejo s podjetjem Fimi-media, Pavoševićevi pa je naložil, da v poslovnih knjigah stranke ne prikazuje donacij, ki jih je prejemala stranka. Podjetje Fimi-media je izdajalo fiktivne račune za storitve, ki niso bili izvedene ali pa so bili zneski fiktivno višji, velik del prejetih sredstev pa je podjetje potem nakazalo na "črni" račun stranke. Kriminalna združba je prek omenjene oglaševalske agencije iz javnih podjetij in ministrstev odtujila najmanj deset milijonov evrov.

Del donacij je nato romal v Sanaderjeve roke, del je bil namenjen financiranju stranke, preostali del pa so si razdelili drugi člani stranke, ki so bili vpleteni v nečednosti.

V HDZ-ju vztrajajo, da so bile nezakonitosti izvedene brez vednosti strankinih organov, zaradi materialne in moralne škode pa bi morala peterica stranki vrniti 50 milijonov kun.

Sanaderju devet let zaradi korupcije