Politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića so januarja na ulici ubili neznanci. Foto: EPA
Politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića so januarja na ulici ubili neznanci. Foto: EPA

Srbska policija njegovim navedbam ne verjame, saj je v primeru več nelogičnih stvari, in sumi, da je novinar prejšnji teden uprizoril svojo ugrabitev. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je že v petek dejal, da se veliko dokazov ne sklada, prav tako je novinar podal nekaj nenavadnih trditev med policijskim zaslišanjem po "ugrabitvi".

Cvetkovič je na konferenci zanikal trditve policije, da je bila ugrabitev prejšnji teden zaigrana. Po njegovih navedbah so ga ugrabili trije ljudje, eden izmed njih je bil oborožen in je imel na sebi znak, podoben policijskemu, preostala dva pa maske čez obraz.

Novinarja naj bi ugrabitelji nato prepeljali na neznano lokacijo. Cvetkovića, ki preiskuje še nepojasnjen umor kosovskega politika, naj bi nato človek s "slovensko zvenečim naglasom" vprašal: "Ali se zavedaš, kaj počneš?", poroča srbska regionalna televizija N1.

Nato naj bi ga ugrabitelji po zasliševanju odpeljali na lokacijo po njegovi izbiri, vendar je moral imeti med vožnjo na glavi kapo, ki jo je prinesel tudi na današnjo konferenco. Namerava jo namreč "preventivno" predati enemu izmed tujih veleposlaništev, ki bi bilo pripravljeno prevzeti mednarodno preiskavo njegovega primera. Na kapi je po njegovih besedah DNK enega izmed ugrabiteljev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ga je policija našla ali jo je poklical sam?
Tudi nadaljevanje zgodbe ni popolnoma jasno. Policija trdi, da je Cvetkovića našla po obsežni iskalni akciji, medtem ko novinar zatrjuje, da je sam poklical policista, čigar telefonsko številko zna na pamet. Po zaslišanju policije so ga namestili na vojaško-medicinsko akademijo in mu zagotovili 24-urno policijsko varstvo.

Po Cvetkovićevem mnenju policija sicer ni sodelovala z ugrabitelji, vendar verjame, da obstaja več odtujenih centrov moči, od katerih bi lahko nekateri imeli svoje ljudi v sistemu.

Cvetkovića iskalo 300 policistov
Novinarja so v njegovem domačem kraju Bela Crkva na severu Srbije pogrešali od srede zvečer. Od četrtka ga je iskalo 300 policistov, vključno s pripadniki posebnih enot. Policija ga je nato v petek našla blizu Bele Crkve.

Cvetković, ki je preiskoval vrsto občutljivih tem, je že od leta 2008 večkrat prijavil grožnje, tudi s smrtjo, od različnih politično-tajkunskih veljakov, pa tudi anonimne. Večkrat so ga tudi fizično napadli in ga tožili zaradi njegovega novinarskega dela.

Nepojasnjen umor Ivanovića
Zadnje mesece raziskuje še nepojasnjen umor vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića, ki so ga januarja letos na ulici ustrelili neznani napadalci. Cvetković je v povezavi z umorom februarja sporočil, da so morilci za umor prejeli 40.000 evrov, pokazal pa je tudi domnevne fotografije morilcev.