Stanje Šimona Peresa je resno. Foto: Reuters
Stanje Šimona Peresa je resno. Foto: Reuters

93-letnega Peresa so v Sheba Medical Center v Ramat Ganu odpeljali prijatelji in družinski člani. V bolnišnici so potrdili, da je njegovo stanje resno. Zdaj je na intenzivni negi v umetni komi. Pred nekaj dnevi so mu sicer vstavili srčni spodbujevalnik. Januarja je v isti bolnišnici prestal operacijo, potem ko je imel manjši srčni infarkt. Ko je tedaj zapustil bolnišnico, je dejal, da je najbolj vesel, da se lahko "vrne na delo, kar je bil tudi glavni namen operacije".

"Sem optimističen. Verjamem v moč očeta, saj je edinstvena oseba. Z vsem srcem molim, skupaj z družino, da se bo stanje izboljšalo," je povedal Peresov sin Šemi. Premier Izraela Benjamin Netanjahu pa je na Twitterju zapisal: "Šimon, ljubimo te in ves narod ti želi uspešno okrevanje."

Zdaj vodil Peresov mirovni center
Peres je v svoji politični karieri zasedal tako rekoč vse najpomembnejše funkcije v Izraelu. Obenem je bil tudi glavni snovalec tajnega jedrskega programa države. Med letoma 2007 in 2014 je bil predsednik Izraela, dvakrat pa je bil tudi predsednik vlade. Bil je član 12 izraelskih vlad, med drugim je bil tudi obrambni in zunanji minister.

Leta 1994 je skupaj s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom in tedanjim izraelskim zunanjim ministrom Jicakom Rabinom za mirovna pogajanja dobil Nobelovo nagrado za mir. Po koncu predsedniškega mandata je vodil Peresov mirovni center, ki ga je tudi ustanovil. Center spodbuja tesnejše vezi med Izraelom in Palestino.