Sanaderja čakajo še tri obtožnice za korupcijo. Foto: EPA
Sanaderja čakajo še tri obtožnice za korupcijo. Foto: EPA
Zagreb
HDZ se je okoristil na račun državnih podjetij. Foto: EPA

Po trditvah tožilstva je Sanader kot premier in predsednik HDZ-ja organiziral skupino, ki je iz javnih podjetij in državnih institucij prek oglaševalske agencije Fimi-media odtujila slabih deset milijonov evrov, zaradi česar zahtevajo najvišjo zagroženo zaporno kazen.

Za zlorabo položaja in pooblastil hrvaški zakon predvideva največ deset let zapora. Najvišja zaporna kazen za organiziranje kriminalne skupine je pet let. Glede na prakso hrvaških sodišč je združena kazen milejša od seštevka posameznih kazni.

Sanaderju po mnenju tožilstva na sojenju ni uspelo dokazati, da je bilo znatno premoženje njegove družine pridobljeno zakonito, saj so izračunali, da bi morali vsi štirje člani Sanaderjeve družine in tudi starši njegove žene delati 56 let za povprečno plačo, pri tem pa ne bi smeli ničesar porabiti, da bi zaslužilo, kolikor imajo.

Zato zahtevajo, da se mu odvzame 23,7 milijona kun oziroma 3,1 milijona evrov, kolikor naj bi znašala razlika med premoženjem in prijavljenimi prihodki njegove družine.

Plačati mora tudi HDZ
Od HDZ-ja je tožilstvo zahtevalo, da kot stranka, ki je obtožena korupcije, vrne 30 milijonov kun oziroma štiri milijone evrov. Omenjeni znesek naj bi namreč končal v črnem skladu stranke. Denarno kazen zahtevajo tudi od podjetja Fimi-media.

Sanader in HDZ odgovornost zavračata. Priznanje je zavrnil tudi nekdanji tiskovni predstavnik vlade in stranke Ratko Maček, za katerega tožilci sicer niso predlagali višine kazni, a so spomnili, da je s svojim pričevanjem prispeval k razkritju strukture kriminalne skupine.

Za nekdanjega glavnega blagajnika HDZ-ja in direktorja hrvaške carine Mladena Barišiča so zahtevali tri leta zapora, za lastnico Fimi-medie Nevenko Jurak dve leti in za nekdanjo računovodjo HDZ-ja Branko Pavošević leto in pol zapora. Barišić, Jurakova in Pavoševićeva so med preiskavo priznali krivdo po obtožnici, a se jim s tožilstvom ni uspelo dogovoriti o višini kazni.

Politična korupcija
Tožilstvo je sklenilo, da primer Fimi-media predstavlja politično korupcijo v breme javnih interesov. Presodilo je, da so javna podjetja, iz katerih so odtujevali denar, postala nekakšna "zasebna društva HDZ-ja".

Sanaderjev ugovor, da je žrtev političnega pregona, je zavrnilo in mu odgovorilo, da obstajajo številni materialni dokazi za korupcijo.

V združenem primeru Ina-Mol in Hypo je bil Sanader na prvi stopnji že obsojen na deset let zapora. Proti njemu so vložene še tri obtožnice za korupcijo.