Generalna skupščina ZN-a vsako leto izvoli pet nestalnih članic VS-ja za obdobje dveh let. Foto: EPA
Generalna skupščina ZN-a vsako leto izvoli pet nestalnih članic VS-ja za obdobje dveh let. Foto: EPA
Sirski upornik
Savdska Arabija je eden izmed največjih podpornikov sirskih upornikov. Foto: EPA

Savdska Arabija "nima nobene druge možnosti, kot da zavrne članstvo v Varnostnem svetu, dokler ni izvedena reforma in so mu podeljena sredstva za izpolnjevanje dolžnosti ter prevzemanje odgovornosti pri ohranjanju svetovnega miru in varnosti", je sporočilo savdijsko zunanje ministrstvo.

V Riadu so prepričani, da Varnostnemu svetu ni uspelo izpolniti dolžnosti pri reševanju konflikta v Siriji, kjer Savdijci vneto podpirajo upornike proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je sporočil, da ni dobil nobenega obvestila o odločitvi Savdske Arabije, a se ni izrekel glede tega, ali bo tem govoril s savdskim kraljem Abdulahom. Povedal je le, da mu je znano, da so nekatere države članice o tem razpravljale med seboj.

Mediji poročajo, da so bili diplomati šokirani in zmedeni ob odločitvi, ki nima primere do zdaj. Francoski veleposlanik pri ZN-u Gerard Araud je dejal, da bi po njegovem prepričanju Savdska Arabija prinesla zelo pozitiven prispevek Varnostnemu svetu, a sam razume njihove frustracije. Rusko zunanje ministrstvo je izrazilo osuplost nad potezo Savdske Arabije in še za "posebej čudno" označilo njeno kritiko VS-ja glede Sirije.

"Nesposobnost VS-ja"
Svojo odločitev je Savdska Arabija sporočila le nekaj ur, potem ko je bila prvič izvoljena v najvišji organ svetovne organizacije. Poleg nje so bili izvoljeni še Čad, Nigerija, Čile in Litva, ki bodo na sedeže Varnostnega sveta sedli z začetkom prihodnjega leta.

Savdske oblasti VS-ju očitajo, da "dovoljuje sirskemu režimu, da ubija svoje ljudi in jih zažiga s kemičnim orožjem". V savdijskem zunanjem ministrstvu so bili kritični tudi do nedejavnosti pri reševanju izraelsko-palestinskega konflikta. 65 let trajajoči konflikt je po njihovem mnenju "jasen dokaz nesposobnosti VS-ja ZN-a za opravljanje svojih dolžnosti in prevzemanje odgovornosti".

Savdijce tudi moti, da ZN-u ni uspelo Bližnjega vzhoda rešiti orožij za množično uničevanje, med njimi tudi jedrskega orožja.