Zavzetje mesta bi za vladno stran pomenil velik udarec uporniškim silam. Foto: Reuters
Zavzetje mesta bi za vladno stran pomenil velik udarec uporniškim silam. Foto: Reuters
Množičen beg civilistov iz Alepa

Okoli 10.000 ljudi je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice pred bombardiranjem zbežalo v zahodni del mesta, ki je pod nadzorom vladnih sil, in v severni del mesta, ki ga nadzorujejo kurdske enote, poroča spletni BBC. Sirski režimski mediji ob tem poročajo o številki 1.500, ruski pa navajajo, da je iz vzhodnega dela mesta zbežalo okoli 2.500 civilistov. Salih Muslim, vodja sirske prokurdske stranke Demokratična unija (PYD), je za Reuters potrdil, da je v del Alepa pod njihovim nadzorom, imenovanim Šejk Maksud, pribežalo med 6.000 in 10.000 ljudi.

Po zavzetju okrožij Džabal Badra in Badin so po poročanju STA, ki se prav tako sklicuje na Sirski observatorij za človekove pravice, padla tudi okrožja Šakur, Hajdarija in Šejk Kodr. Poleg tega naj bi vladne sile obvladovale še okrožja Inzarat, al Sakan, al Šabi in Ain al Tal. S tem so sirski uporniki izgubili nadzor nad vsemi severnimi soseskami v vzhodnem Alepu oz. tretjino vzhodnega Alepa.
Naslednja faza ofenzive bo razdeliti preostale predele na varnostna območja, ki jih bo enostavno nadzorovati in jih nato tudi osvojiti, je poročal časnik Al Vatan, ki je blizu režimu.

V vzhodnem delu mesta, ki je od leta 2012 pod nadzorom uporniških skupin, naj bi bilo še vedno ujetih okoli četrt milijona ljudi, v novembrski ofenzivi sil sirskega predsednika Asada Al Bašarja ob podpori ruske vojske pa je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo okoli 220 civilistov, od tega 27 otrok.

Tisoči otrok brez hrane in zdravnika
Iz ZN-a so ob tem prišla opozorila, da v obleganju živi skoraj pol milijona otrok v Siriji, ki nimajo dostopa do hrane in zdravstvene oskrbe, predvsem na območjih, ki jih obvladujejo Al Asadove enote, je poročala spletna Al Džazira.

Sklicujoče se na omenjeni observatorij, naj bi vladne napade v mestu spremljali tudi občasni napadi v okoliških vaseh, ki veljajo za ozemlje upornikov.

Zavzetje Alepa, ki je bil pred začetkom krvave državljanske vojne največje sirsko mesto, bi bilo za režimske sile velika vojaška zmaga. Mesto je trenutno grobo razdeljeno na zahodni in vzhodni del. Zahod mesta je pod nadzorom vladnih sil, vzhod pa je v rokah upornikov, medtem ko severni del nadzoruje kurdski YPG.

Množičen beg civilistov iz Alepa