Rešeni fotograf Paul Conroy. Foto: EPA
Rešeni fotograf Paul Conroy. Foto: EPA
V Siriji vse slabše

Mednarodnemu odboru Rdečega križa in Rdečemu polmesecu se je kljub neodobravanju predsednika Bašarja Al Asada, da bi v državo vstopila humanitarna pomoč, uspelo prebiti v najbolj krvavi del Homsa Baba Amr. Po do zdaj znanih podatkih jim je uspelo rešiti tri osebe.

Pripadniki sirske opozicije in Borci za svobodno Sirijo pa naj bi že v ponedeljek rešili 47-letnega fotografa britanskega časopisa Sunday Timesa Paula Conroya, ki so ga pretihotapili v Libanon. Na varnem v Libanonu je tudi ranjena francoska novinarka Edith Bouvier.

Tako Conroy kot Bouvierjeva sta bila ranjena v spopadih med Al Asadovo vojsko in opozicijo v sredo. Njuna stanovska kolega, ameriška novinarka, ki je pisala za Sunday Times, Marie Colvin in francoski fotograf Remi Ochlik, sta v spopadih umrla.
Ženeva: Zaušnica Sirije ZN-u
Svet ZN-a za človekove pravice, ki bo v Ženevi zasedal do 23. marca, ima danes izredno razpravo o Siriji. Poleg predstavnikov Sveta Združenih narodov za človekove pravice, Arabske lige in predstavnikov Sirije je na sestanku tudi okoli 90 držav, med katerimi je tudi novi slovenski minister Karl Erjavec. Na pogovorih želijo doseči soglasje za zakonit vstop humanitarne pomoči v državo.
Po do zdaj znanih podatkih je sirska delegacija sestanek zapustila, rekoč: "Ne spodbujajte sektaštva in nehajte oboroževati opozicijo." Sirski ambasador pri ZN-u Fajsal Kabaz Hamui je še predtem dejal, da s sankcijami zoper Sirijo mednarodna skupnost preprečuje Damasku, da bi lahko kupoval zdravila in gorivo.
Sirska oblast je že v preteklosti dejala, da naj bi bila humanitarna pomoč v državi le krinka za oboroževanje nasprotnikov oblasti.

Nove sankcije EU-ja proti Siriji
Evropska unija je v torek objavila črno listo, na kateri so imena pomembnih sirskih uradnikov, med katerimi so tudi ministri. Minister za zdravje Vael Nader Al Halki je obtožen, da naj bi bolnišnicam odredil prepoved zdravljenja ranjenih članov opozicije, medtem ko naj bi minister za šolstvo Saleh Al Rašed dovolil, da se šole uporablja za začasne zapore, piše Al Arabia News.

Minister za komunikacijo in tehnologijo Emad Abdul Ggani Sabuni naj bi oteževal svobodno poročanje medijev, minister za promet Fajsal Abas pa naj bi odobril logistično podporo za zatiranje upornikov.

Za ustavo 90 odstotkov Sircev
Sirski predsednik Bašar Al Asad je med silovitimi spopadi v državi, ki so samo v ponedeljek zahtevali 125 življenj, danes razglasil novo ustavo. To je na nedeljskem referendumu podprlo skoraj 90 odstotkov volivcev, ki verjamejo, da naj bi ustava končala enajstmesečno nasilje v državi.

Nova sirska ustava med drugim predvideva večstrankarski politični sistem in demokratično izvoljene oblasti. Prav tako naj bi bil predsedniški mandat omejen na dva sedemletna mandata, zagotovljen pa naj bi bil tudi politični pluralizem.

Člani sirske opozicije se referenduma niso udeležili, saj menijo, da je zanj prepozno. "Namesto da bi se odpravili na volišča, se bodo nasprotniki režima zbrali na dvoriščih in v protest sežigali kopije nove ustave. Vztrajajo, da medtem ko režimska vojska ubija ljudi v Homsu in drugod po Siriji, ni mogoče izpeljati referenduma, kaj šele ključnih političnih reform," je poročala RTV-jeva dopisnica z Bližnjega vzhoda Karmen W. Švegl.

V Siriji vse slabše