Analitiki menijo, da talibanom ni treba zmagati v vojni. Vse, kar potrebujejo, je, da preživijo in čakajo, da nasprotniki izgubijo voljo do boja. Foto: EPA
Analitiki menijo, da talibanom ni treba zmagati v vojni. Vse, kar potrebujejo, je, da preživijo in čakajo, da nasprotniki izgubijo voljo do boja. Foto: EPA
ZDA so talibanski režim strmoglavile konec leta 2001, a talibani so se v zadnjih letih okrepili in število njihovih napadov je začelo naraščati. Foto: EPA

Konflikt v Afganistanu gre že v osmo leto, a nič ne kaže, da bi Natovim in ameriškim silam uspelo stabilizirati to nemirno državo, saj je v zadnjih dveh letih nasilje naraslo, talibanski uporniki po so postali še drznejši v svojih napadih, ki so jih iz svojih tradicionalnih oporišč na jugu in vzhodu razširli tudi na druge, do zdaj relativno mirne dele države.

Ameriški predsednik Barack Obama je že pred izvolitvijo napovedal, da bo pozornost ZDA iz Iraka preusmeril na Afganistan, kamor namerava zdaj poslati dodatne vojake, ki bi zadušili upor talibanov, še posebej pred avgustovskimi predsedniškimi volitvami.

Na mednarodni konferenci o Afganistanu, ki je v sredo potekala v Haagu, se je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton zavzela za častno obliko sprave z "zmernimi" talibani, se pravi tistimi, ki bi se odločili, da se odpovejo skrajnim idejam.

"Bojevali se bomo do odhoda tujih sil"
Na odgovor talibanov ni bilo treba čakati dolgo. Njihov tiskovni predstavnik Zabihulah Mudžahid je dejal, da je bilo o tej zadevi govora že v preteklosti, s čimer je mislil na izjave Obame, ko je prejšnji mesec dejal, da bi se bilo treba pogovarjati z zmernimi talibani.

"Morajo iti in poiskati zmerne talibane, njihovega voditelja in se pogovarjati z njimi. To je blazna ideja," je dejal Mudažhid, ki je eden izmed dveh tiskovnih predstavnikov, ki so pooblaščeni, da govorijo v imenu vodstva talibanov na čelu z Mulo Omarjem.

Mudžahid je Američanom tudi povedal, da se bodo talibani bojevali, dokler tuje sile ne zapustijo države. "Druge poti ni. Hočemo svojo svobodo in spoštovanje naše neodvisnosti," je bil jasen in dodal, da namera o napotitvi tisočih novih vojakov kaže, da si ZDA želijo nadaljevanja vojne.

G. V.