V več evropskih državah so iz prodaje umaknili španske kumare. Foto: EPA
V več evropskih državah so iz prodaje umaknili španske kumare. Foto: EPA
Laboratorij
Izvor bakterije še iščejo. Foto: EPA

Zaradi okužbe z nevarno bakterijo je v Nemčiji umrlo že 15 ljudi, o prvi žrtvi v drugih državah pa poročajo iz Švedske, kjer je umrla neka ženska, ki se je okužila v Nemčiji. Do zdaj je v Nemčiji in drugih državah zbolelo več kot tisoč ljudi.

V laboratoriju v Hamburgu so nemški znanstveniki na spornih organsko pridelanih kumarah z juga Španije sicer odkrili bakterijo E.coli, a niso potrdili smrtonosnega seva te bakterije.

Pri smrtonosni klici gre namreč za enterohemoragični sev bakterije E.coli (Ehec) serotipa 0104 ali na kratko HUSEC041. Prejšnji teden so pri treh vzorcih španskih kumar odkrili bakterijo E.coli, ki se prenaša z iztrebki. A nadaljnji testi na dveh izmed teh vzorcev so zdaj potrdili drugi patogeni Ehec, in ne "aktualnega" HUSEC041.

Ministrica za zdravje v nemški zvezni deželi Hamburg Cornelia Prüfer-Storcks je po laboratorijskih testih sporočila, da vir okužbe ostaja neznan, in ob tem ljudi opozorila, naj se - dokler vira ne identificirajo - izogibajo solati, kumaram in paradižniku.

V Španiji 200 milijonov evrov izgube
Na novico o laboratorijskih testih se je takoj odzvala Španija, ki je vseskozi vztrajala pri tem, da povzročitelj ne prihaja od tam, kar naj bi dokazovalo tudi to, da so pri njih zasledili le dve okužbi z bakterijo, pa še te so odkrili pri dveh ljudeh, ki sta prišla iz Nemčije.

Španska ministrica za kmetijstvo je na neuradnem zasedanju kmetijskih ministrov Evropske unije na Madžarskem že zahtevala takojšnjo obnovo uvoza španske zelenjave, že predtem pa je napovedala, da bo Španija na ravni EU-ja zahtevala odškodnino za evropske kmete, ki so imeli izgube zaradi širjenja nevarne bakterije.

Po njenih besedah se v Španiji s pridelavo vrtnin neposredno preživlja 300.000 ljudi, posredno pa kar pol milijona. Zaradi informacij, da smrtonosna bakterija prihaja iz Španije, je tako rekoč zastalo povpraševanje po vrtninah iz te države, zaradi česar škodo ocenjujejo že na 200 milijonov evrov.

Podobne informacije je podala tudi Nizozemska, ki je prav tako pomembna evropska pridelovalka vrtnin. Imela naj bi že za 40 milijonov evrov škode in prav tako napoveduje zahtevo za pomoč EU-ja.

Evropski ministri so pojasnili, da ima širjenje okužbe dve razsežnosti, zdravstveno in gospodarsko. Ob tem so se strinjali, da je varovanje zdravja prva prioriteta, a obenem so Evropsko komisijo pozvali k sprejetju ukrepov za pomoč pridelovalcem sadja in zelenjave, ki so prizadeti zaradi izgube zaupanja potrošnikov.

V Sloveniji ni bakterije
Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je povedal, da v Sloveniji ni primerov zastrupitve in da so slovenske oblasti sprejele vse potrebne ukrepe za varstvo potrošnikov in javnega zdravja. Slovenija je uvedla še dodatne inšpekcijske preglede in vzorčenje zelenjave. Prvi testi kažejo, da bakterija E.coli ni bila potrjena.

Od lažjih do hudih težav
Okužba z bakterijo Ehec lahko vodi v zelo različne težave, od "običajnih" bolečin v trebuhu do odpovedi ledvic, poškodb živčnega sistema in smrti. Zelo bolnih tudi ni mogoče zdraviti z antibiotiki, saj jim zaradi njihove bolezni, hemolitičnega uremičnega sindroma, ne delujejo ledvice.