Pred kipoma Kim Il Sunga in Kim Džong Ila se je zbralo na stotine prebivalcev Pjongjanga. Foto: EPA
Pred kipoma Kim Il Sunga in Kim Džong Ila se je zbralo na stotine prebivalcev Pjongjanga. Foto: EPA
Kim Džong Un
Osovražena slika severnokorejskega voditelja med protestom v Seulu. Foto: Reuters

101. obletnici rojstva svojega dedka Kim Il Sunga se je poklonil tudi aktualni voditelj države Kim Džong Un, ki je obiskal mavzolej Kumsusan v Pjongjangu, kjer ležita balzamirani trupli Kim Il Sunga in njegovega očeta Kim Džong Ila.

Ulice Pjongjanga so okrašene z rožami, zastavami in napisi, prvemu voditelju in enemu največjih svetovnih kultov osebnosti pa so se poklonili številni prebivalci Severne Koreje. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da so se ljudje zgrinjali h kipu pokojnega Kim Il Sunga in ob tem vzklikali "Moj oče, naš veliki vodja." "Iskreni izrazi spoštovanja so prihajali iz njihovih src," je poročala KCNA.

Svetovni mediji so se spraševali, ali bo ob obletnici mogoče spremljati vojaško parado po ulicah Pjongjanga, kjer bi Severna Koreja pokazala svojo vojaško moč.

Kim Il Sung se je rodil leta 1912 in je vodil Severno Korejo vse od njene ustanovitve leta 1948 pa do leta 1994, ko je umrl. Njegovo mesto je zasedel njegov sin Kim Džong Il, njega pa je leta 2012 nasledil Kim Džong Un.

Seul natančno spremlja premike pri severni sosedi
Sicer pa svet v Severno Korejo zre predvsem zaradi vojne retorike, ki jo je bilo mogoče zadnje tedne slišati iz Pjongjanga. Razmere na Korejskem polotoku se zaostrujejo vse od 12. februarja, ko je Severna Koreja izvedla svoj tretji jedrski poskus, vrhunec pa naj bi grožnje dosegle prav danes, ko so številni pričakovali, da bo Severna Koreja izvedla tudi test rakete srednjega dosega.

Južnokorejski obrambni minister Kim Kvan Džin je ob tem povedal, da je severnokorejski režim pripravljen na izstrelitev rakete, a da ni nobenih znamenj, da bi se pripravljali na vojno. In čeprav Pjongjang rakete še ni izstrelil, so oblasti v Seulu pripravljene na dolgotrajno raketno krizo. "Severna Koreja bi lahko kadar koli izstrelila rakete, zato naša vojska pozorno spremlja premike severnokorejske vojske," je povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministra.

Zunanji minister Južne Koreje Jun Bjung Se je severnokorejsko vodstvo pozval, naj upošteva sankcije Združenih narodov, izvede reforme in konča začarani krog groženj, sicer je preživetje režima pod vprašajem.

ZDA za poganja, a če se Pjongjang odpove jedrskemu orožju
Ameriški zunanji minister John Kerry je medtem v Tokiu, kjer nadaljuje svojo azijsko turnejo. Povedal je, da mora Severna Koreja narediti odločne korake v smeri denuklearizacije. "ZDA so odprte za verodostojna pogajanja o denuklearizaciji, a je breme na Pjongjangu," je povedal po pogovorih z japonskim vodstvom.