Skrajneži Islamske države naj bi na črnem trgu preprodajali organe žrtev svojih napadov. Foto: Reuters
Skrajneži Islamske države naj bi na črnem trgu preprodajali organe žrtev svojih napadov. Foto: Reuters
Varnostni svet
Varnostni svet Združenih narodov bo preiskal trditve iraškega veleposlanika pri Združenih narodih o preprodaji organov. Foto: Reuters
Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama je nagovoril zbrane na konferenci proti ekstremističnemu nasilju in ob tem kongres pozval, naj odobri ameriško vojaško misijo proti Islamski državi. Foto: Reuters

Iraški veleposlanik pri Združenih narodih Mohamed Alhakim je Varnostni svet pozval, naj preišče smrt 12 zdravnikov v Mosulu v Iraku, za katere veleposlanik trdi, da so jih pripadniki Islamske države ubili, potem ko niso hoteli iz trupel odstraniti organov. "Nekatera trupla so našli iznakažena. To pomeni, da manjka nekaj delov," je povedal Alhakim in dodal, da so našli luknje na zadnjem delu trupel, kar bi lahko pomenilo, da so jim odstranili ledvice. "Tukaj gre očitno za nekaj resnejšega, kot si mislimo," je še povedal.

Alhakim je pred Varnostnim svetom povedal še, da je trg za ukradene organe v Evropi. Islamska država je po njegovih trditvah prevzela nadzor nad letališči, od koder lahko organe pošiljajo v svet, in zagotovila prodajo le-teh. Povedal je še, da so v zadnjih tednih v zapuščenih grobovih našli več iznakaženih trupel in da se ti zločini že lahko kvalificirajo za genocid - "in to brez omembe trgovanja z organi ter kraje in preprodaje arheoloških najdbin in nafte".

Združeni narodi bodo preiskali domnevno trgovino z organi
Na trditev iraškega veleposlanika se je že odzval britanski veleposlanik pri Združenih narodih Mark Lyall Grant, ki je povedal, da se o problematiki še niso uradno pogovarjali in da iraški veleposlanik ni predstavil nobenih dokazov. Tiskovni predstavnik Združenih narodov Stephane Dujarric pa je povedal, da organizacija za zdaj še ne more potrditi trditev iraškega veleposlanika, da pa je vsako nezakonito financiranje skupin skrajnežev, kot je Islamska država, skrajno skrb vzbujajoče.

Nickolay Mladenov, posebni odposlanec Združenih narodov za Irak, je zatrdil, da bodo trditve natančno preiskali. "Tudi mi smo videli ta poročila, a nočem ničesar potrditi, dokler jih natančno ne preučimo. Poročila, da naj bi se Islamska država delno financirala tudi s trgovanjem s človeškimi organi, v mednarodni skupnosti krožijo že več mesecev," je povedal in dodal še: "Jasno je, da se brutalnost in taktike, ki jih uporablja Islamska država, širijo iz dneva v dan".

Kot je za CNN povedala Nancy Scheper-Hughes, direktorica organizacije Organs Watch z univerze v Kaliforniji, je ropanje trupel za organi precej pogosta praksa v vojnah in oboroženih spopadih. "Kraja organov med vsemi vrstami vojn ni neobičajna," je povedala.

IS - najpremožnejša teroristična organizacija na svetu
Skrajna sunitska skupina Islamska država velja za najpremožnejšo teroristično skupino, za svoje financiranje pa uporablja kombinacijo prodaje nafte na črnem trgu, ropanja bank in zlatarn, izsiljevanja ter agresivne kampanje na družabnih omrežjih, prek katere zbira denar. Zdaj se je temu očitno pridružila tudi preprodaja človeških organov. Kot so na CNN-u navedli podatke ameriškega finančnega ministrstva, naj bi Islamska država vsak dan zaslužila milijon dolarjev.

Obama: Smo v vojni proti ljudem, ki so izpridili islam
Medtem so se v Washingtonu zbrali številni svetovni veljaki in na tridnevni konferenci proti ekstremizmu govorili predvsem o naraščajoči grožnji islamskega ekstremizma. Zbrane je v sredo zvečer nagovoril ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da ZDA niso v vojni proti islamu, temveč v vojni proti ljudem, ki so izpridili islam. "Nobena vera ni odgovorna za terorizem. Za nasilje in terorizem so odgovorni ljudje," je dejal in dodal, da skupine, kot sta Islamska država ali Al Kaida, niso verski voditelji, ampak teroristi.

Obama je še dodal, da se mora svet postaviti proti ideologijam, ki radikalizirajo ljudi, ter opozoril, da so na propagando skrajnežev še posebej občutljivi mladi ljudje, ki jih Islamska država vabi, naj se pridružijo njenim vrstam v Iraku in Siriji ali izvajajo napade v svojih državah. Voditelje muslimanov je pozval, naj dajo v svojih skupnostih jasno vedeti, da Zahod ne poskuša zatreti islama. "Če skrajneži vsiljujejo stališče, da so naše države sovražne do muslimanov, moramo pokazati, da so dobrodošli ljudje vseh ver," je še povedal.

Obama je ob tem kongres pozval, naj tudi formalno odobri ameriško kopensko vojaško odpravo proti Islamski državi v Iraku in Siriji. ZDA s svojimi koalicijskimi partnericami že od konca lanskega leta izvaja zračne napade na cilje Islamske države v Iraku in Siriji.