Ogenj se je povsem približal vzhodnemu predmestju Splita, drugega največjega hrvaškega mesta. Foto: Reuters
Ogenj se je povsem približal vzhodnemu predmestju Splita, drugega največjega hrvaškega mesta. Foto: Reuters

Splitčani so se zbrali na pobudo več nevladnih združenj pod geslom Split gori. Med drugim so nosili transparente z napisi "Hočemo gasilska vozila", "Premier, požar ni atraktiven, temveč jaz" in "Decentralizacija, moj Split".

Govorci so omenjali različne predloge, zahteve in pripombe ter premierju Andreju Plenkoviću in drugim državnim ter lokalnim uradnikom očitali odgovornost za slabo koordinacijo gašenja požarov in splošno stanje v hrvaškem gasilstvu ter družbi. Menijo, da je na pragu Splita gorelo, ker pristojne državne službe niso pravočasno posredovale.

Ocenili so, da je premier Plenković s svojimi izjavami o "zgolj medijsko zanimivem in atraktivnem požaru" žalil prebivalce na območjih, ki jih je zajel požar. Zamerili so premierju, ker med obiskom na območju ni hotel poslušati pritožb prebivalcev, temveč je obrnil hrbet nekaterim, ki so kritizirali poteze oblasti. Slišati je bilo tudi zahteve, naj odstopi.

Hrvaška policija je prijela 51-letnico zaradi suma, da je prejšnji teden podtaknila sedem požarov na območju Dubrave pri Šibeniku. Žensko sumijo, da je sprožila požare na šestih zemljiščih tamkajšnjih prebivalcev in na hlevu enega izmed kmetov. Zaradi hitrega posredovanja prebivalcev in policistov požari niso povzročili večje škode. Žensko so kazensko ovadili zaradi povzročanja nevarnosti in jo prepeljali v šibeniški pripor.


Opozorili na več težav

Številni, ki so prišli na shod, so poudarili, da so bili v strahu zaradi požara, ki se je približal stanovanjskim soseskam, organizirane protipožarne obrambe pa ni bilo. Spraševali so se, kaj bi se zgodilo, če bi eksplodirala ekološka bomba na mestnem odlagališču odpadkov, ki so ga pred požarom rešili komunalni delavci. Protestniki so zahtevali tudi urbanistično ureditev naselij na vzhodu mesta, ki so komunalno "popolnoma zanemarjena". Med požarom so bile težave tudi s pristopom gasilskih vozil zaradi nenačrtovane gradnje stanovanjskih hiš in ozkih ulic, iz katerih ne bi bilo mogoče niti pravočasno evakuirati prebivalcev.

Protestniki so zahtevali boljše upravljanje mesta in transparentnost ter svojo udeležbo pri odločanju. Kakovost življenja in varnost prebivalstva so prednostne naloge uprave, so povedali.

Pri novem požaru na pomoč priskočil dež
Medtem ko je potekal shod, je izbruhnil nov velik požar pri Klisu blizu Splita, ki je ogrožal hiše. Gasilci so požar lokalizirali v nekaj urah, a poudarili, da jim je pri tem pomagal tudi dež.