Napad na sirsko vojsko septembra so izvedla ameriška, britanska, danska in avstralska letala. Foto: EPA
Napad na sirsko vojsko septembra so izvedla ameriška, britanska, danska in avstralska letala. Foto: EPA
Sirski reševalci
Sirski reševalci so sporočili, da je bilo v novih topniških napadih na vzhodni Alep ubitih več kot 45 ljudi. Foto: EPA

Namen napada je bil zadeti položaje t. i. Islamske države (IS), je sporočila mednarodna koalicija. V zračnem napadu blizu mesta Deir ez Zor so sicer sodelovala letala ZDA, Velike Britanije, Danske in Avstralije. Napad je bil končan, ko je Rusija obvestila ZDA, da napada sirske sile, ruska vojska pa je nato sporočila, da je bilo ubitih najmanj 62 sirskih vojakov.

Ameriški generalpolkovnik Jeff Harrigian je dejal, da "v tem primeru niso dosegli visokih standardov, ki si jih zastavljajo, in morajo biti boljši od tega", poroča BBC. Iz ameriške vojske so še sporočili, da je njihovo dejanje "obžalovanja vredno". Ameriška administracija je že kmalu po napadu izrazila obžalovanje za, kot so dejali, nenamerno izgubo življenj.

Z britanskega obrambnega ministrstva so medtem sporočili, da so odločitev za napad "sprejeli v dobri veri". Odločitev za identifikacijo sirskih vojakov kot borcev IS-ja je bila "razumna", so še sporočili. Tudi v Londonu so zatrdili, da niso in ne bi namerno napadli enot sirske vojske.

Sirski predsednik Bašar Al Asad medtem vztraja, da napad ni bil napaka, temveč da je bil nameren. Za tiskovno agencijo Associated Press je dejal, da so štiri letala položaje sirske vojske namreč napadala približno eno uro.

V Alepu naj bi bilo ubitih več kot 45 ljudi
Sirska civilna zaščita je medtem sporočila, da je bilo v topniškem obstreljevanju uporniškega vzhodnega Alepa ubitih več kot 45 ljudi. Večina mrtvih naj bi bili ženske in otroci, po poročanju Reuters sporočajo reševalci.

BBC medtem navaja ZN, ki sporoča, da je zaradi napredovanja vladnih sil v vzhodnem Alepu razseljenih do 16.000 ljudi, še več tisoč pa bi lahko zbežalo, če se bodo spopadi v prihodnjih dneh širili in stopnjevali. Od konca tedna so (pro)vladne sile zavzele več kot tretjino vzhodnega dela mesta, ki je v rokah upornikov.

Mednarodni odbor Rdečega križa je v torek podal oceno, da je razseljenih 20.000 ljudi. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji pa je sporočil, da je zaradi spopadov razseljenih ljudi veliko več, po njihovih podatkih naj bi jih bilo 50.000. V vzhodnem Alepu sicer živi okoli 275.000 ljudi.

Izrael napadel Sirijo iz Libanona?
Sirska vojska je medtem sporočila, da so izraelska letala v sredo zjutraj izstrelila dve raketi na območje zahodno od Damaska, pri čemer ni bilo žrtev. Napad naj bi bil izveden iz libanonskega zračnega prostora. Izraelska vojska se glede napada ni oglasila, poroča BBC.