Slab mesec po predčasnih parlamentarnih volitvah se na Hrvaškem očitno bližajo koncu pogajanj za sestavo vlade. Foto: BoBo
Slab mesec po predčasnih parlamentarnih volitvah se na Hrvaškem očitno bližajo koncu pogajanj za sestavo vlade. Foto: BoBo

Več podrobnosti napovedujejo za novinarsko konferenco v petek natančno opoldne, so še sporočili iz Mosta. Predsednik HDZ-ja in najverjetnejši novi hrvaški premier Andrej Plenković je ob odhodu s sedeža stranke pred tem zadovoljno izrazil prepričanje, da imajo dovolj podpisov za sestavo nove vlade.

"Mislim, da se je število podpisov povečalo, jutri pa bomo, pričakujem, imeli tudi podpise vseh predstavnikov nacionalnih manjšin," je povedal Plenković. Predsednik HDZ-ja je že v sredo zvečer dejal, da pričakuje dogovor z Mostom na temelju izidov predčasnih parlamentarnih volitev, na katerih je 11. septembra HDZ dobil 61 poslanskih mandatov, Most pa 13.

Plenković je še napovedal, da bo na drugi krog posvetovanj o imenovanju mandatarja prihodnje hrvaške vlade, ki bo potekal v ponedeljek pri predsednici države Kolindi Grabar-Kitarović, zagotovo prinesel podpise podpore najmanj 76 poslancev in poslank, ki zadostujejo za večino v hrvaškem saboru. Tako bi pridobil mandat za sestavo 14. hrvaške vlade.